Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Spania

Cea de-a cincea vizită a Sfântului Părinte în Spania, în zilele de 3 și 4 mai, a lăsat urme profunde. Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu tinerii spanioli în seara zilei de sâmbătă, iar duminică a canonizat cinci fericiți în cadrul unei Liturghii solemne. Au avut loc, de asemenea, întâlniri cu familia regală și cu Conferința Episcopală Spaniolă. Directorul de la Radio Vatican, pr. Federico Lombardi, care l-a însoțit pe Sfântul Părinte în această a 99-a călătorie apostolică, a dat un interviu din care mai jos este publicată o parte (în întregime se găsește pe www. catholica.ro).

- Vorbeați despre tineri. Ce imagine v-a rămas în memorie din această întâlnire?

De la întâlnirea tinerilor m-au impresionat mult mărturiile. Au fost foarte eficiente și au atras aplauzele tinerilor. Tema călătoriei era "Veți fi martorii mei" și am putut vedea mărturisitori nu doar în figurile sfinților canonizați duminică dimineața, ci și în modul în care tinerii au știut să dea mărturie despre angajarea lor împreună cu Cristos. Erau persoane cu diferite ocupații ecleziale - o tânără călugăriță, un seminarist, un laic, un cuplu căsătorit și o persoană cu handicap. (...)

- La canonizări, au fost un milion de persoane. Credincioșii nu au vrut să piardă această ocazie. Pentru că dv. ați putut vedea și auzi îndeaproape evenimentul, care este impresia pe care au avut-o episcopii în privința acestei participări și, în general, a prezenței papei în comunitatea lor națională?

Cred că episcopii erau foarte mulțumiți. Sâmbătă am participat la cina oferită de conferința episcopală, unde domnea un climat foarte vesel și liniștit. (...) Aș spune despre conferința episcopală că a rămas într-adevăr încurajată și a fost întărită de prezența papei pentru a purta înainte proiectele sale pastorale. Au fost încurajați să promoveze totodată clima de reconciliere, de liniște într-o țară din care nu lipsesc momentele de tensiune (...) legate de terorism.

- Ce atmosferă s-a respirat la întâlnirile papei cu casa regală a Spaniei?

Casa regală a fost foarte prezentă. Membrii ei au fost la sosire, la Liturghie, au fost în după-amiaza de duminică la o întâlnire privată cu papa, și au fost prezenți la plecare. Au fost chiar foarte aproape de această sărbătoare a poporului. Este interesant de constatat că responsabilii supremi ai națiunii au participat împreună cu poporul la acest moment de bucurie. S-a observat o mare sintonie între ea și popor. Întâlnirea privată a fost o întâlnire foarte familiară. Nu au fost prezenți numai fiii, ci și nepoții casei regale, și știm că papa este foarte spontan și iubitor când sunt copii. A fost un moment de mare bucurie. La sfârșit, a dorit să-i îmbrățișeze și să-i sărute pe rege și pe regină. Cred că a fost un gest elocvent al intimității și al familiarității care s-a creat între ei.

***

Spania: stat în S-V Europei în Peninsula Iberică

Suprafață: 504,78 mii km2
Populația: 39,75 mil. loc.
Limba: spaniolă
Capitala: Madrid

* * *

Botezați: 36.860.000
Creștini: 95,77%
Catolici: 93,51%
Protestanți: 0,91%
Musulmani: 1,20%
Evrei: 0,13%
Dieceze: 68
Episcopi: 118
Preoți diecezani: 18.602
Preoți călugări: 9.036
Diaconi: 124
Călugări: 5.181
Călugărițe: 60.908


Sfântul Părinte urmează să viziteze Bosnia (iunie), Croația și Slovacia (septembrie). În octombrie, va face un pelerinaj la sanctuarul marian de la Pompei, va celebra cei 25 de ani de pontificat, o va canoniza pe Maica Tereza și va celebra încheierea Anului Rozariului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat