Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Tineretului
Consiliul Pontifical pentru Laici organizează în zilele 10-13 aprilie, un Simpozion Internațional despre Zilele Mondiale ale Tineretului, la care se așteaptă să participe peste 230 de responsabili cu pastorația tineretului din 80 de țări și reprezentanți a circa 50 de mișcări, asociații și comunități. Participanții vor fi prezenți în mod oficial la întâlnirea tinerilor din Dieceza de Roma cu Sfântul Părinte, întâlnire ce va avea loc în Piața "Sfântul Petru" în după-amiaza zilei de joi, 10 aprilie, cu ocazia Celei de a XVIII-a Zile Mondiale a Tineretului care are ca temă un verset din Evanghelia după Ioan: "Iată mama ta!" (din program: mărturii despre maternitate, care îi vor ajuta pe tineri să înțeleagă ce înseamnă că "Maria este mama noastră", poezii creștine, coregrafii și muzică). Întâlnirea se va încheia cu înmânarea crucii anului sfânt de către tinerii canadieni tinerilor din Germania.

Via crucis 2003
Meditațiile pentru Via crucis 2003 au fost scrise de papa Ioan Paul al II-lea, ca și în cazul meditațiilor și rugăciunilor pentru Via crucis din anul jubiliar 1983-1984, și din marele jubileu al anului 2000. Acestea au fost scrise cu ocazia exercițiilor spirituale pe care cardinalul Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, le-a ținut papei Paul al VI-lea și Curiei Romane în 1976. Ele au fost publicate în prima ediție cu titlul "Semn de contradicție", iar în a doua ediție în 2001. Textul care se va folosi anul acesta pentru meditațiile din noaptea din Vinerea Sfântă a suferit unele modificări orientate fiind spre Maria.

O nouă enciclică
În ziua de 17 aprilie, Joia Sfântă, papa Ioan Paul al II-lea va semna a paisprezecea enciclică a pontificatului său și prima dedicată sfintei Euharistii. În prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei, papa vede o legătură strânsă cu toate celelalte scrieri ale pontificatului său, care au început cu enciclica "Redemptor hominis" din 4 martie 1979. Sfântul Părinte va încredința în mod simbolic această enciclică preoților - în locul tradiționalei Scrisori către preoți din Joia Sfânta - și, prin ei, întregului popor al lui Dumnezeu. "Temei Euharistiei am dorit să dedic enciclica pe care, cu ocazia viitoarei Joi Sfinte, cu voia lui Dumnezeu, o voi semna în timpul Liturghiei din Cena Domini", a afirmat suveranul pontif.

Modele de sfințenie
Cardinalul Poupard prezintă în fiecare duminică în catedrala pariziană un itinerar al sfințeniei, apelând la diferite exemple. Duminică, 30 martie, a prezentat exemplul africancei Bakhita, recent declarată sfântă de papa Ioan Paul al II-lea. "Țara natală a africancei Bakhita este cunoscută astăzi sub numele Republica Independentă Sudan, iar creștinii sunt și astăzi persecutați aici: dintr-o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, circa un milion sunt catolici, ale căror suferințe le-a amintit arhiepiscopul Gabriel Zubeir Wako la adunarea plenară a episcopilor francezi de la Lourdes", a afirmat cardinalul Poupard. Cardinalul Poupard a insistat asupra apărării drepturilor omului, și în mod deosebit asupra dreptului fundamental la libertatea religioasă. Robert Schuman, Maica Tereza, Maurice Blondel, Fericitul Pier Giorgio Frassati, Ioan al XXIII-lea sunt alte modele propuse de cardinal pentru a încuraja viața de sfințenie.

Întâlnire în Albania
În zilele de 10 și 11 martie, la Scutari, în Albania s-au întâlnit președinții a șapte conferințe episcopale din sud-estul Europei și din Balcani, unde Biserica trăiește situații asemănătoare în relațiile ecumenice și interreligioase: Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Serbia și Muntenegru, România, Turcia. Arhiepiscopul mitropolit de Scutari, Mons. Angelo Massafra, a fost gazda acestei întâlniri, cu tema: "Ecumenism: de la toleranță la dialog pentru colaborare". Printre temele din ordinea de zi s-a aflat și problema contribuției țărilor din zona balcanică la procesul de integrare europeană.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat