Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Întâlnirea responsabililor de tineret

Sâmbătă, 11 ianuarie, la Institutul Teologic din Blaj a avut loc întâlnirea națională a responsabililor cu pastorația tinerilor din diecezele și eparhiile Bisericii Catolice din România. Au participat preoți și tineri din aproape toate diecezele din țară. Au lipsit reprezentanții Diecezei Romano-Catolice de Oradea. Din Dieceza de Iași au fost prezenți pr. Cornel Cadar și Dragoș Florean. Printre participanți a fost și Michael Schirmer, consultant pentru România al Asociației "Renovabis" și specialist în munca cu tineretul.

ÎPS Lucian Mureșan a deschis întâlnirea printr-o rugăciune și a urat succes lucrărilor, salutându-i pe cei prezenți. A urmat apoi prezentarea activităților de tineret realizate în anul 2002 la nivel diecezan, specificând măsura în care a fost respectat planul pastoral stabilit la începutul anului. S-au grupat câte două dieceze fiecare responsabil prezentând în plen dieceza cealaltă. Din prezentările făcute a rezultat din partea fiecărei dieceze: preocuparea pentru tineri, activități, rugăciune, planuri pastorale...

S-au lansat pentru discuții câteva idei: surse de finanțare; buletine electronice; comunicare; criza spirituală; cooperare națională; cooperare diecezană; ce înseamnă spirit colectiv; implicarea tinerilor în viața socială, politică...; colaborarea dintre centru și parohii; formarea formatorilor; păstrarea celor care sunt, mijloace prin care vin alții, cum se păstrează și se dezvoltă asociațiile; structurile cele mai eficiente etc.

Au rămas trei teme mari: cooperare națională; spiritualitate; dezvoltare organizațională. Din acestea au rezultat propuneri pentru realizarea unui parcurs comun în cadrul pastorației tinerilor la nivel național.

Astfel la cooperare națională s-au propus: dezvoltarea de pagini și prezența pe internet a activităților; redactarea unui mesaj pentru conferința episcopală în care să se noteze necesitatea unui plan național pentru pastorația tinerilor; schimburi de programe, materiale...

La spiritualitate s-au propus: predicile la Liturghia tinerilor să aibă tematici care să-i intereseze; folosirea mass-media (imagini, postere...); organizarea de cursuri pentru lideri spirituali; individualizarea preoților disponibili să lucreze cu tinerii și organizarea de cursuri de formare pentru preoți; promovarea rugăciunii în grupuri mici, rugăciuni făcute cu ajutorul muzicii, artei; zile de reculegere...

La dezvoltarea organizațională s-au propus: individualizarea dimensiunii personale a formării fiecăruia; formatori care să-i formeze pe alții; cursuri; prezența preoților, a persoanelor consacrate etc.

După-amiază a fost prezentată Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici din România, Oradea, 6-10 august 2003 (alegerea următoarei dieceze care va prelua ștafeta) și Întâlnirea Națională a Asistenților Spirituali și a Reprezentanților Organizațiilor Laicale din Biserica Catolică din România, Oradea 10-12 august 2003. S-a elaborat și s-a semnat un mesaj către Conferința Episcopală Română.

Următoarea întâlnire va fi la Zărnești, anul viitor.


Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici

În perioada 6-10 august va avea loc la Oradea Cea de-a IX-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici din România cu tema: "Tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine", având ca moto: "Așa este împărăția lui Dumnezeu... mai întâi pai, apoi spic, după aceia grâu deplin în spic" (Mc 4,26-29). Pe toată perioada celor patru zile se va asigura tuturor participanților cazarea în cămine, precum și masa. Taxa de participare va fi de 200.000 lei. Fiecare participant își va asigura transportul. Tinerii din Dieceza de Iași (17-30 de ani), care doresc să participe și au acordul parohului lor, se vor înscrie din timp menționând numele, prenumele, data nașterii, seria și nr. buletinului de identitate, ocupația și adresa. Precizăm că locurile pentru această întâlnire sunt limitate și nu vor putea participa la Oradea decât cei înscriși. În cazul în care dintr-o parohie sunt mai mulți tineri care ar dori să participe, aceștia se vor înscrie ca și grup organizat pe o listă comună care va avea, bineînțeles, ștampila parohiei. Modalitățile de înscriere și alte informații vor fi date în numerele viitoare ale acestei reviste sau vor fi trimise în parohii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat