Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Rolul comisiilor sinodale parohiale

Comisia sinodală parohială este un grup format din paroh, preoții vicari, acolo unde este cazul, consiliul parohial, la care se adaugă alte persoane mai active în Biserică (profesori de religie, persoane cu pregătire superioară sau persoane doritoare să promoveze diferite inițiative spre binele Bisericii), persoane consacrate etc. cu scopul de a analiza realitățile locale, a reflecta și a veni cu soluții și propuneri. În întreaga dieceză sunt 125 de comisii parohiale cu un număr total de 3.848 de membri. În etapa următoare, din fiecare parohie reprezentanți ale acestor comisii vor participa la lucrările plenare ale Sinodului.

Membrii comisiei sinodale participă în comunitatea lor la dezbaterea celor 17 teme propuse. Acestea sunt structurate în trei părți. În prima parte, membrii acestei comisii sunt invitați să cunoască și să-și reîmprospăteze datele referitoare la tema ce este propusă. În partea a doua descoperă ce anume se cere prin intermediul temei. În partea a treia, confruntând cele două imagini pe care le-au obținut din etapele anterioare, sunt invitați să descopere care sunt aspectele cu care se confruntă Biserica locală, problemele comunității în care își trăiesc credința, și, eventual, să propună soluții.

În cadrul Sinodului diecezan, comisiile sinodale parohiale reprezintă o etapă importantă, pentru că toate parohiile au o ocazie privilegiată de a colabora la viața Bisericii locale și la proiectele sale pastorale. Comisiile reprezintă "vocea" credincioșilor cu privire la aspectele care sunt dezbătute și vor putea face observații și propuneri pentru etapa următoare a Sinodului diecezan.

În prezentarea și analiza fiecărei teme din schema propusă se urmărește: o analiză a situației pastorale prezentată de schema respectivă; o confruntare cu textele mai semnificative ale magisteriului (în special documentele Conciliului Vatican II, Catehismul Bisericii Catolice, Codul de drept canonic); fixarea unor orientări pastorale generale și a unor obiective concrete care vor fi analizate în faza următoare a Sinodului. Comisiile trebuie să observe indicațiile metodologice care sunt date la începutul fiecărei teme.

Fiecare temă (din cele 17) are o formă mai extinsă de prezentare, care este trimisă preoților și celor care coordonează lucrările din aceste comisii, și o schemă cu principalele puncte ale temei, care este pusă la dispoziția tuturor membrilor comisiei parohiale; la aceste scheme este anexată o pagină cu un chestionar. Fiecare membru trebuie să completeze chestionarul la sfârșitul analizei temei, notând concluziile sau propunerile pe care le are de făcut. Parohul adună aceste pagini și apoi realizează un rezumat, pe care îl va trimite la timp la secretariatul Sinodului, alături de un proces verbal în care se expune succint modul cum s-au desfășurat lucrările. Procesul verbal va purta semnătura parohului și a secretarului comisiei sinodale locale.

Institutele de viață consacrată sunt invitate să programeze întâlniri în cadrul comunităților pentru dezbaterea temelor propuse, venind cu sugestii și propuneri pentru o bună reușită a Sinodului diecezan.

Romeo Neculai


Sinodul diecezan on-line

Un nou instrument adresat tuturor credincioșilor vede lumina Internetului pe situl Diecezei de Iași (http://www.ercis.ro/actualitate/sinod.asp): este vorba de versiunea on-line a Sinodului diecezan.

Desfășurarea Sinodului poate fi urmărită acum și on-line, fiind îmbogățită și adusă la zi. Introducere, Documente, Structuri, Itinerar, Rugăciune, Materiale, Cateheze, Schema teologico-pastorală sunt rubricile pe care puteți intra pentru a afla mai multe despre Sinodul care a fost proclamat în Dieceza de Iași la 8 decembrie 2001.

Intrând, de exemplu, în rubrica "Itinerar" puteți să citiți articole istorice, dar și articole în care se explică fiecare etapă a Sinodului, ce s-a făcut și unde s-a ajuns. Deosebit de utilă este și "Schema teologico-pastorală". Făcând un simplu clic cu mousul veți putea afla în câteva secunde care sunt temele dezbătute de comisiile sinodale parohiale.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat