Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Noi călătorii ale papei
Papa a planificat cinci călătorii internaționale pentru anul 2003. Prima și cea la care se fac cele mai multe pregătiri este vizita în Spania, la începutul lunii mai, pe parcursul a doar 48 de ore, timp în care Sfântul Părinte va vizita orașul Madrid. Organizatorii din Vatican ai călătoriilor papale lucrează totodată la pregătirea unei posibile vizite în Bosnia, care va avea loc probabil la sfârșitul lunii iunie, a unei vizite în Slovacia, care va avea loc probabil în luna septembrie, și a unei alte vizite la Parlamentul European de la Strasbourg.

Diplomația Vaticanului
Acțiunea Vaticanului la nivel internațional nu a fost niciodată atât de extinsă ca acum, numărul relațiilor diplomatice cu statele dublându-se în timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea. Vaticanul întreține, în momentul de față, relații diplomatice cu 177 de țări, incluzând relații speciale cu Federația Rusă și cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei. Vaticanul nu are încă relații diplomatice cu China (care a rupt relațiile cu Roma în 1957), Vietnam și Arabia Saudită. Guvernul de la Hanoi, în schimb, are anual întâlniri cu reprezentanți din Vatican pentru rezolvarea problemelor legate de practicarea libertății cultelor.

"Un om al providenței..."
Papa Ioan al XXIII-lea a fost "un om al providenței la pătrat", după cum a caracterizat rabinul Abramo Piattelli figura fericitului papă Roncalli, în timpul unui congres intitulat "Revoluția papei Ioan al XXIII-lea", organizat în luna ianuarie de revista lunară "Millenovecento" (1900), la sediul Radio Vatican. Anul 2003 a fost pus, de fapt, sub semnul aniversării Enciclicei Pacem in Terris, din 1963, care s-a aflat în centrul mesajului papei Ioan Paul al II-lea pentru Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie. La rândul său, senatorul italian Giulio Andreotti a amintit un episod inedit al sensibilității umane și pastorale a papei Ioan al XXIII-lea: în timpul unei audiențe acordate Comitetului de Pregătire a Jocurilor Olimpice din 1960, papa Roncalli s-a apropiat de o tânără - avea circa 20 de ani - din delegația americană, care se afla într-un scaun cu rotile, și i-a spus: "Aș vrea să fiu Cristos și să-ți spun: Scoală-te și umblă!"

Al 25-lea an de pontificat
Papa Ioan Paul al II-lea va celebra în anul 2003 cel de-al 25-lea an de pontificat, ceea ce va face din 2003 un an jubiliar pentru episcopul Romei. Asupra acestui eveniment a reflectat cardinalul Paul Poupard, președintele Consiliului pentru Cultură, invitat de Radio Vatican, spunând: "În această lume din ce în ce mai globalizată, papa Ioan Paul al II-lea, pe urmele predecesorului său, papa Paul al VI-lea, a lucrat pentru ca Biserica să fie din ce în ce mai mult cu adevărat universală și catolică. Prin călătoriile sale, prin sinoadele continentale, prin instaurarea relațiilor diplomatice cu numeroase țări și, nu în ultimul rând, canonizând sute de sfinți de pe toate continentele, face în așa fel încât Biserica să poată vesti tot mai mult evanghelia în fiecare colț de lume, în fiecare cultură. (Catholica.ro)

Poeziile Sfântului Părinte
Primul volum de poezii al papei Ioan Paul al II-lea, din perioada pontificatului său, va vedea lumina tiparului în februarie, în limba poloneză, după cum a declarat editorul cărții, pr. Antoni Swierczek. Volumul, care se va intitula "Triptic roman: meditații ale papei Ioan Paul al II-lea", va fi publicat de Editura catolică "Sf. Stanislau" care aparține Arhidiecezei de Cracovia, și va cuprinde poezii ale pontifului, scrise în perioada vară - toamnă a anului 2002. (Catholica.ro)

22 de copii
Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat sărbătoarea Botezului Domnului administrând sacramentul Botezului unui număr de 22 de copii, printre care se aflau, pentru prima oară în timpul pontificatului său, trei gemeni, fiii unui jurnalist italian. Printre scâncetele copiilor din timpul Liturghiei care a avut loc în Capela Sixtină, papa a spus în predica sa că un creștin, prin Botez, "este introdus în misterul morții și învierii (lui Cristos) și primește o nouă viață, care este însăși viața lui Dumnezeu". Suveranul pontif a amintit părinților și nașilor că sacramentul îi însărcinează cu misiunea zilnică de a-i însoți pe cei mici pe calea sfințeniei, îndeosebi prin exemplul vieții lor. Copiii botezați au fost 18 băieți și 4 fete, provenind din Italia, Liban și Polonia. În timpul celor 24 de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea a botezat 1.370 de copii, atât în Vatican, cât și în Italia și în alte țări.

"Cartea anului"
De-a lungul întregului an 2003, declarat "Anul Bibliei" în Germania, catolici, protestanți și ortodocși germani vor trăi împreună o serie de inițiative care urmăresc să pună în centrul vieții lor cuvântul lui Dumnezeu. Prin "Anul Bibliei" - deschis în mod oficial la 1 ianuarie la Dresda -, Bisericile creștine din Germania caută să redescopere Biblia și să o pună în centrul unei dezbateri publice cu scopul de a ajunge la cât mai multe persoane, chiar și prin mijloacele de comunicare în masă. Inițiativa, intitulată "A căuta și a găsi", a fost organizată de catolici, evanghelici și ortodocși și se desfășoară și în alte țări precum Elveția, Lichtenstein, Luxemburg și Austria.

Apariție editorială la Viena
La Viena, în luna ianuarie, a apărut lucrarea pr. dr. Iosif Antoci, laureat al Facultății de Teologie din cadrul Universității din Viena, cartea având titlul "Erweist euch als heilig, und seid heilig, weil ich (euer Gott) heilig bin" (Lev 11,44). Eine Untersuchung über die Theologie Adolph Kolpings und ihre praktische Umsetzung in der Gegenwart, aufgezeigt am Beispiel Rumäniens ("Sfințiți-vă și fiți sfinți, precum eu, Dumnezeul vostru, sunt sfânt". O cercetare asupra teologiei lui Adolph Kolping și implantarea ei actuală în România). Apărută în condiții grafice deosebite la Tipografia "Sporr R. GmbH. & Co. KG" din Viena, autorul prezintă în cele aproape 300 de pagini ale cărții diferite considerații privind viața și activitatea preotului Adolph Kolping, cristalizarea și dezvoltarea Operei Kolping la nivel mondial, precum și răspândirea ei în România.

Religia în Rusia
Papa Ioan Paul al II-lea a cerut luni, 13 ianuarie, autorităților ruse să pună capăt crizei provocate de expulzarea mai multor păstori de comunități catolice din Federația rusă. Suveranul pontif a lansat acest apel în timpul discursului său adresat reprezentanților celor 177 de țări care au relații diplomatice cu Sfântul Scaun și pe care i-a primit luni în audiență. Papa a mărturisit că în acest moment "soarta rezervată comunităților catolice din Federația Rusă ai căror păstori, de mai multe luni, sunt împiedicați să ajungă la ele din motive administrative", este pentru el motiv de "mare suferință".

Ziua Mondială a Bolnavilor
Cea de-a XI-a Zi Mondială a Bolnavilor va avea loc la Washington, D.C., între 9 și 11 februarie, cu tema "Calea solidarității: vocația îngrijirii medicale catolice în America", iar ceremonia de încheiere va avea loc la sanctuarul național al bazilicii "Neprihănita Zămislire". În 1992, Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Bolnavilor, care este celebrată în fiecare an la 11 februarie, în sărbătoarea "Apariția Sfintei Fecioare Maria la Lourdes", pentru a mulțumi celor care slujesc în domeniul sănătății, pentru a sublinia învățătura Bisericii în domeniul îngrijirii medicale, și a se ruga pentru bolnavi.

Jertfa mărturisitorilor
Conform unei statistici a Agenției Fides, 25 de persoane au fost asasinate în timpul îndeplinirii misiunii lor de evanghelizare, în cursul anului 2002, dintre care 18 preoți, un diacon, doi călugări, doi seminariști, un laic consacrat și arhiepiscopul de Cali, Mons. Isaías Duarte Cancino, asasinat la 16 martie. Față de alți ani, de data aceasta America Latină înregistrează cel mai mare număr de asasinate, cu 14 mărturisitori ai credinței, urmând apoi Africa cu 10, Europa cu 5 și Asia cu unul. (Catholica.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat