Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcop și martir

Anton Durcovici

Anul acesta se împlinesc 52 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici; dosarului său de beatificare se află pe masa de lucru a Comisiei Pontificale pentru Cauza Sfinților din Vatican. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg. În 1894 se stabilește la Iași, face studiile seminariale la București și Roma și este sfințit preot la 24 septembrie 1910. La 30 octombrie 1947 este numit episcop de Iași. După arestarea sa la 26 iunie 1949, în noaptea de 10/11 decembrie 1951 moare în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației.

La împlinirea a 52 de ani de la moartea sa eroică, biografia episcopului Anton Durcovici rămâne mai actuală ca niciodată. Istoricii descoperă noi mărturii privind viața și martiriul său, sunt publicate articole și volume, și sunt organizate simpozioane unde figura centrală este aceea a episcopului-martir. Printre cele mai noi inițiative de acest gen amintim lucrarea intitulată Martirologiul celor care au pătimit pentru credința creștină, acțiune ecumenică de o importanță particulară. Martirologiul este inițiativa Fundației "Sfântul Gerhard" din Germania și este pregătit de comisiile istorice ale celor cinci mitropolii ortodoxe din țară, ale Bisericii Catolice de ambele rituri și a Bisericii evanghelice.

Cu toate greutățile determinate de lipsa accesului la sursele istorice (arhiva fostei Securități, cea a Ministerului de Justiție etc.), comisia comună a Episcopiei Romano-Catolice de Iași și a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a întocmit până la această dată biografiile martirilor: ep. Anton Durcovici, ep. Marcu Glaser, Mons. Vladimir Ghika, pr. Rafael Friedrich, pr. Egon Xaveriu Haider, pr. Andrei "Horn" Despina, pr. Pietro Ernesto Clemente Gatti, pr. Vasile Gabor, pr. Dumitru Matei, pr. Anton Bișoc, pr. Dumitru Lucaci, sr. Veronica Antal și dascălul Anton Benchea. Lista nu este completă și, din aceleași motive enunțate mai sus, nu au început încă cercetările arhivistice privitoare la alți martiri ai Bisericii Catolice.

Cazul Durcovici rămâne unul dintre cele mai dramatice din istoria Bisericii din România. Ca și diaconul Ștefan, el a acceptat conștient voința lui Dumnezeu de a muri ca martir pentru credința sa. Perioada 1948-1949, în care s-a aflat la conducerea Diecezei de Iași, a fost una de confruntare deschisă cu regimul comunist, asupritorul Bisericii, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. Din ură față de Biserică, asupritorii săi i-au întocmit dosar de urmărire informativă, l-au spionat prin toate mijloacele, iar în final l-au anihilat. În închisorile comuniste, scria recent istoricul catolic american Robert Royal, episcopul "a fost maltratat (...) într-o asemenea măsură, încât în momentul în care a fost azvârlit dezbrăcat într-o celulă devenise de nerecunoscut". Aflat în captivitate, el și-a susținut cu mult curaj nevinovăția, declarând: "De la început și până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic și am înlăturat din faptele și cuvintele mele orice politică, având drept scop de a călăuzi clerul și credincioșii catolici pe drumul mântuirii sufletelor, îndemnându-i în credința lor religioasă". Moartea sa la Sighet a fost atroce după ce torționarii săi, la ordinul liderilor regimului comunist, i-au refuzat hrana și apa de băut. Și pentru ca asasinatul să fie perfect, Securitatea i-a îngropat trupul în cimitirul săracilor, într-un loc rămas până astăzi necunoscut. Mai mult, moartea episcopului a fost mult timp ținută secretă. Efectul avea să fie însă contrariu, iar episcopul nu a fost niciodată dat uitării. În plină teroare comunistă, la 12 ianuarie 1954, respectiv 7 iulie 1955, preoții T. Jovanelli și P. Pleșca cereau eliberarea din închisoare a ep. Durcovici, neștiind că el murise. În ultimii ani ai regimului comunist, dosarul de canonizare a episcopului Durcovici era deja în curs, fiind date publicității și primele informații privitoare la viața și martiriul său. După 1990, episcopul P. Gherghel a revigorat aceste preocupări, demarând cercetările istorice privind viața și activitatea episcopului martir.

Parafrazându-l pe istoricul antic Tertulian, putem spune că pe jertfa sângelui său de martir crește astăzi Biserica noastră Catolică.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat