Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Din culisele misiunii (II)

Pe urmele misionarilor

Înculturarea creștină trebuie să fie folosită cu mult tact. Așa de exemplu, un misionar încerca zadarnic să-i determine pe bătrânii unui trib să facă o școală unde copiii lor să învețe carte.

Ei se opuneau, zicând că nu au trebuință de așa ceva, deoarece copiii lor au menirea să le păzească turmele. Misionarul s-a folosit cu abilitate de ignoranța lor și i-a anunțat că fiecare familie va primi în dar o vacă, numai că fiecare bătrân trebuie să iscălească un document, prin care să arate că este dispus s-o accepte. Bineînțeles că toți au fost de acord și au iscălit, fiecare cum a putut: unii au pus degetul, iar alții au făcut câteva litere sau semne cuneiforme prin care să-și definească propria identitate. După ce documentul a fost semnat, misionarul i-a întrebat: "Știți ce ați semnat?" "Da, au răspuns ei, ca să primim o vacă". "Nu, le-a răspuns misionarul, ci să dați câte o vacă pentru școala care trebuie făcută, în care să învețe copiii voștri. Acela care nu dă vacă este pasibil cu pedeapsa închisorii pentru mulți ani". "Da, au răspuns ei, ne-ai dus în eroare pentru că nu știm să citim". Misionarul le-a răspuns: "Și vreți ca și copiii voștri să fie duși în eroare de oricine și să ajungă la închisoare? Dați vaca și lăsați copiii să învețe carte!" Așa a reușit să schimbe mentalitatea și să implanteze cultura.

Este foarte adevărată zicala: "Omul sfințește locul". Acolo unde misionarii au ajuns cu mulți ani în urmă, au realizat adevărate colțuri de paradis, greu de descris. Sper ca fotografiile și înregistrările video să redea ceva mai mult decât se poate spune.

Când, fiind director spiritual la Seminarul teologic din Iași, doi tineri studenți - Adrian Stoica și Isidor Mârț - mi-au cerut sfatul despre oportunitatea mergerii lor ca tineri preoți în misiuni, i-am încurajat, dar mi-a fost frică de necunoscut. Acum, după ce am stat trei săptămâni în Kenya pe urmele misionarilor, nu știu de câte ori am regretat că nu sunt tânăr, ca să pot desfășura acest fel de apostolat, cu adevărat autentic.

În această perioadă, misiunea de a predica a revenit episcopului Aurel Percă. Având însă ocazia de a spune și eu câteva cuvinte la o sfântă Liturghie, i-am îndemnat pe cei prezenți să se roage mult Tatăl nostru, așa cum ne-a învățat Isus, ca să se sfințească numele lui, adică să-și arate atotputernicia sa divină și să facă să strălucească sfințenia sa în toți oamenii, dar mai ales în cei care se angajează pentru misiuni: preoți, persoane consacrate și laici. Îndemn pe toți cititorii să facă la fel și vom vedea cu ochii cum vine împărăția lui Dumnezeu încă de pe acest pământ. Regina misiunilor, Fecioara Maria care a primit cu nespusă bucurie în sânul ei pe primul misionar - Cuvântul Tatălui trimis în lume -, să ne vină în ajutor, ca să înțelegem necesitatea de a zbura spre limanul vieții veșnice folosindu-ne de aripa externă a Bisericii și neamurile să-i primească pe toți trimișii lui Isus cu aceeași bucurie sfântă.

Pr. Anton Dancă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat