Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

A 100-a călătorie apostolică

În Croația

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat cea de-a 100-a călătorie apostolică. În perioada 5-9 iunie Sfântul Părinte a vizitat Croația pentru a treia oară după vizitele din 1994 și 1998. Unul dintre scopurile acestei din urmă vizite a fost beatificarea sr. Marija Petkovic a lui Isus Răstignit (1892-1966), fondatoarea congregației "Fiicele milostivirii". În timpul călătoriei, suveranul pontif a vizitat localitățile: Rijeka, Dubrovnik, Osijek, Zadar. Tema centrală a acestei vizite a fost: "Familia: drum al Bisericii și al poporului". Din Dieceza de Iași

Prima călătorie a papei în Croația a avut loc în zilele de 10 și 11 septembrie 1994, la Zagreb. Cu această ocazie a dorit să meargă și la Sarajevo - vizitarea acestui oraș era programată - însă din cauza războiului care încă nu se terminase a trebuit să renunțe. Atunci i-a îndemnat pe croați să fie constructori ai păcii și să știe să ierte ofensele primite, cuvinte care și astăzi sunt actuale: "E necesar să se promoveze o cultură a păcii. Să înceteze pentru totdeauna limbajul armelor, iar inimile să se deschidă spre misiunea arzătoare de construire a păcii".

A doua călătorie a avut loc în perioada 2-4 octombrie 1998, când Ioan Paul al II-lea a mers pentru a doua oară la Zagreb. Atmosfera era deja diferită: războiul se încheiase. În cadrul acestei călătorii a fost beatificat cardinalul Alojzije Stepinac, neobosit mărturisitor al credinței în timpul anilor întunecați ai persecuției comuniste.

Cea de-a treia călătorie în Croația capătă o semnificație simbolică fiind cea de-a 100-a călătorie apostolică a papei în străinătate, o călătorie pe care suveranul pontif a făcut-o chiar în al 25-lea an al său de pontificat. În cei 25 de ani, papa a vizitat 132 de țări cel puțin o dată, și a parcurs cumulat o distanță echivalentă cu de trei ori distanța de la Pământ la Lună, 1.160.000 km.

Agenda vizitei din Croația a fost încărcată. Joi, 5 iunie papa a fost întâmpinat la aeroportul din Rijeka de către președintele croat Stjpan Mesi. Vineri, în cadrul sfintei Liturghii de la Dubrovnik, a beatificat-o pe sr. Marija Petkovic îndemnând în omilia sa pe toate femeile din Croația, și nu numai, să privească la fiecare persoană cu ochii inimii. Sfințenia este vocația fiecărui creștin în parte. Sâmbătă, 7 iunie, pe aeroportul sportiv din Osijek papa a celebrat sfânta Liturghie în prezența a peste 300.000 de credincioși veniți chiar și din țările vecine Croației. În decursul celebrării care a marcat împlinirea a 150 de ani de la înființarea provinciei ecleziastice de Zagreb, Sfântul Părinte le-a reamintit laicilor chemarea la viața misionară. Duminica Rusaliilor a oferit papei posibilitatea ca în omilia din cadrul celebrării euharistice pentru familii de la Rijeka să se adreseze poporului croat cu următoarele cuvinte: "Fiți un popor al rugăciunii, al credinței și al speranței". La sfârșitul Liturghiei, în cadrul rugăciunii "Regina coeli", Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să-l aleagă pe Isus ca învățător și prieten în drumul vieții. Luni, 9 iunie, în cursul dimineții, la Forumul din Zadar, a avut loc un moment de rugăciune după care papa s-a întâlnit cu oficialitățile politice și episcopii croați. La despărțire Sfântul Părinte a afirmat: "Pământ al Croației, cunosc curajul și speranța ta. Dumnezeu să te binecuvânteze!"

Cristinel Farcaș


Croația: stat în S Europei
Capitala: Zagreb
Limba oficială: croata
Suprafață: 56.500 km2
Locuitori: 4.660.000
Culte: catolicism, ortodoxism
Catolici: 3.745.000, adică 80,9%
Circumscripții ecleziastice: 15
Episcopi: 27
Preoți: 2.260
Călugări: 98
Călugărițe: 3.436
Cateheți: 1.610



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat