Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Bosnia-Herțegovina

Vizita pastorală a papei Ioan Paul al II-lea în Bosnia-Herțegovina, care a avut loc în ziua de 22 iunie, a fost a 101-a călătorie apostolică în străinătate a Sfântului Părinte și a doua călătorie în Bosnia-Herțegovina, prima fiind o vizită la Sarajevo în aprilie 1997. Vizita a avut ca moto cuvintele lui Cristos: "Fericiți cei curați cu inima" (Mt 5,8). Din partea Conferinței Episcopale Române, la vizita papei a luat parte PS Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

După o scurtă ceremonie de sosire, la aeroport, papa a mers la o mănăstire franciscană de lângă orașul Banja Luka. Principalul eveniment al acestei vizite l-a constituit beatificarea unui laic de origine croată. În cadrul ceremoniei religioase papa Ioan Paul al II-lea, în prezența a peste 50.000 de persoane, l-a prezentat tinerilor catolici ca model pe noul fericit croat Ivan Merz născut în 1896 la Banja Luka, în Bosnia ocupată de imperiul austro-ungar, în sânul unei familii liberale. Ivan Merz a studiat la Universitatea din Viena până în 1916, când a fost trimis pe front, în timpul primului război mondial. După terminarea războiului și încheierea studiilor la Paris, a devenit un promotor al mișcării liturgice din Croația și un pionier al Acțiunii Catolice în țara sa. A murit în faimă de sfințenie, în 1928, la vârsta de 32 de ani.

Sfântul Părinte le-a înmânat tinerilor prezenți la Liturghie o cruce și i-a îndemnat să primească crucea glorioasă a lui Cristos în viața lor, și urmând exemplul fericitului Ivan să fie mărturisitori ai frumuseții cultului creștin și să exprime în viața lor ceea ce au primit în credință.

În predica din timpul celebrării euharistice, suveranul pontif a mai făcut și un puternic apel la reconciliere și a cerut iertare pentru greșelile pe care fiii Bisericii Catolice le-au comis în această țară. "În adâncul inimii se află rădăcina oricărui bine și, din păcate, a oricărui rău. Acolo trebuie să se producă schimbarea, prin care se va putea reînnoi țesutul social și se vor putea instaura relații umane deschise spre colaborare între puterile active din țară", a explicat Sfântul Părinte. Papa a asigurat că "numai într-un climat de adevărată reconciliere, amintirea atâtor victime nevinovate și sacrificiul lor nu vor fi în zadar, ne vor încuraja să construim relații noi de fraternitate și de înțelegere". "Din acest oraș, marcat de-a lungul istoriei de atâta suferință și de atâta sânge, îl implor pe Domnul atotputernic să aibă milă de vinovățiile comise împotriva omului, a demnității și libertății sale chiar și de către fiii Bisericii Catolice, și să sădească în toți dorința iertării reciproce".

După-amiază, la întâlnirea cu episcopii catolici din Bosnia-Herțegovina, papa a abordat o altă temă importantă: pregătirea pentru întoarcerea acasă a refugiaților care au fost alungați din casele lor din Bosnia în timpul războiului din 1991-1995.

În finalul acestei vizite, suveranul pontif s-a întâlnit și cu Consiliul Interreligios din regiune, care include lideri religioși reprezentând diferitele credințe din Bosnia: ortodocși, catolici, musulmani și evrei. Papa s-a întors la Roma în seara aceleiași zile de 22 iunie, vizita durând doar 13 ore.

Sr. Ana Celmare


Bosnia-Herțegovina: stat în S Europei
Suprafață: 51.100 km2
Populația: 4.200.000 loc.
Limba: sârbo-croată
Etnii: 50% sârbi, 25% bosniaci, 25% croați
Capitala: Sarajevo
Religii principale: islamică, ortodoxă, catolică (11%)
Dieceze catolice: 3



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat