Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Centrul Diecezan Caritas

Înființat în anul 1990, Centrul Diecezan Caritas Iași este una din cele mai importante asociații umanitare din Iași. Centrul Diecezan Caritas aparține Bisericii Catolice și are ca scop ajutorarea persoanelor care sunt în dificultate, fără a face discriminări de religie, naționalitate sau sex.

Obiectivul general al unui Centru Caritas este acela de a anima comunitatea creștină la caritate. Acest obiectiv se concretizează în trei finalități precise: 1. sensibilizarea comunității pentru a o face conștientă de formele diferite ale sărăciei în comunitate și în lume; 2. coordonarea inițiativelor de caritate; 3. formarea angajaților și voluntarilor în serviciul social.

Centrul Diecezan Caritas Iași a luat ființă la puțin timp după căderea comunismului în decembrie 1989 când din ce în ce mai multe persoane erau tot mai sărace și dezorientate datorită haosului existent în România în acea perioadă.

Misiunea Caritasului în România este aceea de a promova caritatea și dreptatea socială prin programele de asistență socială complexă sub formă de: ajutoare sociale directe, programe cu și pentru copii, programe pentru îngrijirea vârstnicilor, programe medicale, programe pentru persoane cu handicap și sprijin în caz de dezastre.

Activitățile Centrului Diecezan Caritas sunt legate de ajutorul social și caritativ, cum ar fi: crearea unor spații corespunzătoare pe teritoriul Diecezei de Iași, destinate ocrotirii persoanelor cu handicap, bolnavi, bătrâni și copii orfani; promovarea realizării operelor de binefacere și conlucrarea cu toate persoanele și instituțiile care acționează în domeniul carității; promovarea și dezvoltarea activităților de specialitate sociale și caritative; instruirea, perfecționarea și școlarizarea colaboratorilor în activitatea de asistență socială și caritativă și sprijinirea activităților prin publicații și literatură de specialitate; încurajarea participării la activități sociale și caritabile și stimularea colaborării voluntare; conlucrarea cu inițiative internaționale și primirea de ajutoare umanitare internaționale; organizarea de subunități cu profil economic pentru desfacerea unor produse colectate din donații sau alimentare din ferme proprii, editură și tipografie, desfacere de produse farmaceutice, organizarea de așezăminte pentru ajutorarea și asistența socială, subunități pentru desfacerea de obiecte de cult și altele de asemenea natură; înființarea, sprijinirea și funcționarea în bune condiții a unor școli creștine de diferite grade (creșe, grădinițe, învățământ preșcolar, școlar, preuniversitar, universitar și postuniversitar).

Activitatea Centrului Diecezan Caritas Iași se concretizează în proiecte:

• În Iași: Centrul de Plasament de Tip Familial "Sf. Iosif"; Locuința socială pentru șase copii orfani; Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco"; Cabinetul Medical "Sf. Tereza"; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Farmacia Caritas; Centrul de Ajutor pentru Viață; Cabinet Stomatologic Caritas; Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap; Biroul de Asistență Socială; Magazin second-hand Caritas; Atelier de inițiere, formare și producție în domeniul tâmplăriei pentru tineri aflați în dificultatea de a se integra în societatea românească.

• În Bacău: Centrul social-sanitar care oferă: consiliere și ajutor pentru familii sărace, centru pentru batrâni, masa la domiciliu, ajutor de urgență pentru situații dificile, analize medicale de specialitate, tratamente; Farmacia Caritas; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Centrul de Ajutor pentru Viață.

• În Roman: Centrul de Ajutor pentru Viață; Centru de Consiliere și Asistență Socială; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco" - Săbăoani; Farmacia Caritas.

De-a lungul timpului, în contextul transformărilor rapide pe plan economic și social, Centrul Diecezan Caritas Iași a trebuit să identifice problemele cele mai mari cu care se confruntau persoanele care veneau să ceară ajutor la Caritas.

Perioada de la înființarea Caritasului și până în prezent a reprezentat pentru acesta atât o oportunitate de creștere și de îmbunătățire, dar și o luptă cu imposibilitatea de a răspunde nevoilor tot mai mari și mai variate din partea celor săraci.

De aceea, Centrul Diecezan Caritas se angajează continuu să identifice corect cazurile sociale și să găsească soluții prin care să implice direct beneficiarii și să-i stimuleze să-și asume responsabilitățile propriei vieți, ajutându-i să crească, în final stimulând creșterea socială și economică a zonelor în care și-a făcut simțită prezența.

Mihaela Condac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat