Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Tristețe și rugăciune

Războiul, o alegere greșită

La încheierea ultimatului lansat de Statele Unite lui Saddam Hussein și guvernului său, forțele armate americane și britanice au început la data de 20 martie atacul armat asupra Irakului. Au avut loc bombardamente asupra Bagdadului și asupra unor obiective importante din Irak fapt ce a atras după sine pierderea de vieți omenești. Sfântul Părinte a îndemnat de mai multe ori la rugăciune. Radio Vatican i-a luat un interviu Cardinalului Pio Laghi, fost nunțiu apostolic la Washington și trimis special al papei Ioan Paul al II-lea la președintele american George W. Bush Jr.

- Declanșarea conflictului în Irak a marcat nereușita tratativelor diplomatice care vizau rezolvarea pe cale pașnică a problemei de fond. Care este starea de spirit în ambientele ecleziastice după începerea războiului?

Este un spirit de profundă tristețe, deoarece războiul este chiar alegerea greșită, alegerea cea mai proastă. Există multe rele, dar acesta este chiar cel mai mare rău. Nu sunt altele la fel. Gândul meu se îndreaptă, înainte de toate, către cei care se află în acea regiune. Îmi imaginez mame cu copii în brațe. Îmi imaginez suferințele lor. Copiii probabil întreabă: "De ce fugim de colo-colo?" "De ce mergem în adăposturi?" "Vom scăpa?" Atâta lume cuprinsă de teroare: acest lucru îl provoacă războiul. Gândul meu se îndreaptă către ei și către cei care se află acolo ca să ajute poporul irakian. Acestea sunt gândurile mele. Sper, mai ales, să nu se extindă conflictul și să nu se ajungă la folosirea de arme de ucidere în masă. Nu există bariere astăzi. Nu există un grup religios și un grup etnic pe de o parte și un grup religios și un grup etnic pe de cealaltă parte. Sunt foarte trist. Desigur, pe lângă tristețe e și rugăciunea care se înalță la Domnul.

- Eminență, dumneavoastră ați fost la Casa Albă ca trimis special al papei, ca ambasador al păcii. De ce președintele american nu a ascultat cuvintele pontifului?

Este un "de ce" care pentru mine rămâne o enigmă. Eu am încercat să exprim profunda îngrijorare a papei și să evit să se recurgă la violență. Desigur, cred - el m-a făcut să înțeleg acest lucru - că poporul american trăiește încă acel sindrom "11 septembrie 2001". A fost o rană adâncă în inima încă însângerată a Statelor Unite ale Americii și, în mare parte din populație, a produs un coșmar, ca și cum acel atac a fost unul dintre primele și că ar fi putut urma și altele. Așadar, trebuia evitat. Totuși, ei au vorbit de un război preventiv și acest lucru nu este justificativ. Cred că Bush a avut încă bunăvoința de a se încrede în mijloacele persuasive prin care președintele Saddam ar fi putut arăta că a distrus armele ucigătoare și s-a dezarmat.

- Războiul din Irak divide lumea. Ce e de făcut acum pentru a vindeca aceste răni adânci?

Acum trebuie să sprijinim acest principiu de solidaritate și mai ales să facem apel la iubire. Națiunile Unite sunt în criză. Europa însăși, Uniunea Europeană e în criză. Și apoi, ceea ce mă îngrijorează este dialogul dintre creștini și islam: cred că există riscul să se ridice o barieră, sau mai bine să se adâncească un șanț, motiv pentru care va fi dificil dialogul între popoarele credinței într-un unic Dumnezeu. Suntem divizați pentru că războiul, violența, nedreptatea ne despart. Trebuie să îndreptăm mai ales aceste situații de nedreptate existente. Nu trebuie să le pierdem niciodată din vedere. (După Catholica)

* * *

În după-amiaza zilei de vineri, 21 martie, diferite Biserici Creștine din Irak au consacrat țara Fecioarei Maria. Actul solemn a avut loc la ora 18:00, în catedrala de rit caldeean "Sf. Iosif" din Bagdad. Cu această ocazie, L'Osservatore romano, în ediția din 21 martie, a invitat credincioșii din lumea întreagă la rugăciune, timp de 24 de ore, Rozariul, pentru pace în Irak. Ziarul Vaticanului a arătat că "începerea operațiunilor militare în Irak este timpul pentru intensificarea rugăciunilor către Regina păcii, pentru ca ea să mijlocească înaintea Fiului ei, prințul păcii".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat