Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- 25 de ani de pastorire -

Aniversare

La 21 februarie 1978 Sfântul Părinte Paul al VI-lea, de pioasă memorie, încredința Dieceza de Iași păstoririi Preasfințitului nostru Petru; pentru că timpurile nu erau prielnice pentru organizarea și desfășurarea normală a vieții Bisericii Catolice în țara noastră, au trebuit să mai treacă 12 ani până când păstorul nostru a fost ales și uns ca episcop de Iași, din voința Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, la 1 mai 1990. În viața Bisericii noastre locale se deschideau mari și frumoase perspective.

Au trecut 25 de ani de activitate arhierească de slujire a poporului lui Dumnezeu, timp în care episcopul și păstorul nostru cu disponibilitate și angajare, primitor și docil față de darul Domnului, încrezător în puterea sa, s-a angajat în slujirea poporului lui Dumnezeu și în edificarea și organizarea diecezei.

Am împărtășit împreună preocupările și speranțele pe care, în mod necesar, evenimentele umane, mica noastră istorie cufundată în marea istorie a Bisericii, ni le-au propus în acești ani; am trăit împreună bucurii și dureri pe care viața le aduce în mod inevitabil. Cu privirea fixată asupra marelui și veșnicului preot, unica noastră referință, Biserica noastră locală a devenit mai deschisă, generoasă, atentă la tot ceea ce înseamnă trăirea misterului Bisericii. Și în acești ani păstorul nostru ne cheamă "să înaintăm în larg" prin celebrarea Sinodului diecezan, pentru a reînnoi fața diecezei și pentru a ne întări mai mult în trăirea credinței.

La acest jubileu "de argint" mulțumim preotului veșnic, Cristos Domnul, pentru opera realizată de el prin episcopul nostru Petru în favoarea Bisericii sale. Și pentru că amintirea unui aniversar atât de semnificativ este și un eveniment eclezial, cu toții suntem chemați să luăm act de demnitatea și misiunea pe care o avem în Biserica lui Cristos, de a contribui la creșterea și răspândirea împărăției lui Dumnezeu. O facem rugându-ne ca Domnul să continue să-l susțină pe păstorul nostru în slujirea diecezei și să-i dea sănătate și putere de muncă "ca toți să fie una" în slujirea și iubirea lui Dumnezeu.

Sfântul Augustin spunea că în aceeași măsură și intensitate cu care turma este încredințată păstorului, la fel și păstorul este încredințat turmei.

Îl înconjurăm cu iubire pe păstorul nostru la această dublă sărbătoare - 25 de ani de păstorire a diecezei și 13 ani de episcopat - și vrem ca într-o autentică fraternitate sacramentală, toți preoții, călugării și călugărițele, seminariștii și credincioșii să ne adunăm la 1 mai în jurul altarului pentru o laudă corală și mulțumire unanimă pentru tot ceea ce a primit Biserica locală de Iași de la Dumnezeu prin slujirea pastorală a Preasfințitului nostru Petru.

Sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif, care tronează pe stema episcopală a păstorului nostru și sub privirile cărora a primit consacrarea episcopală acum 13 ani, să-l ocrotească și să-l însoțească mai departe în păstorirea poporului credincios.

Întru mulți ani!

Aurel Percă, episcop auxiliar

* * *

Excelenței sale Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași

Suveranul pontif se unește spiritual cu Excelența voastră care, cu suflet plin de recunoștință față de Cristos, bunul păstor, sărbătoriți cel de-al 25-lea aniversar de slujire pastorală în această dieceză, la început ca administrator apostolic și apoi ca episcop. Adresându-vă cele mai calde urări, Sfântul Părinte invocă o reînnoită revărsare a harurilor divine pentru o slujire episcopală rodnică și vă acordă din inimă binecuvântarea apostolică, atât Excelenței voastre, cât și întregului cler, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor.

Cetatea Vaticanului, 21 februarie 2003

Cardinalul Angelo Sodano, secretar de Stat al Sanctității sale



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat