Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Celebrările pascale
Conform tradiției, și anul acesta papa Ioan Paul al II-lea a spovedit câțiva credincioși în bazilica "Sfântul Petru". Aceasta a fost prima dintre cele trei apariții publice din Vinerea Mare. În aceeași zi, a ascultat zece spovezi (cinci femei și cinci bărbați, reprezentând șase naționalități) timp de 90 de minute, iar la finalul celebrării Căii crucii, după ce a purtat crucea pe parcursul ultimei stațiuni, a spus: "Acest loc ne vorbește de martirii creștini care au dat mărturie cu viața și cu moartea lor. Este greu de găsit un alt loc unde misterul crucii să vorbească mai elocvent decât aici, în fața acestui Colosseum". În timpul privegherii pascale, papa a botezat șapte catehumeni, veniți din patru continente; țările de origine au fost: Tunisia, Italia, Burkina Faso, Nigeria, SUA, Burundi și Japonia. În duminica Învierii Domnului, la amiază, în prezența a aproximativ 100.000 de pelerini aflați în Piața "Sfântul Petru", papa a împărțit binecuvântarea urbi et orbi și a adresat un mesaj de Paști tuturor credincioșilor. În limba română a spus: "Cristos a înviat!"

Condoleanțe
Papa Ioan Paul al II-lea a trimis miercuri, 2 aprilie, un mesaj de condoleanțe familiei medicului italian Carlo Urbani, care a descoperit virusul pneumoniei atipice (SARS) și a murit din cauza acestui virus pe care l-a contractat în Vietnam în timp ce lucra pentru Organizația Mondială a Sănătății. Carlo Urbani și-a dedicat viața cercetării bolilor infecțioase din țările cele mai sărace, Vietnam, Laos și Cambogia, și era unul dintre "medicii fără frontiere". Textul papei a fost citit în timpul funeraliilor celebrate în Castelpiano (provincia italiană Ancona), orașul natal al medicului.

Papa în Spania
Papa Ioan Paul al II-lea va vizita, în zilele de 3 și 4 mai, Spania, pentru a cincea oară în pontificatul său, ocazie cu care va canoniza cinci fericiți spanioli - pr. Pedro Poveda Castroverde, pr. José María Rubio y Peralta SJ, sr. Genoveva Torres Morales, sr. Ángela de la Cruz Guerrero González, sr. María de las Maravillas de Jesús Pidal y Chico de Guzmán - și se va întâlni la Madrid cu aproximativ 200.000 de tineri. Conferința Episcopală Spaniolă a lansat un sit dedicat acestui mare eveniment: www.sereismistestigos.com. Tema aleasă pentru această vizită pontificală este "Veți fi martorii mei!"

Papa în Croația
Viitoarea vizită a papei Ioan Paul al II-lea în Croația, din 5-9 iunie, va fi dedicată temei "Familia: drum al Bisericii și al poporului", după cum au declarat episcopii croați reuniți la Zagreb, în cea de-a 26-a adunare plenară care s-a deschis la data de 30 martie și s-a încheiat miercuri, 2 aprilie. Această călătorie capătă o semnificație simbolică fiind a 100-a călătorie apostolică a papei în străinătate, o călătorie pe care suveranul pontif o face chiar în al 25-lea an al său de pontificat. În 25 de ani, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat 132 de țări și a parcurs cumulat o distanță echivalentă cu de trei ori distanța de la Pământ la Lună, 1.160.000 km.

Simpozion internațional
Consiliul Pontifical pentru Laici a organizat, în perioada 10-13 aprilie, un Simpozion internațional despre Zilele Mondiale ale Tineretului, la care au fost invitați să participe peste 230 de responsabili cu pastorația tineretului din 80 de țări și reprezentanți a circa 50 de mișcări, asociații și comunități. La această manifestare s-a dorit punerea în comun a experiențelor și considerațiilor participanților cu privire la ZMT de la Toronto din 2002, s-a demarat un itinerar de pregătire spirituală pentru următoarea întâlnire de la Köln. La lucrările simpozionului au intervenit și reprezentanți ai Conferinței Episcopale Canadiene și ai Conferinței Episcopale Germane.

În limba ucraineană
La 3 aprilie, cardinalul Lubomyr Husar, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, a prezentat traducerea în limba ucraineană a "Catehismului Bisericii Catolice" la Universitatea Națională "Ivan Franko" din Lvov. O parte din cheltuielile necesare publicării traducerii au fost acoperite de papa Ioan Paul al II-lea.

Adunare Generală KEK
Conferința Bisericilor Creștine din Europa (KEK) pregătește cea de-a 12-a Adunare generală, care se va desfășura la Trondheim, în Norvegia, între 25 iunie și 2 iulie. Cu această ocazie s-a publicat un document cu titlul: "Isus Cristos vindecă și reconciliază. Mărturia noastră în Europa". Documentul elaborat și revizuit de toate Bisericile membre ale KEK este organizat în două mari capitole: primul oferă o introducere teologică la tema adunării, iar al doilea este îmbogățit de 40 de mărturii creștine trăite în diferite contexte europene. Documentul este disponibil în limbile engleză, franceză, germană și curând și în rusă pe pagina web a conferinței www.cecassembly.no. KEK reunește 126 de Biserici de tradiție ortodoxă, protestantă, anglicană și vetero-catolică, și 43 de organizații asociate.

Beatificare
Don Giacomo Alberione, fondatorul, în 1914, al "Familiei Pauline" și al Congregației "Sfântul Paul", a fost beatificat la Roma, duminică, 27 aprilie, în cadrul unei celebrări desfășurate în Piața "Sfântul Petru" din Roma. Don Alberione a murit la 26 noiembrie 1971, în vârstă de 87 de ani. Surorile Pauline, având carisma transmiterea mesajului creștin prin mijloacele mass-media, sunt prezente în România (București) din noiembrie 1993.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat