Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

120 de ani de la naștere

Anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea Mons. Anton Gabor, fondatorul Institutului "Presa Bună" din Iași. Deși s-a stins din viață de peste jumătate de veac, amintirea sa este mereu vie între oamenii care îndrăgesc presa creștină.

S-a născut la 6 iunie 1883 în localitatea Tămășeni, din părinți simpli, fiind primul din cei patru copii ai familiei Gabor. La 7 octombrie 1896 a intrat în Seminarul diecezan din Iași, unde a obținut rezultate strălucite. În 1906 a fost trimis de episcopul Nicolae Iosif Camilli la Innsbruck pentru a-și desăvârși studiile. Consacrarea preoțească a primit-o din mâinile aceluiași episcop în ziua de 31 august 1908, la Iași, după care s-a reîntors la Innsbruck pentru a-și termina studiile. În anul 1911 a obținut doctoratul în teologie cu lucrarea: Die kirchliche Gesetzgebung betreff des Zölibat bis zum VII-ten Jahrhundert (Legislația bisericească despre celibat până în secolul al VII-lea). În toamna aceluiași an s-a întors în țară cu intenția de a-și canaliza toate forțele spre evanghelizarea oamenilor prin presă. Imediat după sosirea sa la Iași, tânărul preot Anton Gabor a fost numit de episcopul Camilli profesor și director spiritual la seminarul diecezan. Activitatea didactică la seminar a întrerupt-o numai în perioada Primului Război Mondial, când a slujit în Parohia Valea Seacă. După război a fost director al Școlii primare "Notre Dame de Sion" și colaborator la Parohia din Iași. Apreciind activitatea pastorală, didactică și publicistică a Mons. Anton Gabor, papa Pius al XI-lea l-a numit, la 5 februarie 1924, camerier secret.

Încă de la începutul preoției sale, Mons. Anton Gabor a simțit o atracție deosebită față de presă. Astfel, bazându-se pe providența divină și pe cunoștințele sale, la 1 ianuarie 1913, a publicat primul număr al revistei "Lumina creștinului", al cărei redactor a rămas până la moarte. Aproape în fiecare număr Mons. Anton Gabor publica diferite articole și studii pentru ca atât intelectualii cât și oamenii simpli să poată înainta pe calea credinței. S-a străduit ca revista fondată de el să aibă colaboratori vrednici și să poată fi tipărită în condiții cât mai bune. De asemenea, s-a interesat îndeaproape de baza logistică necesară pentru ca publicația să-și poată urma cursul și să ajungă în cât mai multe case creștine. În 1925, la insistențele Mons. Anton Gabor, episcopul Mihai Robu a cumpărat o tipografie în valoare de 600.000 de lei. În luna mai 1926 s-a început construirea clădirii Institutului "Presa Bună", care a fost terminată în doar câteva luni, această realizare datorându-se și ajutorului financiar oferit de papa Pius al XI-lea. La 30 octombrie 1926, episcopul Mihai Robu a binecuvântat tipografia și localul propriu al Editurii "Presa Bună", ambele fiind rodul sacrificiilor Mons. Anton Gabor. Noul institut a fost pus sub patronajul sfintei Tereza a Pruncului Isus, care veghează și astăzi asupra activității ce se desfășoară aici. La noua editură au apărut publicații în mai multe colecții: seria istorioare morale, seria religie, seria viețile sfinților. Cu privire la înființarea Institutului "Presa Bună", părintele Felix Wiercinski SJ, la puțin timp după moartea fondatorului (1936), scria în paginile revistei "Lumina creștinului": "Adevărat este că noi..., care am cunoscut năzuințele lui apostolice și trudele lui pline de duhul jertfei, trebuie să înțelegem în primul rând acel monument și trebuie să-l păzim, ba chiar trebuie să stăruim ca acel monument viu și roditor să se dezvolte, să se mărească și să dobândească mereu valoare mai mare".

Mons. Anton Gabor s-a stins din viață la 19 februarie 1936, la vârsta de numai 53 de ani. Deși a fost consultat de cei mai buni medici din Iași, fondatorul revistei "Lumina creștinului" și-a încheiat viața și activitatea sa prodigioasă aici, pe pământ, cu intenția de a-i ajuta pe urmașii săi din lăcașul pe care Dumnezeu i l-a pregătit în lumea celor drepți.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat