Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Primiție celebrată în tăcere

A trecut la Domnul

Valentin Farțade-Gabor, unul dintre preoții franciscani, de curând sfințit (28 iunie), în vârsta de 26 de ani, a murit sâmbătă, 5 iulie, într-un accident rutier, în timp ce se îndrepta spre satul natal (Valea Mare), unde urma ca duminică, 6 iulie, să celebreze prima lui sfântă Liturghie. A fost dus de urgență la spital la Iași, dar nu a mai putut fi salvat; la ora 4.00 dimineață a trecut la cele veșnice. A fost depus mai întâi în capela Institutului Franciscan din Roman, apoi, în seara zilei de 5 iulie a fost dus la Valea Mare, unde mulți credincioși l-au așteptat la intrarea în sat cu lumânările aprinse și l-au condus în biserica parohială. Înmormântarea a avut loc la Valea Mare (BC), luni, 7 iulie, începând cu ora 10.30.

Apucase să celebreze șapte Liturghii. Este al douăzecilea preot din Valea Mare. Satul a fost îmbrăcat în sărbătoare ca la primiție: multe flori, covoare și ștergare artizanale pe garduri. Oamenii au venit de departe: de la Cacica și din satele apropiate. Liturghia s-a oficiat afară. Peste 120 de preoți au concelebrat. PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a prezidat Liturghia. La altar a fost și pr. Ioan Ciuraru, provincial al Fraților Minori Conventuali, precum și Mons. Grigore Duma, fiu al satului. De asemenea, au fost numeroși preoți, fii ai satului, precum și colegii preotului răposat de curând sfințiți.

La începutul sfintei Liturghiei, pr. Victor Emilian Dumitrescu a ținut necrologul. În predică, PS Anton Coșa a vorbit despre misterul preoției. "Părintele Valentin, a spus episcopul, serbează primiția în tăcere! El nu mai poate cânta, dar în locul lui cântă îngerii, sfinții; el nu celebrează după ritualul prevăzut de Biserică, dar celebrează Liturghia cerească... Preoția sa este veșnică! Este părticică a preoției lui Cristos, marele și unicul preot, care s-a jertfit pe sine, o dată pentru totdeauna, pentru mântuirea noastră... Dar planurile lui Dumnezeu cu părintele Valentin au fost altele decât cele așteptate de el și de toți ceilalți. El nu a apucat să fie repartizat într-o comunitate în noua calitate. El nu va mai predica, nici nu va mai administra sfintele taine; mâna sa nu se va ridica niciodată să binecuvânteze sau să mângâie pe cei oropsiți".

La finalul Liturghiei părintele provincial a rostit câteva rugăciuni pe care preotul răposat obișnuia să le facă; a încurajat familia, pe frații franciscani și pe săteni; a specificat, de asemenea că părintele Valentin era cunoscut ca "fratele care se roagă mult". Episcopul de Chișinău a transmis gândurile și sentimentele de durere ale PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Preotul răposat a fost apoi purtat spre cimitir de către colegii lui. A fost depus în cavoul preoților, alături de ep. Ioan Duma.

Oamenii, mulți cu lacrimi în ochi, s-au rugat, au cântat și au păstrat tăcerea. În fața planurilor lui Dumnezeu, a tainei pe care o păstrează, nu poți decât să te rogi și să taci.

Să se odihnească în pace!

Pr. Cornel Cadar


Pr. Valentin Farțade-Gabor din Valea Mare (BC), s-a născut la Bacău în ziua de 17 decembrie 1976, fiind al patrulea dintr-o familie cu nouă copii (3 fii și 6 fiice). După ce a urmat ciclul școlar primar și gimnazial, la Școala generală nr. 2 din Valea Mare, în toamna anului 1991 a intrat la Seminarul Liceal Franciscan din Roman, unde a obținut bacalaureatul în anul 1995. În toamna aceluiași an, la Huși, a început anul de probă al noviciatului. A fost apoi trimis de către superiori în comunitatea formativă din Longiano-Cesena (Italia) pentru anul propedeutic și doi ani de filozofie făcuți la "Antonianum" din Bologna (1996-1999). În 1999 este trimis pentru studii la Assisi. Anii de pregătire și de formare, îl conduc la profesiunea solemnă și definitivă în Ordinul Fraților Minori Conventuali, făcută la Hălăucești, în ziua de 1 septembrie 2001. În ziua de 4 octombrie 2002, devine diacon, iar ascultarea îl trimite pentru anul de pastorație să slujească credincioșilor și pelerinilor în sanctuarul marian din Cacica. În ziua de 28 iunie, este sfințit preot la Roman de către Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, iar ascultarea urma să-l trimită din toamnă la Roma ca să-și definitiveze studiile printr-o specializare în teologia spirituală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat