Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul papei -

Postul Mare - timp de iubire față de aproapele

Mesajul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea pentru Postul Mare din 2003, publicat în ziua de 7 ianuarie a fost dat publicității pe 6 februarie. Mesajul prezintă timpul Postului Mare ca pe un timp "forte" de iubire și de solidaritate.

Textul, având tema: "Este mai mare fericire a da decât a primi" (Fap 20,35), dorește să promoveze reflecția catolicilor din lumea întreagă în timpul liturgic al Postului Mare, care este un timp de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, și care începe la 5 martie, în Miercurea Cenușii, în ritul latin, și la 10 martie, în ritul bizantin.

Suveranul Pontif face această propunere conștient de faptul că "epoca noastră, din păcate, este influențată de o mentalitate deosebit de sensibilă la sugestiile egoismului, mereu gata să se trezească în sufletul omului". "În mediul social, ca și în cel informațional, persoana este adesea solicitată de mesaje care, într-o formă insistentă, în mod mai mult sau mai puțin deschis, exaltă cultura efemerului și a hedonismului".

"În fața spectacolului trist al sărăciei persistente care lovește o atât de mare parte din populația globului, cum să nu recunoaștem că profitul căutat cu orice preț și lipsa de atenție efectivă și responsabilă față de binele comun concentrează în mâinile câtorva oameni o mare cantitate de resurse, în timp ce restul omenirii suferă în mizerie și în abandonare?", se întreabă Sfântul Părinte.

Făcând apel la credincioși și la toți oamenii de bunăvoință, papa afirmă: "Este necesar să căutăm nu binele unui cerc mic de privilegiați, ci îmbunătățirea condițiilor de viață ale tuturor. Numai pe acest fundament se va putea construi acea ordine internațională, impregnată cu adevărat de dreptate și solidaritate, dorită de toți".

"Creștinul să nu se amăgească gândindu-se că poate să caute adevăratul bine al fraților săi - continuă mesajul - dacă nu trăiește dragostea lui Cristos. Chiar și acolo unde ar reuși să schimbe importanți factori sociali sau politici negativi, orice rezultat ar rămâne efemer fără iubire".

"Nu întotdeauna imperativul creștin al iubirii este cel care motivează intervenția în favoarea celorlalți - recunoaște Sfântul Părinte -, ci o compasiune naturală. Însă cine îl asistă pe cel aflat în nevoi se bucură mereu de bunăvoința lui Dumnezeu".

De fapt, afirmă papa Ioan Paul al II-lea în încheierea mesajului, "slujirea celor nevoiași poate fi pentru cei «îndepărtați» calea providențială pentru a-l întâlni pe Cristos".

* Postul Mare, timp "forte" de rugăciune, de post și de angajare față de cei care se află în nevoi, îi oferă fiecărui creștin posibilitatea de a se pregăti pentru Paști cu un serios discernământ al propriei vieți, conformându-l în mod deosebit cuvântului lui Dumnezeu, care luminează itinerarul cotidian al credincioșilor. În acest an, ca îndrumar de reflecție pentru Postul Mare, doresc să propun fraza luată din cartea Faptele Apostolilor: "Este mai mare fericire a da decât a primi" (20,35). Nu este vorba despre o simplă observație morală, nici despre un imperativ care ajunge la om din exterior. Înclinația spre a dărui este sădită în adâncul inimii omului: fiecare persoană simte dorința de a intra în relație cu alții, și se împlinește pe deplin atunci când se dăruiește în mod liber altora.

* Credinciosul este îndemnat să pășească pe urmele lui Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, care, în desăvârșită adeziune la voința Tatălui, s-a despuiat și s-a umilit pe sine (cf. Fil 2,6 ss), dăruindu-ni-se cu o iubire dezinteresată și totală, până la a muri pe cruce. De pe Calvar se răspândește în mod elocvent mesajul iubirii trinitare pentru ființele umane din orice epocă și din orice loc.

* Doresc din inimă ca acest Post Mare să fie pentru credincioși o perioadă propice pentru a răspândi și a mărturisi evanghelia iubirii în orice loc, deoarece vocația la iubire reprezintă centrul oricărei evanghelizări autentice. Invoc în acest scop mijlocirea Mariei, maica Bisericii. Fie ca ea să ne însoțească în itinerarul Postului Mare. Cu aceste sentimente în inimă vă binecuvântez pe toți cu afecțiune.

Ioan Paul al II-lea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat