Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire ecumenică
Întâlnirea ecumenică anuală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) și a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) s-a desfășurat anul acesta la București, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie, la sediul Patriarhiei Române. Conform comunicatului de presă al Patriarhiei, întâlnirea a abordat proiectul documentului "Charta ecumenica", care urmează să fie semnat de toate Bisericile creștine din Europa, aspecte legate de dialogul dintre creștinism și islam în Europa și planificarea celei de a treia Adunări Ecumenice Europene din 2006 - posibil la București (după Basel 1989 și Graz 1997). CEC este o organizație regională ecumenică din care fac parte Bisericile: Ortodoxă, Anglicană, Reformată, Luterană, Metodistă, Penticostală și Baptistă. Biserica Romano-Catolică nu este membră a CEC, dar participă la lucrările comitetului mixt prin intermediul CCEE. Întâlnirea s-a încheiat printr-o slujbă religioasă în prezența patriarhului Teoctist și a altor conducători ecleziastici din România. Patriarhul a declarat că este încredințat că dialogul din cadrul comitetului comun se inspiră din experiența comună și că el este celebrat prin rugăciunea comună, în slujba apropierii și mai strânse dintre Bisericile din Europa".

Centru de Studii Biblice
Primul Centru de Studii Biblice din România a fost inaugurat, la 15 februarie, în cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Acesta va avea ca obiectiv studiul interconfesional al cărților Noului Testament și realizarea unei Biblii interconfesionale comentate. De asemenea, reprezentanții Centrului de Studii Biblice vor înființa o bibliotecă interconfesională și vor edita și o revistă internațională care va cuprinde articole ale specialiștilor români și străini în domeniu și un buletin informativ care va prezenta activitatea instituției. Pe de altă parte, centrul va iniția o serie de programe privind schimbul internațional de studenți și cadre didactice și acordarea unor burse de studii în acest domeniu. În cadrul Universității funcționează patru facultăți de teologie - Ortodoxă, Greco-Catolică, Reformată, Romano-Catolică - și Institutul de Studii Iudaice și Istorie a Poporului Evreu "Moshe Carmilly".

Pastorația în zona Bacău
La 6 februarie, în urma invitației lansate de părinții salezieni, mai mulți preoți vicari din zona Bacăului s-au întâlnit și au discutat o serie de aspecte ale pastorației tinerilor și copiilor, fiecare referindu-se la situația comunității în care activează. Din această întâlnire a rezultat o inițiativă care se speră a fi pusă în aplicare: o întâlnire a tinerilor (prin reprezentanți) la Bacău, la data de 5 aprilie, pentru a pregăti Ziua Tineretului la nivel diecezan care va avea loc anul acesta la Barticești. Următoarea întâlnire a preoților va fi luni, 24 martie, la ora 10.00, la casa salezienilor din Bacău.

Oaspeți de seamă
În zilele de 28 și 29 ianuarie, județul Vaslui a fost vizitat de către Excelența sa Philippe Etienne, ambasadorul Franței la București. Miercuri, 29 ianuarie, împreună cu toate oficialitățile din județul Vaslui, ambasadorul a vizitat orașul Huși. Printre locurile vizitate se numără și biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Corni. Distinsul oaspete s-a bucurat cunoscând realitățile orașului, munca apostolică de veacuri a preoților, istoria bisericilor catolice și ortodoxe, precum și proiectele sociale de viitor pe care parohia intenționează să le realizeze.

Curs la Adjudeni
Având ca temă "Tânărul de azi, în valurile vieții", un grup de 30 de tineri, viitori animatori ai Acțiunii Catolice din zona Roman, s-au reunit la Adjudeni, în perioada 7-9 februarie, pentru primul curs de formare, din seria celor trei, propuse de tineri la Adunarea diecezană. Programul cursului a cuprins: meditații, rugăciune, discuții în grupuri mici, sfântul Rozariu, participare la sfânta Liturghie, programe de cunoaștere. Pe parcursul celor trei zile, au stat alături de participanți în desfășurarea activităților pr. Alberto Marson, preoții parohiei Adjudeni, precum și sora Mihaela.

Noi reviste
Parohia Romano-Catolică Moinești a început editarea unei reviste parohiale, intitulate "Gânduri moineștene", fiind cea de-a 43-a publicație care apare pe teritoriul Diecezei de Iași. Primul număr, apărut în luna decembrie 2002, dedicat sărbătorii Crăciunului, cuprinde și inserturi din evenimentele parohiei, din activitățile Acțiunii Catolice, programul sfințirii caselor. Cea de-a 44-a publicație de pe teritoriul Diecezei de Iași poartă numele "Ave Maria", fiind o publicație tereziană. Numărul din ianuarie 2003, relatează, încă de pe prima pagină, despre Săptămâna de rugăciuni pentru unitatea creștinilor. Paginile următoare dedică spații ample Sinodului diecezan, Caritasului terezian, unui istoric al Rozariului, iar ultima pagină este dedicată Anului Sfântului Rozariu. O inițiativă publicistică deosebită se remarcă la Răcăciuni, unde apare revista "Orizont răcăciunean". "Revistă apolitică, nonprofit, de informare, educativă și culturală", această publicație este rod al colaborării dintre Primărie, școală și Biserică. Numărul șase cuprinde pagini dedicate sărbătorilor de iarnă, pași pe drumul unității creștine, informații din viața localității, iar ultima pagină cuprinde informații de la Poliția Rutieră.

Conferințe la Iași
Miercuri, 26 februarie, Academia Catolică "Sfântul Augustin" a organizat în cadrul Dialogurilor academice 2003/I o întâlnire cu tema: "Biserica și societatea, parteneri de dialog". Întâlnirea, a avut în program conferințe ("Lumea de astăzi văzută de Biserică" - pr. Isidor Chinez, profesor de teologie morală și paroh de Bijghir; "Imaginea Bisericii în ochii contemporanilor noștri" - Mihai-Bogdan Mandache, revista "Cronica"), momente muzicale, mărturii, întrebări, răspunsuri, poziții. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Alois Bulai.

Conferință vincențiană
Conferința Națională a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România se va desfășura în acest an la Câmpulung Muscel, în perioada 14-15 martie. Potrivit programului anunțat, vor fi prezentate informări, proiecte de inițiative, precum și alegeri în cadrul uniunii.

Curs pentru familii
Pentru a veni în sprijinul familiei, Asociația Creștin-Umanitară "Slujirea Vieții" din Iași în colaborare cu Asociația Programele "Buna-Vestire" din București organizează a doua etapă a cursului "Planificarea familială naturală". Acțiunea va avea loc la Iași, la Casa "Xaverianum" a Societății lui Isus, în perioada 14-15 martie și va fi moderată de domnul Emanuel Cosmovici. Cursul va fi urmat de un program de rugăciune. Confirmarea participării și informații suplimentare le puteți obține de la Daniela Cadar, tel.: 0232/156793, 0744/253994; e-mail: danielacadar@go.ro.

Numiri
Prin decret episcopal, începând cu data de 1 februarie, pr. Cristinel-Adrian Bulai OFMConv. a fost numit vicar parohial la Buruienești, iar pr. Silvestru Bocșa OFMConv. a fost numit vicar parohial la Galați.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat