Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un nou episcop

În ziua de 8 decembrie, la ora 10.00, în solemnitatea Neprihănita Zămislire a Preasfintei Fecioare Maria, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București va trăi un moment istoric. În catedrala "Sfântul Iosif" din București, Mons. Cornel Damian va fi consacrat episcop auxiliar al acestei arhidieceze, cu titlul de episcop titular de Iziriana.

Canonul 403 din Codul de drept canonic prevede ca atunci "când nevoile pastorale ale diecezei reclamă aceasta, să fie numiți, la cererea episcopului diecezan, unul sau mai mulți episcopi auxiliari... În circumstanțe mai grave, chiar de natură personală, episcopului diecezan îi poate fi dat un episcop auxiliar înzestrat cu facultăți speciale". Acești episcopi, neavând ei înșiși jurisdicție asupra diecezei, sunt episcopi titulari și nu diecezani.

În tradiția Bisericii Catolice unui episcop i se fixează un titlu legat de un sediu episcopal, deoarece nu pot fi doi episcopi numiți peste același sediu. Un episcop în activitate, dar fără să aibă o dieceză, primește un titlu de episcopie, dar fără jurisdicție în aceasta: el este numit episcop titular. Titlul episcopiei astfel atribuit este ales din lunga listă a episcopiilor din primele secole care au dispărut, ca urmare a cunoscutei islamizări a teritoriilor creștine, începând cu secolul al VII-lea. Din această pricină episcopii titulari mult timp au fost numiți in partibus infidelium (în regiunile necredincioșilor) sau, mai pe scurt, in partibus. Acesta este și cazul Arhiepiscopiei de București, care a primit din partea Sfântului Scaun, la data de 31 octombrie 2003, numirea unui episcop auxiliar, titular de Iziriana, vechi centru episcopal din Numidia.

Mons. Cornel Damian s-a născut la 8 mai 1960, la Jibou (Sălaj, Dieceza de Maramureș). A locuit împreună cu familia la Turnu Severin, unde a absolvit școala generală și liceul. A terminat Seminarul din Iași, iar la 22 iunie 1986 a fost sfințit preot în catedrala "Sfântul Iosif", fiind încardinat în Arhidieceza de București. După sfințire a activat ca vicar la Parohia Cioplea din București, iar din 1987 până în 1998 ca paroh la Parohia "Sf. Cruce" și profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza". În perioada 1998-2002 a studiat dreptul canonic la Universitatea Gregoriană din Roma. Din 2002 este vicar general al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, paroh la Parohia "Preasfântul Mântuitor" (Biserica Italiană) și profesor de drept canonic la Institutul "Sfânta Tereza".

În mod tradițional, orice episcop își ia la numire un moto, o expresie sau o frază biblică ce devine un program al ministerului său episcopal. La fel își alege o stemă, în care sunt simbolizate principalele motivații ale slujirii episcopale, dar și preocupările pentru noua misiune. Mons. Cornel Damian și-a ales ca moto pe sigla episcopală cuvintele: In verbo tuo (La cuvântul tău) (Lc 5,5). Același moto l-a avut și un alt episcop de București, Raymund Netzhammer (1903-1924), călugăr benedictin.

"Arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, ne-a declarat pr. Daniel Bulai de la București, îi îndeamnă în acest timp pe toți creștinii să-i mulțumească lui Dumnezeu și să-l însoțească cu rugăciune pe Mons. Cornel Damian în această nouă misiune".

În timpul Liturghiei de consacrare, noul episcop va primi însemnele episcopale: inelul, mitra și cârja. Inelul - semn al credinței în Dumnezeu și al fidelității față de turmă; mitra - semnul învățătorului care trebuie să lumineze calea turmei; cârja - semnul păstorului care conduce.

Daniel Butacu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat