Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

120 de ani
Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Centrul "Biserica și istoria" au organizat, în ziua de 28 aprilie, simpozionul "120 de ani de la crearea Arhiepiscopiei de București și 40 de ani de la apariția enciclicei Pacem in terris", manifestare desfășurată în Aula "Anton Durcovici" a Institutului "Sfânta Tereza" din București. Din Dieceza de Iași a fost invitat și PS Petru Gherghel. Au conferențiat ÎPS Ioan Robu, pr. Wilhelm Dancă, pr. Isidor Mărtincă, pr. Leonard Ciobanu, Mons. Anton Despinescu, Mons. Luigi Vittorio Blasutti și dl. prof. Dănuț Doboș. Au fost evocate, cu acest prilej, personalități ale Diecezei de București, precum ep. Anton Durcovici, arhiep. Ignazio Paoli, arhiep. Alexandru Cisar și pr. Rafael Friedrich. A fost lansat și numărul doi al revistei "Pro memoria", dedicat jubileului arhiepiscopiei, precum și lucrarea "In verbo tuo" a istoricului german Nicholaus Netzhammer.

Vizită
Nunțiul apostolic, ÎPS Jean Claude Périsset, care, începând cu data de 22 martie, a fost numit și nunțiu apostolic pentru Republica Moldova, a efectuat, în perioada 2-6 aprilie, prima sa vizită la Chișinău în această dublă calitate. În cadrul vizitei, după ce i-a înmânat episcopului Anton Coșa scrisoarea de recomandare din partea Secretarului de Stat, cardinalul Angelo Sodano, înaltul oaspete a vizitat Ministerul Afacerilor Externe, a prezentat președintelui Vladimir Voronin scrisorile de acreditare, a avut întâlniri oficiale cu ministrul de Externe, Nicolae Dudău, și cu decanul corpului diplomatic, ambasadorul Turciei, Ogus Ozge. Luni, 7 aprilie, ÎPS Jean-Claude Périsset, întorcându-se din Republica Moldova, a făcut un popas în Iași, pentru o scurtă vizită la sediul Episcopiei de Iași.

Sesiune științifică
Provincia Ordinului Fraților Minori Conventuali și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman (jud. Neamț) organizează, în perioada 2-3 mai, sesiunea științifică Viața consacrată: încotro?, dedicată înțelegerii și aprofundării vieții consacrate pe meleagurile românești. La sesiune au fost invitate persoanele consacrate și toți cei care doresc să cunoască mai bine viața consacrată. Întâlnirea are ca moto: "Într-adevăr viața consacrată constituie memoria vie a modului de a fi și de a acționa al lui Isus Cuvântul Întrupat înaintea Tatălui și a confraților".

Eveniment aniversar
Vineri, 11 aprilie, la ora 10.00, a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași un moment cultural ce a vrut să marcheze împlinirea a 40 de ani de când a fost semnată enciclica Pacem in terris de către papa Ioan al XXIII-lea. La manifestare au participat PS Petru Gherghel, numeroși părinți profesori împreună cu seminariștii. Manifestarea s-a deschis cu un discurs al părintelui rector, Wilhelm Dancă, despre enciclica Pacem in terris și conjunctura în care ea a fost dată. După vizionarea filmului Porunca a V-a din Decalog, avându-l ca regizor pe polonezul Kieslowski, au urmat discuții în care au intervenit mai mulți participanți, printre care pr. Cristinel Fodor, pr. Lucian Farcaș, pr. Emil Dumea, pr. Mihai Patrașcu și pr. Anton Dancă. La final a luat cuvântul PS Petru Gherghel. Concluzia a fost că nu se poate restaura pacea cu ajutorul războiului, căci violența naște violență. (Petrică Butnariu)

Pentru studenți
Capelania Universitară "Sfântul Toma de Aquino" a organizat, în perioada 11-13 aprilie, un curs de exerciții spirituale pentru studenți cu tema: "Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24). Întâlnirea a avut loc la casa călugărilor iezuiți din Iași, beneficiind de participarea unui număr de 47 de tineri. Meditațiile și aplicațiile practice au fost ținute de părintele Mihai Roca. Părintele Fabian Doboș, coordonatorul acestor exerciții, le-a vorbit studenților despre sfințenie și despre mijloacele prin care se poate ajunge la acest scop. PS Petru Gherghel, prezent într-una din seri la aceste exerciții, i-a invitat pe tineri să o ia ca model de viață creștină pe sfânta Fecioară Maria, maica lui Cristos și a Bisericii. Liturghia de încheiere a fost celebrată de părintele capelan universitar Lucian Farcaș. La finalul exercițiilor spirituale a fost un moment de împărtășire a experienței de rugăciune pe care fiecare a trăit-o în cele trei zile.

Academia "Sfântul Augustin"
În cursul serii de 16 aprilie, într-una din sălile de cateheză de la subsolul catedralei noi din Iași, a avut loc a VI-a întâlnire a Academiei "Sfântul Augustin" cu tema: "Biserica și societatea. Lumea în dezechilibru". Manifestarea a fost coordonată de pr. Lucian Farcaș, avându-i ca invitați pe pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, și pe dl. prof. lector Gheorghe Fârte. La această întâlnire au fost prezenți și PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă. (Elena Budulai)

"Drum spre lumină"
Publicația comunității catolice din Mărgineni (Bacău), intitulată "Drum spre lumină, a ajuns la cea de-a șaptea apariție. Numărul din aprilie, dedicat sărbătorii Învierii Domnului, cu o copertă color, prezintă în special articole cu tematică pascală, poezii, glume, precum și o serie de informații utile. Cu acest număr revista marchează împlinirea a doi ani de la prima apariție.

Vizită la Focșani
În perioada 17-20 aprilie, cu ocazia celebrării triduumului pascal, Excelența sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a vizitat comunitatea catolică din Focșani. "Pentru întreaga comunitate a fost o dublă bucurie și satisfacție: o dată pentru sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, apoi pentru prezența episcopului auxiliar", a declarat unul dintre credincioși. Cei 1.075 de credincioși sunt păstoriți de pr. Mihai Enășel și de pr. Vasilică Pană. (Ilie Vasile)

Inaugurare de capelă
Marți, 22 aprilie, a treia zi de Paști, Preasfințitul Aurel Percă a prezidat o sfântă Liturghie într-o capelă din Parohia Tărâța. Toate vasele și veșmintele sfinte au fost mutate în această capelă, pentru că Biserica actuală cu hramul "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", fiind veche, va fi dărâmată și se va construi alta nouă. Parohia Tărâța este relativ tânără, fiind înființată în anul 2000 prin desprindere de la Parohia Pustiana. Are 131 de familii cu 392 de credincioși, iar împreună cu filialele Cucuieți și Bogdănești 186 de familii cu 564 de credincioși. Paroh este pr. Valentin Ciceu.

Zilele școlii
În perioada 7-11 mai, la Onești (Bc) se vor desfășura Zilele școlii organizate de liceele din localitate. Sunt programate vernisaje de expoziții, lansări de cărți, sesiuni de referate și comunicări, un spectacol intitulat "Nouă tablouri din viața fericitului Ieremia", întreceri sportive, întâlniri recreative și o excursie pe traseul Onești-Pârgărești-Vârful Coșnea, drumeții. Încheierea Zilelor școlii va coincide cu celebrarea festivă a hramului bisericii "Fericitul Ieremia" din Onești, la care vor participa delegații ale tuturor liceelor din oraș.

10 ani
În ziua de 17 mai, la Bacău, va avea loc o manifestare dedicată împlinirii a 10 ani de la înființarea Liceului Catolic, la care au fost invitați toți cei 378 de absolvenți ai acestei unități de învățământ. În programul acestei zile sunt prevăzute întâlniri festive, o sfântă Liturghie ce va fi celebrată de PS Petru Gherghel, după care toți elevii și invitații vor lua parte la o întrunire sărbătorească, în cadrul căreia este prevăzut un spectacol realizat de elevii de la liceu.

Sărbătoarea copiilor
Sâmbătă, 7 iunie, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman se va sărbători Ziua Copiilor din Dieceza de Iași. Programul va cuprinde o sfântă Liturghie solemnă, după care va urma un program cultural-recreativ. Cei interesați pot obține mai multe detalii trimițând un e-mail la adresa: actiuneacatolica@cnet.ro sau prin telefon la nr. 0234/254445. La această sărbătoare și-au anunțat intenția de a participa un număr mare de copii însoțiți de animatorii lor.

Programul administrării Mirului 2003
În anul 2003, în Dieceza de Iași, sacramentul Mirului se va administra după următorul program: 8 iunie: Iași - catedrală; Roman - "Inima Neprihănită"; 9 iunie: Fărcășeni; 14 iunie: Vladnic; 15 iunie: Văleni; 21 iunie: Buhonca; 28 iunie: Șcheia; 29 iunie: Târgu Frumos; 5 iulie: Nicorești; 12 iulie: Nisiporești; 13 iulie: Bacău "Sf. Cruce"; 19 iulie: Ștefan cel Mare; 20 iulie: Slănic Moldova; 26 iulie: Somușca; 27 iulie: Bijghir; 28 iulie: Oțeleni; 2 august: Galbeni; 3 august: Pârgărești; 9 august: Sărata; 10 august: Ploscuțeni; 16 august: Trebeș; 17 august: Traian (Bc); 23 august: Ciucani; 24 august: Rădăuți; 30 august: Mircești; 31 august: Tecuci; 6 septembrie: Vizantea; 7 septembrie: Vaslui; 14 septembrie: Focșani; 20 septembrie: Câmpulung Moldovenesc; 21 septembrie: Cacica; 28 septembrie: Vatra Dornei.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat