Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Republica Moldova
Începând de sâmbătă, 22 martie, ÎPS Jean-Claude Périsset este noul nunțiu apostolic pentru Republica Moldova. Excelența sa rămâne în continuare și nunțiu apostolic pentru România. Schimbarea vine în urma numirii fostului nunțiu pentru Ungaria și Republica Moldova, Mons. Karl-Josef Rauber, ca nunțiu pentru Belgia și Luxemburg. Astfel, ÎPS Jean-Claude Périsset este de acum reprezentantul Sfântului Scaun atât în România cât și în Republica Moldova. Numit nunțiu apostolic pentru România la 12 noiembrie 1998, Excelența sa a depus eforturi diplomatice intense, care au contribuit la evenimentul istoric din luna mai a anului 1999, când Sfântul Părinte a vizitat România.

Lansare de carte
Vineri, 4 aprilie, va avea loc în sala "Marconi" din cadrul sediului Radio Vatican, prezentarea volumului "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare". Este vorba de studiu realizat de prof. Ioan H. Ciubotaru, primul dintr-o serie de trei volume dedicate culturii comunității romano-catolice din Moldova. La manifestarea organizată de Ambasada României la Sfântul Scaun și Departamentul Român de la Radio Vatican vor interveni: cardinalul Luigi Poggi, episcopul Petru Gherghel, autorul lucrării, prof. Ioan H. Ciubotaru, Mons. Anton Despinescu de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și ambasadorul României la Sfântul Scaun, domnul Mihail Dobre.

Martirii secolului XX
În perioada 28-29 martie, la Palatul Patriarhiei ortodoxe din București, Asociația "Sf. Gerhard" din Germania a organizat a treia sesiune de lucru pentru întocmirea martirologiului creștin al secolului al XX-lea pentru România. La această întâlnire au participat reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericilor Evanghelice. Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de pr. Ștefan Lupu și pr. Cristinel Fodor. Fiecare Biserică a prezentat un număr estimativ de persoane pe care le consideră a fi martiri sau mărturisitori: în Biserica Ortodoxă: 120; în Biserica Romano-Catolică: 50; în Biserica Greco-Catolică: 150; în Bisericile Evanghelice: 20. Prima întâlnire de acest gen a avut loc la Timișoara, în perioada 14-15 mai 2002, iar a doua, la Suceava, în perioada 6-7 noiembrie 2002. Următoarea întâlnire va avea loc în luna ianuarie 2004.

Noapte de priveghere
La Onești, județul Bacău, a avut loc o "Noapte de priveghere" (28 spre 29 martie) pentru pace, cu caracter ecumenic, la care au participat mulți credincioși, preoți și laici: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși, din localitate și împrejurimi, iar alții veniți de departe (Timișoara, Oradea, Cluj, Galați, Roman, Bacău etc.). Au fost prezente și autoritățile civile, în frunte cu primarul orașului. S-a celebrat (într-o biserică ortodoxă) Liturghia romano-catolică (prezidată de pr. Iosif Păuleț, decan de Trotuș), și Liturghia greco-catolică (prezidată de pr. Roman Constantin de la Oradea). Liturghia ortodoxă a fost prezidată de pr. Constantin Alupei, protopop de Onești și paroh la biserica "Pogorârea Duhului Sfânt", unde s-a ținut noaptea de priveghere.

"Isus, prietenul copiilor"
A apărut primul număr din 2003 al revistei "Isus, prietenul copiilor" (Revistă trimestrială pentru copii a Diecezei Romano-Catolice de Iași, fiind realizată în cadrul Editurii "Presa Bună"). Revista, tipărită în patru culori, beneficiază și de o calitate sporită a hârtiei. Dedicată cu precădere sărbătorii Paștelui, revista cuprinde benzi desenate despre "Sora Emmanuelle", rubricile "Să înțelegem Liturghia", "Să cunoaștem", "Pagina ministrantului", "Jocuri. Rebusuri. Glume" etc.

Întâlnire pregătitoare
În localitatea Izvoare, din județul Bacău, la Casa Tineretului, sâmbătă, 5 aprilie, În vederea mai bunei organizări a Zilei Mondiale a Tineretului pe plan diecezan (care se va desfășura anul acesta la Barticești, duminică, 4 mai), va avea loc o întâlnire pregătitoare organizativă. În program: momente formative, discuții în grupuri pe teme legate de sfințenie, anunțuri practice.

Seminarii pentru viață
Asociația Creștin-Umanitară "Slujirea Vieții" din Iași activă în domeniul "pro vita" prin activități de consiliere, programe educaționale, informaționale și de formare, va aplica - începând cu data de 1 aprilie - un nou proiect intitulat "Ia o decizie în cunoștință de cauză!" Proiectul face parte din cadrul Programelor "Pro Life", iar evenimentele ce se vor desfășura vor fi de tipul: conferințe, seminarii, mese rotunde și sesiuni de lucru. Primele două seminarii vor avea loc la Iași, la Casa "Xaverianum" a Societății lui Isus, în zilele de 3 și 10 aprilie. Sugestii și înscrieri la tel. 0232/156793; 0744/253994 (Daniela Cadar); e-mail: danielacadar@go.ro.

10 filme
Pentru aprofundarea Decalogului, la centrul "Xaverianum" din Iași, în perioada 2 martie - 11 mai este prezentat un ciclu de 10 filme, subiectul fiind câte una din cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Filmele au fost procurate cu ajutorul Consulatului Poloniei din România, la inițiativa fratelui iezuit Stefano Fossi. Alexandru Bounegru, coordonatorul acestor filme, ne-a declarat: "Acest cineforum este dedicat în special tinerilor, pentru a discuta mai larg aceste porunci, nu numai din punct de vedere teologic, dar și laic". La aceste vizionări de filme participă în jur de 130-150 de tineri. (Elena Budulai)

Centenar
În luna aprilie se împlinesc 100 de ani de la aprobarea canonică a Congregației Mica Operă a Divinei Providențe (Don Orione). Fiii părintelui Luigi Orione sunt prezenți și în România începând din 1990, având diverse instituții la Oradea, București și Iași. Carisma lor este aceea de a colabora pentru a duce pe cei mici, pe cei săraci și întregul popor spre Biserică, spre papa, pentru "instaurare omnia in Christo" prin cele mai diferite acțiuni caritative, cum ar fi: case pentru persoane cu handicap, școli, misiuni, tineri cu probleme deosebite, orfani, aziluri pentru bătrâni, parohii. Pentru a comemora acest eveniment, în ziua de 18 aprilie (Vinerea Sfântă), la ora 9.30, la Seminarul "Don Orione" din Iași (Bd. N. Iorga 2A, lângă pasarela pietonală din Podul de Piatră), va avea loc o conferință ținută de secretarul general al congregației, pr. Flavio Peloso. Pe lângă tema de mai sus, se va vorbi și despre ramura laicilor (cu voturi și fără voturi) a congregației fericitului părinte Orione.

Primele voturi
La Casa Divinei Providențe din Iași vor avea loc, în perioada 5-6 aprilie, zile de reculegere pentru surorile Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România. Tema va fi "Votul sărăciei în institutele seculare". De la Logano (Elveția) vor fi prezenți pr. Lobato, Marina, directoarea Institutului, și asistenta sa, Maria Tereza Candian. În cadrul sfintei Liturghii de duminică, 6 aprilie, trei surori vor depune primele voturi și două vor depune primul angajament.

Exerciții spirituale
"Să înaintăm cu Maria, Abraham și Maica Speranța". Aceasta va fi tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 17 și 30 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care vor avea loc în perioada 23-25 aprilie, având motoul "Totul este posibil pentru cine crede" (Mc 9,23). Cei care doresc să participe vor trebui să se anunțe din timp la adresa: Casa "Maica Speranța" (pentru sora Maria Stella), com. Botești, jud. Neamț, 5594-Barticești, tel. 0233/781440, sau sr. Damiana 0233/781441. Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrument muzical (pentru cei care știu să cânte). Fiecare va contribui, aducând unele alimente sau o taxă, după posibilități. La Barticești se poate ajunge cu autobuzul sau cu trenul până la Roman de unde se ia autobuzul spre Nisiporești sau direct Barticești.

Liturghia crismei
Joi, 17 aprilie, Joia Mare, în biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău se va celebra Liturghia crismei. Preoții din toată dieceza vor fi în jurul episcopului, moment în care își vor reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii. Liturghia va începe la ora 10.30. În cadrul sfintei Liturghii se vor sfinți uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și pentru bolnavi.

Pe scurt
14-16 februarie: Întrunire Scout la Luncani; 14-16 februarie: Exerciții spirituale de formare la Onești pentru membrii Acțiunii Catolice a Adulților; 5 martie - 4 aprilie: Ștafeta rugăciunii în parohiile diecezei; 7 martie: Comunicarea științifică: "Omul în căutarea lui Dumnezeu" la Institutul Teologic Franciscan din Roman; 7 martie: Celebrare ecumenică la Onești cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune a Femeilor; 7-9 martie: Curs de formare pentru animatorii ACC la Traian; 8-9 martie: Vizită pastorală în Parohia Bacău "Sfântul Nicolae"; 9 martie: Ministerele acolitatului și lectoratului la Seminarul din Iași; 12 martie: Ambasadorul Austriei (Christian Zeileissen) a vizitat Episcopia de Iași; 14 martie: Ziua Mărturisirii Credinței în Parohia Fundu Răcăciuni; 14-15 martie: Conferința Națională Vincențiană la Câmpulung Muscel; 15-16 martie: Vizită pastorală în Parohia Bacău "Sfânta Cruce"; 20 martie: Rugăciuni pentru pace în Iași; 22-23 martie: Vizită canonică în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău; 25 martie: Rozariu pentru pace în catedrala din Iași; 26 martie: "Biserica în societate", tema propusă de Academia "Sfântul Augustin"; 26-29 martie: Conferința națională "Conștiință ecumenică și dialog social. Contribuția asociațiilor și organizațiilor creștine din România la viitorul Europei" la Miercurea Ciuc; 29-30 martie: Vizită pastorală în Parohia Izvoare; 31 martie: Consiliu prezbiteral la Iași; 3 aprilie: PS Aurel Percă va ține o meditație la Oradea.

A trecut la Domnul
Miercuri, 5 martie, la ora 9.30, în localitatea Cotnari (jud. Iași) a trecut la cele veșnice pr. Carmil Gherghel. S-a născut la 15 octombrie 1925, la Gherăești, fiul lui Dumitru și al Margaretei; în septembrie 1939 pășea pragul Seminarului diecezan din Iași; după stagiul militar începând cu anul 1952 a continuat studiile la Alba-Iulia; a fost hirotonit preot la 8 decembrie 1954, la Oradea de către ep. Ștefan Fiedler. A fost profesor și spiritual la Seminarul din Iași; a activat în parohiile Iași, Huși, Săbăoani și Văleni. Cel mai mult timp a fost paroh de Săbăoani (18 ani). După pensionare a ajutat în Parohia Văleni și apoi s-a retras la Cotnari la nepotul Sfinției sale, pr. Iosif Gherghel. Joi, 6 martie, la ora 15.00, în biserica din Cotnari s-a celebrat o Liturghie cu requiem. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 8 martie, ora 10.30, la Gherăești. Au participat, alături de PS Petru Gherghel, aproape 75 de preoți.

Să se odihnească în pace!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat