Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sacrosanctum Concilium

Să cunoaștem Conciliul Vatican II

În acest an se împlinesc 40 de ani de la promulgarea primelor documente ale Conciliului Ecumenic Vatican II. La 11 octombrie 1962, după 4 ani de pregătire intensă, papa Ioan al XXIII-lea a deschis la Roma Conciliul Vatican II. La deschidere au participat 2.427 de persoane din cele 3.070 convocate. Au fost prezenți, de asemenea, observatori din partea Bisericilor ortodoxe, protestante și anglicane. Conciliul Ecumenic Vatican II a durat trei ani și a aprobat 16 documente de o importanță vitală pentru viața Biserici Catolice. Au fost dezbătute și semnate patru constituții (coloana vertebrală a Conciliului), nouă decrete și trei declarații. S-a închis la 8 decembrie 1965.

Au fost 16 documente care au zguduit lumea catolică, documente care au scos-o din lâncezeala și autoizolarea în care își îndeplinea misiunea încredințată de Isus Cristos; nu mă refer la reacțiile potrivnice apărute în unele cercuri ale acesteia, ci mai ales la efectele avute în interiorul ei.

Cu toate că documentele Conciliului Ecumenic Vatican II au fost publicate în România cu o întârziere de 25 de ani de la încheierea acestuia, efectele sale benefice le-am simțit cu mult mai devreme.

Deși uneori îmi amintesc cu nostalgie de Liturghiile în limba latină, "întrebuințarea limbii materne" (SC 36,2) a avut efecte pozitive în viața Bisericii. Participarea creștinilor la sfânta Liturghie a devenit mai conștientă.

În acest număr voi încerca să vă prezint prima constituție promulgată de Conciliul Ecumenic Vatican II la 4 decembrie 1963.

Constituția despre liturgie ("Sacrosanctum Concilium") cuprinde o parte introductivă, șapte capitole, o anexă și 49 de note explicative.

Introducerea prezintă locul liturgiei în misterul Bisericii și respectul pentru toate riturile legitim recunoscute.
Capitolul I dezvoltă principiile generale pentru reforma și progresul liturgiei.
Capitolul II tratează misterul euharistic.
Capitolul III explică celelalte sacramente și sacramentalii.
Capitolul IV ne face cunoștință cu Oficiul divin.
Capitolul V este dedicat anului liturgic.
Capitolul VI se referă la muzica sacră.
Capitolul VII este dedicat artei sacre și materialului de cult.
Anexa cuprinde declarația Conciliului Vatican II despre revizuirea calendarului.
Cele 49 de note explicative fac trimiteri bibliografice la documente citate în textul constituției.

Lăsându-vă plăcerea, dragi cititori, de a descoperi frumusețea textului acestui prim document promulgat de Conciliul Ecumenic Vatican II, vă doresc lectură plăcută și, mai mult decât atât, sper ca citindu-l să simțiți imboldul de a-l aprofunda pentru a-l cunoaște mai bine și astfel să deveniți mai puternici.

Amos

* * *

"Orice celebrare liturgică, întrucât este opera lui Cristos, preot, și a trupului său, care este Biserica, este acțiune sacră prin excelență, a cărei eficacitate nu o poate atinge cu același titlu și în același grad nici o altă acțiune a Bisericii. Liturgia este culmea spre care tinde toată activitatea Bisericii și izvorul din care emană toată puterea ei" (Sacrosanctum Concilium, 7.10).

* * *

Volumul, editat de Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, are 434 de pagini și este pus în vânzare și la Librăria "Presa Bună", Iași. Prețul unui exemplar este de 105.000 lei.

* * *

Istoria cronologică a Conciliului Ecumenic Vatican II

25 ianuarie 1959 - Papa Ioan al XXIII-lea anunță convocarea unui Conciliu pentru Biserica Universală. 2 februarie 1962 - Ioan al XXIII-lea stabilește data deschiderii Conciliului: 11 octombrie 1962. 11 octombrie 1962 - Prima sesiune publică. Discursul istoric al papei Ioan al XXIII-lea. 3 iunie 1963 - Moare Ioan al XXIII-lea (ora 19.49). 29 septembrie 1963 - A doua sesiune publică. Un discurs foarte important și grandios al papei Paul al VI-lea. 4 decembrie 1963 - A treia sesiune publică. 14 septembrie 1964 - A patra sesiune publică. 21 noiembrie 1964 - A cincea sesiune publică. 14 septembrie 1965 - A șasea sesiune publică. 28 octombrie 1965 - A șaptea sesiune publică. 18 noiembrie 1965 - A opta sesiune publică. 7 decembrie 1965 - A noua sesiune publică. 8 decembrie 1965 - A zecea sesiune publică. Paul al VI-lea încheie solemn Conciliul Vatican II celebrând sfânta Liturghie în fața bazilicii "Sfântul Petru".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat