Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Iată mama ta!

A XVIII-a Zi Mondială a Tineretului

Biroul de Presă al Sfântului Scaun a publicat marți, 11 martie, mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an, care a avut loc la nivel local la 13 aprilie, în Duminica Floriilor. Tema aleasă pentru mesajul din acest an este "Iată mama ta!" (Ioan 19,27), deoarece papa a dorit ca mesajul să fie legat de Anul Rozariului: "Înainte de a muri, Isus îi oferă apostolului Ioan ceea ce are mai de preț: pe mama sa, Maria. Sunt ultimele cuvinte ale Mântuitorului, care capătă de aceea un caracter solemn și constituie un fel de testament spiritual al său", explică papa.

Sfântul Părinte începe mesajul prin a parcurge amintirile frumoase de la ultimele întâlniri mondiale cu tinerii, dar mai ales de la Toronto, de anul trecut: "Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mărturia de credință pe care ați dat-o recent la Toronto", spune papa în mesaj, și reînnoiește invitația pe care a rostit-o pe malurile lacului: "Biserica se uită astăzi la voi cu încredere și așteaptă ca voi să fiți oameni ai fericirilor!"

În Ioan - le explică Ioan Paul al II-lea tinerilor -, Maria, la picioarele crucii, primește în inima ei omenirea întreagă: "Maică a lui Dumnezeu încă din prima clipă a întrupării, ea devine maică a oamenilor în ultimele clipe ale vieții Fiului Isus". "La picioarele crucii pe care moare cel pe care l-a zămislit prin da-ul de la Buna-Vestire, Maria primește de la el un fel de «a doua vestire»: «Femeie, iată fiul tău!» (Ioan 19,26)".

"Pe cruce, Fiul poate să reverse suferința sa în inima Mamei", pentru că "fiecare fiu care suferă simte această nevoie". Iar tinerii se înfruntă și ei cu suferința: singurătatea, insuccesele și deziluziile vieții personale; dificultățile integrării într-o lume a adulților și în viața profesională; despărțirile și doliul din familii; violența războaielor și moartea celor nevinovați.

Momentele dificile nu lipsesc din viața omului, dar, îi asigură Sfântul Părinte pe tineri: "Nu sunteți singuri: asemenea lui Ioan la picioarele crucii, Isus v-o oferă și vouă pe mama sa, ca să vă mângâie cu blândețea ei". Evanghelia după Ioan continuă spunând că "din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine". Acest lucru nu se referă doar la o dimensiune materială, ci mai degrabă "evocă dimensiunea spirituală a acestei primiri, a noii legături care se instaurează între Maria și Ioan".

"Voi, iubiți tineri, aveți mai mult sau mai puțin aceeași vârstă cu a lui Ioan și aceeași dorință de a fi cu Isus. Astăzi, Cristos vă cere vouă în mod explicit să o luați pe Maria «la voi», să o primiți «printre lucrurile voastre de preț» pentru a învăța de la ea, care «păstra toate aceste cuvinte meditându-le în inima ei» (Luca 2,19), dispoziția interioară de ascultare și atitudinea generoasă de umilință și de generozitate care a distins-o ca primă colaboratoare a lui Dumnezeu în opera mântuirii".

La școala Mariei, tinerii vor descoperi angajarea concretă pe care Cristos o așteaptă de la ei, vor învăța să-l pună pe el pe primul loc în viață și să-și orienteze toate gândurile și acțiunile spre el, deoarece creștinismul nu este o opinie și nu se bazează pe vorbe, ci este Cristos, o persoană, Cel Viu. A-l întâlni pe Isus, a-l iubi și a-l face iubit este, de fapt, vocația creștină.

În încheierea mesajului, papa le amintește tinerilor că următoarea Întâlnire Mondială va avea loc în 2005 la Köln, în Germania, și anunță temele pentru următorii ani, ca o pregătire mai intensă pentru întâlnirea din 2005. Astfel, în 2004, Cea de-a XIX-a Zi Mondială a Tineretului, tema va fi "Dorim să-l vedem pe Isus" (Ioan 12,21); iar în 2005, Cea de-a a XX-a Zi Mondială a Tineretului, tema va fi "Am venit să ne închinăm lui" (Matei 2,2).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat