Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cultura populară din Moldova în inima Romei

Vineri, 4 aprilie, la ora 17.00, a avut loc în sala "Marconi" din cadrul sediului Radio Vatican, prezentarea volumului "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare". Este vorba de studiu realizat de prof. Ioan H. Ciubotaru, al doilea dintr-o serie de trei volume dedicate culturii comunității romano-catolice din Moldova. La manifestarea organizată de Ambasada României la Sfântul Scaun și Departamentul Român de la Radio Vatican au intervenit cardinalul Luigi Poggi, episcopul Petru Gherghel, prof. Ioan H. Ciubotaru, Mons. Anton Despinescu și ambasadorul României la Sfântul Scaun, domnul Mihail Dobre. Mons. Anton Lucaci, directorul programului român al Radio Vatican, a fost moderatorul discuțiilor legate de acest eveniment.

În deschidere, card. Luigi Poggi a amintit că în urmă cu 30 de ani a fost trimis în România din partea Sfântului Scaun pentru a instaura un dialog cu Ministerul Cultelor, prezența sa repetându-se până în 1984. În această perioadă a avut deosebita plăcere să cunoască realitatea și cultura poporului român.

Mons. Anton Lucaci a amintit cuvintele Sfântului Părinte adresate episcopilor români prezenți la Roma prin care Sanctitatea sa a ținut să amintească poporului român că are de oferit o bogată moștenire spirituală, culturală și istorică în beneficiul întregii Europe în ciuda dificultăților și a ambiguităților.

În intervenția sa, domnul Mihail Dobre a marcat specificitatea operei prof. Ion H. Ciubotaru în trei puncte: faptul că studiul prezintă istoria uneia dintre cele mai vechi comunități confesionale de pe teritoriul României, apoi importanța faptului că din lucrare reiese clar că respectiva cultură populară a catolicilor din Moldova reflectă întreaga cultură a poporului român și, în al treilea rând, oglindirea conviețuirii dintre catolici și ortodocși într-un climat de "laborator al credinței", după expresia Sfântului Părinte.

Ca păstor al Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, a mărturisit că l-a interesat mereu istoria strămoșilor catolicilor din Moldova și tocmai de aceea s-a angajat să contribuie la clarificarea istoriei prezenței catolicilor pe pământul Moldovei mai ales că această problemă a devenit un ambient de speculații. În dorința de a ajunge la un adevăr nu impus din exterior, ci descoperit din interior, Episcopia de Iași a făcut un apel către centrele universitare din București, Cluj și Iași. Prof. Ion H. Ciubotaru a răspuns acestor apeluri și efortul său s-a concretizat într-o operă monumentală, un "tezaur de valori pus la dispoziția istoriei", o adevărată "bancă de date".

Mons. Anton Despinescu a specificat că lipsa unei cercetări istorice locale a favorizat diversele speculații care s-au făcut pe seama identității catolicilor din Moldova și a apreciat munca pe care autorul a realizat-o cu "multă plăcere și mult curaj".

În final a luat cuvântul prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, care a ținut să facă trei precizări: mai întâi că se ocupă de peste 40 de ani de studiul culturii populare din Moldova, apoi că, fiind un creștin ortodox, nu poate fi acuzat că este părtinitor și, în al treilea rând, că etica profesională nu i-ar fi permis să facă nici o afirmație care să nu fi avut o bază științifică. Apoi a trecut la prezentarea celor două volume. Primul volum este consacrat arhitecturii tradiționale, țesăturilor de interior și portului popular de sărbătoare. Documentele publicate provin din aproape toate satele Diecezei de Iași. Al doilea volum este consacrat obiceiurilor tradiționale. Pentru o cât mai justă evaluare a datinilor și obiceiurilor descoperite pe teren acestea au fost raportate în permanență la o amplă bibliografie ce analizează practici similare de pe întreg cuprinsul țării. Al treilea volum, ce urmează să apară, va fi dedicat problemelor legate de folclor.

Autorul a încheiat intervenția sa cu o concluzie foarte clară: "Populația romano-catolică a fost și a rămas mereu română".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat