Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Marija Petkovic în slujba celor săraci

Papa Ioan Paul al II-lea a prezidat vineri dimineața, 6 iunie, o sfântă Liturghie în portul turistic de la Dubrovnik, în Croația. A ridicat-o la cinstea altarelor pe sr. Marija Propetoga Isusa Petkovic fondatoarea Congregației "Fiicele Milostivirii" din Ordinul Terțiar Regular al Sfântului Francisc de Assisi. Este prima femeie croată declarată fericită.

Marija Petkovic s-a născut pe insula Korcula în anul 1892 într-o familie de catolici credincioși renumiți pentru viața lor fervoroasă. Ea a simțit chemarea interioară pentru viața consacrată încă de timpuriu ceea ce a determinat-o ca la vârsta de 14 ani să intre în mănăstire. Disponibilă la voința Domnului, în 1920, după ce a aprofundat cât mai bine aspectele vieții consacrate, a fondat Congregația "Fiicele Milostivirii" a cărei carismă se orientează spre slujirea celor mai săraci. A deschis orfelinate și centre de primire pentru copii pe întreg teritoriul fostei Republici Iugoslavia pentru ca mai apoi, după aproximativ 15 ani, să poarte această operă și în teritoriul Americii Latine. Sora Marija a contribuit personal la răspândirea carismei congregației fondate de ea și i-a slujit pe cei săraci în spitalele din Argentina și Paraguay între anii 1940 și 1952. A murit la Roma în anul 1966.

Un ofițer al marinei din Peru, Roger Cotrina Alvarado afirmă că a reușit să-și salveze submarinul împreună cu întregul echipaj aflat într-un moment critic din care nu mai exista scăpare și nici o speranță într-un deznodământ fericit. El cunoștea viața virtuoasă a sr. Marija încă din copilărie. Mama lui îi citea frecvent viața acestei surori croate. În acest moment critic, ofițerul s-a rugat prin mijlocirea ei. Amenințat de presiunea echivalentă cu cinci tone de apă, tânărul ofițer a intuit rapid tragicul deznodământ, însă nu și-a pierdut speranța. A apelat la sr. Marija prin rugăciunile sale și a simțit cum miracolul se înfăptuia. A fost decorat cu Crucea Forțelor Marine din Peru, însă a oferit-o fericitei Marija Petkovic în timpul celebrării Liturghiei de beatificare la care a participat.

În predica sa, Sfântul Părinte a trasat portretul moral al noii fericite și a scos în evidență grija sa pentru cei săraci și aflați în nevoi. Intenția sa a fost aceea de a răspândi iubirea divină slujind pe cei săraci. Faptele sale au materializat această iubire.

"Figura fericitei Marija Petkovic, afirma papa, mă determină să mă gândesc la toate femeile din Croația, soții sau mame fericite. Mă gândesc, de asemenea, și la toate acele femei care au fost marcate de durere care au pierdut vreun membru al familiei în tragicul război din anii 1990. Mă gândesc la tine, femeie, care prin sensibilitatea, generozitatea și tăria ta îmbogățești capacitatea lumii de a înțelege plinătatea adevărului ce există în raporturile umane. (...) Desfășurarea frenetică a vieții moderne poate conduce la pierderea a ceea ce este uman. Poate că mai mult decât în oricare altă perioadă a istoriei, acum este nevoie de acel "geniu" al femeii care să-i asigure omului sensibilitatea în orice circumstanță (Mulieris dignitatem, 30). Femei croate, conștiente fiind de vocația voastră de soții și mame, continuați să priviți la fiecare persoană cu ochii inimii. (...) Într-un mod cu totul special mă gândesc la voi, femei consacrate asemenea Marijei Petkovic, care ați răspuns invitației de a-l urma pe Cristos sărac, cast și ascultător cu o inimă neîmpărțită. Să nu obosiți niciodată în a răspunde cu fidelitate acestei iubiri singulare din existența voastră".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat