Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Împăcați-vă cu Dumnezeu!

Sacramentul Spovezii reface acea comuniune cu Dumnezeu care s-a pierdut prin păcat. Omul are nevoie de iertare pentru că nu a fost fidel iubirii nemărginite a Domnului. Își recunoaște greșeala și vrea să fie mai responsabil. Forța iubirii și credinței sale se exprimă prin încrederea necondiționată în Dumnezeu care este mai mare decât însuși păcatul său.

Suntem în timpul Postului Mare... Noi, oamenii, suntem cu toții supuși greșelii, dar dacă nu recunoaștem acest lucru, întâlnirea cu providența nu mai poate avea loc. Dacă atunci când am greșit, am făcut-o - mai mult sau mai puțin - din proprie inițiativă, trebuie să avem curajul să ne recunoaștem vina care totuși ne aparține. Voința liberă care ne-a fost dăruită de către Dumnezeu înseamnă și mărturisirea păcatelor...

Recunoașterea greșelilor, pe cât de dificil ni se pare nouă acest lucru, pe atât de plăcut îi este lui Dumnezeu, care ne oferă prin mărturisire răscumpărarea.

Momentul intrării noastre (a fiecăruia dintre noi) în confesional nu trebuie să fie unul al rușinii față de preot, sau față de noi înșine, ci momentul în care ne înălțăm inima spre Isus pe care l-am răstignit.

Recunoașterea păcatului este considerată a fi un privilegiu: acela de a-l întâlni pe Dumnezeu, cel care iartă, singurul care ne poate ierta.

Noi am fost binecuvântați de către Dumnezeu cu ascultare, iubire și conștiință.

Ascultarea presupune calea care trebuie urmată pentru a ajunge în paradis. Iubirea va presupune, la rândul ei, cunoașterea adevărului, prin care noi încercăm să ne păstrăm dreaptă credința, iar conștiința va fi ea însăși raportul nostru cu viața și cu Dumnezeu. Toate aceste lucruri nu pot însemna nimic, decât luate împreună.

Oameni fiind, nu trebuie să ne fie rușine să recunoaștem că am greșit: nu de fiecare dată reușim să urmăm "îndemnul" enunțat mai sus - "Eu sunt calea, adevărul și viața".

Atunci când ne "pierdem" credința, ascultarea față de Creator, nu trebuie decât să ne recunoaștem nimicnicia și să pășim, alături de conștiința noastră, în confesional. Abia atunci vom deveni fiii pierduți ai lui Dumnezeu, pe care el îi va ierta și îi va chema la masa sa, pe care apoi îi va hrăni cu trupul și cu sângele său, dăruite nouă în fiecare zi pe altar, în clipa jertfei supreme.

Să fim, așadar, demni de ospățul pe care el ni-l oferă cu atât de multă iubire, în fiecare clipă a existenței!... Să fim demni de iertarea pe care Atotputernicul ne-o va oferi! De ce ne pierdem timpul cu micile plăceri ale vieții, când există iertare, ba chiar mai mult, când există făgăduința unei vieți mai bune și mai curate, când există iubire?

Să ne plecăm deci capetele și să privim mai întâi spre noi înșine, apoi să privim spre cer și să mărturisim, fiecare dintre noi, într-un singur glas: "Iartă-mă, Doamne, pentru că am păcătuit!..."

Augustin Roșu


Crucea

de Elissa Ihlenfeld

Îmi deschid ochii
și privesc crucea.
Acolo îl văd pe Domnul meu,
pe Fiul lui Dumnezeu.
Îi aud strigătele
și îi simt durerea,
și încep să suspin.
Dar el îmi spune blând
"Copilul meu, nu plânge,
nu vărsa nici o lacrimă,
eu fac asta pentru tine,
căci te iubesc.
Mergi și fii liber,
și spune vestea cea bună
că Isus, Fiul lui Dumnezeu,
a murit pe cruce pentru tine".

Traducere de Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat