Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mass-media și pacea

Duminică, 1 iunie, va fi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a XXXVII-a). Această zi, singura propusă de Conciliul Vatican II (în documentul "Inter mirifica"), este celebrată în multe țări în duminica dinaintea Rusaliilor. Mesajul Sfântului Părinte a fost publicat, în ziua de 24 ianuarie, când Biserica l-a amintit pe sfântul Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. Sfântul Părinte amintește în mesaj marea responsabilitate pe care o au mijloacele de comunicare socială la promovarea păcii.

Problema principală care se află în centrul mesajului Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an este dacă mijloacele de comunicare sporesc violența sau sunt instrumente ale păcii.

Având tema: "Mijloacele de comunicare în slujba păcii autentice în lumina enciclicei Pacem in terris", papa Ioan Paul al II-lea propune lumii întregi o reflecție privind rolul mass-media în promovarea păcii.

"Mass-media aduc adesea un serviciu plin de curaj adevărului - se spune în mesaj -, dar uneori funcționează ca factori de propagandă și dezinformare, în slujba unor interese restrânse, de prejudecăți naționale, etnice, rasiale și religioase, de lăcomie materială și de ideologii false de diferite feluri. Este imperativ ca presiunile care conduc mass-media să greșească în acest sens să fie contracarate înainte de toate tocmai de oamenii din mass-media, dar și de către Biserică și alte grupuri responsabile".

În enciclica Pacem in terris, publicată în timpul războiului rece (1963), papa Ioan al XXIII-lea prezintă adevărul, dreptatea, iubirea și libertatea drept stâlpi de susținere ai unei societăți pașnice.

După ce constată că în ultimele decenii "puterea mijloacelor de comunicare în masă de a modela relațiile umane și de a influența viața politică și socială, atât în bine cât și în rău, a sporit extraordinar de mult", papa Ioan Paul al II-lea asigură că "exigența morală fundamentală a oricărei comunicări este respectarea și slujirea adevărului".

Din acest motiv, subliniază mesajul, Biserica apără dreptul "la libertatea de investigare a adevărului și - în limitele ordinii morale și ale binelui comun - la libertatea de cuvânt și de presă". De aceea, explică Sfântul Părinte, "în timp ce este adevărat că mass-media aparțin adesea unor grupuri cu interese proprii, private și publice, natura însăși a impactului lor asupra vieții cere ca ele să nu slujească pentru a pune un grup împotriva altuia - de exemplu, în numele conflictului de clasă, al naționalismului exagerat, al supremației rasiale, al purificării etnice, și altele de acest fel".

În particular, subliniază mesajul, "a pune pe cineva împotriva altcuiva în numele religiei este o greșeală deosebit de gravă împotriva adevărului și a dreptății, așa cum este și tratarea discriminatorie a convingerilor religioase, având în vedere faptul că acestea țin de sfera cea mai profundă a demnității și libertății persoanei umane".

"Libertatea este o condiție prealabilă pentru adevărata pace, precum și unul dintre cele mai prețioase roade ale sale. Mass-media slujesc libertatea slujind adevărul: ele împiedică libertatea în măsura în care se îndepărtează de ceea ce este adevărat, prin răspândirea de minciuni sau prin crearea unui climat de reacții emoționale nesănătoase la evenimente". "Numai atunci când au acces liber la informația adevărată și suficientă, oamenii pot să urmărească binele comun și să considere autoritatea publică responsabilă".

Pr. Cornel Cadar


"Rugăciunea mea în această Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale este ca oamenii din mass-media să fie din ce în ce mai mult la înălțimea provocării vocației lor: slujirea binelui comun universal. Împlinirea lor personală și pacea și fericirea lumii depind în mare măsură de aceasta" (Ioan Paul al II-lea)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat