Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Congres pentru migranți
Cel de-al V-lea Congres Mondial al Pastorației Migranților și Refugiaților s-a desfășurat la Roma, la Institutul Patristic "Augustinianum", în perioada 17-22 noiembrie, cu tema: "Să pornim din nou de la Cristos. Pentru o reînnoită pastorație a migranților și refugiaților". La congres au fost prezenți 297 de reprezentanți din 99 de țări. Din România a participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași și președinte al Comisiei pentru Imigranți din cadrul Conferinței Episcopale Române. Din programul congresului au făcut parte conferințe, mese rotunde, discuții și analize. Participanții au fost primiți de papa Ioan Paul al II-lea în dimineața zilei de 20 noiembrie. În discursul său, suveranul pontif a afirmat că "promovarea bunăstării multor bărbați și femei, care din diferite motive nu trăiesc în țara lor natală, reprezintă un vast câmp de acțiune pentru noua evanghelizare la care este chemată întreaga Biserică. O importantă condiție a acestei misiuni este recunoașterea mobilității - voluntare și involuntare - a atâtor familii astăzi".

Întâlnire la Hamburg
Între 29 decembrie 2003 și 1 ianuarie 2004 va avea loc Întâlnirea Europeană a Tinerilor, la Hamburg, în Germania, la care vor participa și tineri din România. Comunitatea din Taizé organizează această întâlnire împreună cu parohiile locale. Sunt așteptați circa 60.000 de tineri. În scrisoarea semnată de dr. Werner Thissen, arhiepiscop de Hamburg, și dr. Franz-Josef Bode, episcop de Osnabrück și președinte al Comisiei de Tineret a Conferinței Episcopilor Germani, se scrie: "Îi invităm pe tinerii din dieceza dumneavoastră să participe la acest Pelerinaj al încrederii - acesta este și motoul întâlnirii. Tineri din întreaga Europă precum și din alte continente se vor întâlni pentru a sărbători și adânci credința lor, pentru a descoperi comuniunea în credință dincolo de frontiere și pentru a construi drumuri de reconciliere în țara noastră precum și în Europa". Informații suplimentare pot fi obținute de pe situl www.taize.fr.

Europa îmbătrânește
Cu ocazia Celei de-a 26-a Zile pentru Viață, care va avea loc la 1 februarie 2004, Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene (CEI) a publicat un mesaj intitulat "Fără copii, nu există viitor". "Dacă sunt mai puțini copii la număr, într-o societate de adulți și de persoane în vârstă, viitorul va dispărea. Cui vom transmite ceea ce suntem, ceea ce părinții noștri ne-au învățat la rândul lor?", se întreabă episcopii italieni în mesaj. În fața "gravei crize a nașterilor, a declinului demografic și a îmbătrânirii populației" care atinge în acest moment Europa și în particular Italia, episcopii afirmă că problema vine în același timp de la om și de la societate.

Persecuții în China
Oficiali comuniști din provincia răsăriteană chineză Zhejianghave au închis sute de temple budiste și de biserici care nu aparțineau organizațiilor religioase autorizate de stat, precum Asociația Patriotă Catolică Chineză. 392 de temple budiste și de biserici creștine au fost închise, în cadrul unei campanii împotriva "membrilor cheie ai grupurilor religioase ilegale" din districtul Deqing. Centrul mai informează că patru biserici și 24 de temple au fost distruse complet, iar 92 de temple au fost confiscate pentru a fi utilizate ca "centre de divertisment". Fundația "Cardinal Kung", cu sediul la Stamford (Connecticut, SUA) informa că Guvernul Chinez arestase circa 12 preoți și seminariști catolici, în timp ce aceștia participau la o reculegere spirituală. Arestarea a avut loc la 20 octombrie, la Gaocheng (districtul Shigiazhuang), în provincia chineză Hebei, iar întâlnirea fusese organizată de Biserica Catolică.

Episcop arestat
Un episcop al Bisericii Catolice a fost găsit după ce fusese dat dispărut cu șase ani în urmă. Anunțul a fost dat de Fundația "Cardinal Kung", cu sediul în Statele Unite. Fundația a raportat că episcopul Su Zhimin of Baoding, din provincia chineză Hebei, a fost arestat și închis la 8 octombrie 1997. De atunci, toate investigațiile, chiar și ale grupurilor pentru drepturile omului din Guvernul American, au fost respinse de către Guvernul Chinez. Fundația "Cardinal Kung" a declarat că a fost informată că în noiembrie episcopul Su a fost văzut într-un spital din Baoding, unde era îngrijit pentru probleme de vedere și afecțiuni cardiace. Era păzit de mulți gardieni, chiar și de membri însemnați ai forțelor de securitate din Baoding. Joseph Kung, președintele fundației, a declarat că "refuzându-i-se episcopului Su legătura cu familia și tăinuirea locului unde se află sunt violări ale drepturilor prizonierilor. Acum episcopul Su a reapărut și este foarte bolnav, iar Guvernul Chinez ar trebui să-l elibereze imediat și să-l dea în grija familiei sale". Episcopul Su a fost arestat de cel puțin cinci ori și a petrecut în total 27 de ani în închisoare. A evadat din aresturile poliției în aprilie 1996 și a rămas ascuns până când a fost arestat din nou în octombrie 1997.

Pelerinaj în Irlanda
În ziua de 27 octombrie, un al doilea grup (primul a fost la 2 iunie) de credincioși, 50 de bărbați, femei și copii, din comunitatea catolică română din Irlanda au mers în pelerinaj particular la sanctuarul de la Knoc, aflat la 200 km nord-vest de Dublin. În autocar, în drum spre Knoc, credincioșii s-au rugat Rozariul, au cântat cântece mariane, au făcut meditație pe textul evangheliei care urma să fie proclamat la sfânta Liturghie și s-au pregătit pentru Spovadă. Ajunși la Knoc, toți au coborât în capela penitenței și au solicitat sacramentul Reconcilierii. Apoi, cu inimile umplute de harul lui Dumnezeu, la sfânta Liturghie, prin participare activă, și-au exprimat prin cânt bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat