Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Regina păcii

În luna aprilie 1963 a fost publicată ultima scrisoare enciclică, "Pacem in terris", a neuitatului papă Ioan al XXIII-lea, considerată "cântecul de lebădă" al marelui pontif. După doar două luni, acesta era chemat de Dumnezeu pentru a primi răsplata servitorului credincios.

Scrisoarea era adresată nu numai catolicilor, dar și "tuturor oamenilor de bunăvoință". Presa moscovită însăși a apreciat pozitiv mesajul papal, subliniind că meritul acestuia va fi "de a pune pacea lui Dumnezeu la nivelul realităților epocii noastre". Era exact ceea ce intenționa papa Ioan al XXIII-lea. Cuvântul de ordine al acestuia, bine cunoscutul "aggiornamento", voia să conștientizeze pe cei trei mii de participanți la sinod de responsabilitatea mare pe care o aveau de a prezenta lumii contemporane mesajul evanghelic, mesaj de pace, de împăcare a oamenilor cu Dumnezeu, mesaj proclamat de Fiul lui Dumnezeu întrupat.

Pe tot parcursul celor două milenii ale erei creștine, acest mesaj a fost receptat, meditat și trăit în mod diferit. Ultimul secol al mileniului al doilea al erei creștine, prin amploarea și gravitatea problemelor create legate și de cele două mari conflagrații mondiale, au adus în prim plan necesitatea rezolvării lor cu înțelepciune, în spirit de dreptate și caritate. Cei care, prin misiunea lor, erau cei mai îndreptățiți să-i cheme pe toți responsabilii popoarelor la masa tratativelor, pentru rezolvarea litigiilor de orice natură, au fost papii care, dându-și seama foarte bine că mijloacele pur umane sunt insuficiente pentru a ajunge la țelul dorit, i-au chemat insistent pe toți să-și îndrepte privirile spre acela care este Dumnezeul păcii, al înfrățirii popoarelor.

Însă Dumnezeu, în înțelepciunea și iubirea sa fără margini, a voit ca Mama Fiului întrupat să aibă un rol deosebit în salvarea lumii. Chiar de la începutul vieții publice a lui Isus, la nunta din Cana Galileii, intuiția umanitară a Mariei a venit în ajutorul celor care erau în dificultate.

"Faceți tot - spune ea slujitorilor - ce vă va spune el (Isus)". Situația s-a rezolvat în mod fericit, prin intervenția miraculoasă a Fiului ei preaiubit.

Printre numeroasele atribute strâns legate de persoana Maicii Preasfinte, înscrise în Litania lauretană, este și acela de Regina păcii. Când copiii ajung să nu se mai înțeleagă, să se certe, să se dușmănească, mama intervine cu priceperea și bunătatea ei, cu lacrimile și rugămințile ei, făcând tot ce îi stă în putință pentru a-i împăca. În calitate de Mamă a Bisericii, Maria mijlocește neîncetat la Dumnezeu pentru sărmanii oameni învrăjbiți de cel rău. Deseori apare unor suflete nevinovate de copii și tineri, cărora le încredințează mesaje precise de rugăciune, de convertire, de pocăință, menite să contribuie la aplanarea conflictelor și la apropierea tuturor de Tatăl ceresc.

Luna mai, luna frumuseții și a armoniei, este o chemare insistentă din partea preacuratei Fecioare Maria: "Maria iar ne cheamă și vrea ca-n astă lume o inimă mai bună să-i oferim în dar".

Tu, regina păcii, mijlocitoare a tuturor darurilor dumnezeiești, înduplecă inimile oamenilor să primească și să păstreze aceste daruri, îndeosebi pe acela al păcii: pacea oamenilor cu ei înșiși, cu semenii lor și cu Creatorul".

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat