Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Suntem liberi?

Mulți răspund: "Bineînțeles, suntem liberi să facem ceea ce dorim. Veți putea chiar să vă îndepărtați de Dumnezeu, dar veți vedea care vă va fi destinul! Un om care se separă de Dumnezeu, care nu dorește să stea în lumină, ce intenții ar putea avea? Este foarte simplu, niște intenții obișnuite: vrea să devină bogat, puternic, acoperit de glorie; el vrea să mănânce să bea, să guste din toate plăcerile. Și pentru că idealul său este mediocru, el este pe cale să se târască și să exploreze regiunile inferioare, unde îl așteaptă decepții și nenorociri. Știind care este idealul omului, îi putem prezice viitorul: el se va îndrepta spre propriul ideal. Când vedem pe ce linie se află un tren, îi cunoaștem cu exactitate itinerarul și destinația". (Omraan Mikhaël Aivanhov)

Omul prin natura sa este liber, tinde spre cel care l-a creat, dar, fiind limitat în mijloace, infinit în dorințe și însetat după absolut, el rămâne mereu nemulțumit.

Însă Dumnezeu ne-a dat o nouă șansă de a ne bucura; prin crucea glorioasă a unicului său Fiu ne-a răscumpărat de păcat și ne-a dobândit mântuirea. "Pentru libertate ne-a eliberat Cristos" (Gal 5,1).

Suntem într-adevăr liberi?

Libertatea adevărată izvorăște din Dumnezeu și o simțim în inimă, este puterea înrădăcinată în rațiune și voință de a acționa, de a face totdeauna binele... Fiecare dispune de sine, este constructorul propriei sale ființe împreună cu Dumnezeu, are posibilitatea de a alege mereu între bine și rău, și deci de a crește în desăvârșire sau de a slăbi și a păcătui.

A fi liber nu înseamnă a fi indiferent. Este normal să simți, să verifici, să te bucuri în fața lucrurilor și a oamenilor; dar trebuie ca toate atracțiile, bucuriile sau suferințele să nu-ți constrângă voința în decizia pe care trebuie să o urmezi. Trebuie să alegi și să urmezi întotdeauna, fără ezitare și fără greșeală, calea binelui. Cu cât facem mai mult binele, cu atât devenim mai liberi. Numai trăind libertatea putem să respectăm și libertatea celor din jur, fără a-i condiționa să primească aceleași păreri, principii, să aibă aceeași mentalitate ca a noastră. Fiecare om este unic, are calități și defecte, are un mod propriu de a fi și a se manifesta, are o identitate irepetabilă. Avem aceeași demnitate de fii ai lui Dumnezeu; aceeași structură, locuim același univers, ne bucurăm de același soare; trăim aceleași sentimente frumoase și constructive sau sentimente negative care ne împovărează și ne distrug.

Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi, fiecare își are propria vocație, propriul drum, dar paradoxal urmăm același ideal: unirea cu Dumnezeu.

În realitate nu vom reuși niciodată să-i acceptăm pe cei de lângă noi, dacă nu ne acceptăm pe noi înșine cu defectele și limitele noastre, iar dacă suntem în armonie cu noi înșine cu siguranță vom reuși să-i acceptăm pe cei din jur așa cum sunt, fără a-i depersonaliza cu criticile, invidia și răutatea noastră, ci trăind împreună o autentică libertate orientată spre Dumnezeu, viața și fericirea noastră.

Carmen Lea


M-ai făcut nemărginit

M-ai creat nemărginit - aceasta a fost bucuria ta.
Acest potir fragil neîncetat îl golești
și neîncetat iarăși îl umpli cu viață proaspătă.

Acest mic flaut de trestie
tu l-ai purtat peste dealuri și văi
și-ai înălțat dintr-însul cântece veșnic noi.

La atingerea nepieritoare
a mâinilor tale,
inima mea își depășește cuprinsul
și se risipește în revărsări de negrăit.

Darurile tale nenumărate,
cum le-aș putea cuprinde
în micile mele mâini?

Dar evuri și evuri trec
și tu te dărui necontenit
și mereu mai rămâne loc
pentru a fi umplut.

Rabindranath Tagore



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat