Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Vizitele canonice

Continuăm și în acest număr să oferim reflecții asupra a ceea ce semnifică vizita pastorală pe care păstorul diecezei și-a propus să o facă în toate parohiile diecezei. Acestea sunt preluate din scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel de la 1 ianuarie 2003.

Desfășurarea

Scopul principal al vizitei pastorale este întâlnirea episcopului cu persoanele: cler, călugări, laici. Este necesar ca toate actele să tindă spre aceasta.

Vizitând parohiile, episcopul se îngrijește să realizeze, printre altele, următoarele: celebrează Liturghia și predică cuvântul lui Dumnezeu; în timpul Liturghiei conferă în mod solemn, pe cât este posibil, sacramentul Mirului; îi vizitează pe copiii de la catehism și îi întreabă pentru a constata progresul făcut; discută cu parohul și cu ceilalți preoți care lucrează în parohie; vizitează consiliul parohial, asociațiile catolice, institutele și școlile dependente de ierarhia bisericească; se întâlnește cu clericii și cu călugării și călugărițele și cu laicii care desfășoară inițiative pastorale în parohie; vizitează, pe cât posibil, pe cei bolnavi; când este în program, este prezent la inițiative de tineret, la activități binefăcătoare în favoarea săracilor; vizitează muncitorii la locurile lor de muncă și vorbește cu ei, dacă acest lucru este posibil și oportun; încearcă să faciliteze o întâlnire personală cu acei laici care cer, pentru viața lor spirituală sau pentru binele parohiei, o discuție cu episcopul.

Episcopul, chiar dacă încredințează preoților competenți, mai ales decanilor, misiunea de a controla registrele parohiei și ale celorlalte institute, locurile sacre, odăjdiile și cele necesare pentru liturgie, administrarea bunurilor, poate și e bine să o facă și el, și să verifice exactitatea datelor care au fost transmise de către decani. Oricum, acest control este bine să se facă în zilele antecedente sau ulterioare, pentru a consacra mai bine timpul vizitei pentru discuții și slujiri sacre care îi revin mai mult ca și cap, învățător și păstor al comunității creștine (Ibidem nr. 168).

Pregătirea credincioșilor

Vizita pastorală cere o pregătire corespunzătoare a credincioșilor; aceasta se poate face prin intermediul unor cursuri de conferințe și de predici referitoare la comunitatea Bisericii particulare și la misiunea și slujirile episcopului. În acest scop pot fi utile foi și broșuri tipărite sau alte mijloace de comunicare socială.

De asemenea, cu ajutorul experților, înainte de vizită să se facă cercetări și să se adune date cu privire la starea socio-religioasă a parohiei, pentru ca să folosească episcopului și celorlalte oficii interesate pentru a lua decizii corecte și orienta activitățile apostolice pe calea sigură (Ibidem, nr. 169).

Concelebrarea cu episcopul și indulgența

O importanță deosebită trebuie să se acorde concelebrării sfintei Liturghii în care preoții dintr-o comunitate celebrează cu propriul episcop..., cu ocazia vizitei pastorale... Astfel, este arătat în mod mai evident acel semn al unității preoțimii, ca și al Bisericii, care este propriu pentru fiecare concelebrare.

Se acordă indulgență parțială celor care vizitează cu evlavie o biserică sau un oratoriu în timp ce se face vizita pastorală.

Se acordă indulgență plenară celor care, în timpul vizitei pastorale, participă la o funcțiune prezidată de episcop, primesc sfintele sacramente, împlinind condițiile recerute (cf. Enchiridion indulgentiarum, Aliae concessiones, nr. 69).

Iași, 1 ianuarie 2003

Petru Gherghel, episcop de Iași

Normele canonice

Can. 396 - §1. Episcopul este obligat să viziteze în fiecare an dieceza, în întregime sau parțial, astfel încât cel puțin o dată la cinci ani să viziteze întreaga dieceză în mod personal sau, dacă este împiedicat în mod legitim, o va face fie prin episcopul coadiutor sau episcopul auxiliar, fie prin vicarul general sau printr-un vicar episcopal, fie chiar printr-un alt preot.

Can. 397 - §1. Sunt supuse vizitei obișnuite a episcopului persoanele, instituțiile, lucrurile și locurile sacre, care se află în cadrul diecezei.

§2. Episcopul poate să-i viziteze pe membrii institutelor călugărești de drept pontifical și casele lor numai în cazurile prevăzute în mod expres de drept.

Can. 398 - Episcopul să se străduiască să facă vizita pastorală cu toată conștiinciozitatea și să aibă grijă să nu constituie pentru nimeni o povară prin cheltuieli de prisos.

Este necesar ca vizita pastorală să capete noi forme, adaptabile la diferitele locuri, și să știe să observe acele motive care contribuie ca ea să fie utilă și în zilele noastre.

Frecvența și continuitatea trebuie să corespundă strict cu natura sa pastorală. În acest sens, ceremoniile publice pot fi reduse și dacă este necesar vizita se poate prelungi mai multe zile, chiar necontinue, așa încât episcopul să profite și de alte ocazii care i se oferă, de exemplu atunci când merge în diferitele locuri ale diecezei pentru alte motive (Ibidem, nr. 167).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat