Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Atenție, Adventul!

Evenimentele importante ale vieții ne obligă. Adventul este unul dintre ele și pentru faptul că deschide noul an liturgic.

Cuvântul latin adventus, în limba română venire, care desemnează timpul sacru de aproximativ patru săptămâni premergătoare solemnității Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, îi cheamă pe creștini la interiorizare, îndreptându-i constant spre Fiul lui Dumnezeu întrupat care se recomandă tuturor drept cale, adevăr și viață. Urmându-l pe el, nu ne rătăcim; recunoscându-l ca pe trimisul Tatălui, știm în cine credem; atașându-ne cu întreaga ființă de el, ca niște "mlădițe în legătură cu vița", izvor de sevă divină, aducem roade întru sfințenie.

Sfântul Ciril din Ierusalim (313-386), părinte al Bisericii, într-una din cele 24 de cateheze ale sale, în cea de-a 15-a, adresându-se catehumenilor care se pregăteau pentru primirea Botezului, le vorbește despre cele două veniri ale lui Isus, astfel: "La prima a fost înfășat și culcat într-o iesle; la a doua va fi îmbrăcat în lumină ca și cu o haină. La prima a suportat crucea și nu a respins ocara; la a doua va veni însoțit de cetele îngerilor ca triumfător". Același părinte îl citează pe sfântul Paul care se gândește la aceleași veniri ale lui Cristos atunci când scrie ucenicului său Tit: "Harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii, învățându-ne să respingem nelegiuirea și poftele lumești, ca să trăim în veacul de acum cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie, așteptând speranța fericită și arătarea gloriei marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru Isus Cristos" (Tit 2,11-13).

Învățându-ne să ne rugăm cu stăruință, Isus Cristos ne dă exemplul văduvei care nu încetează a se adresa "judecătorului nedrept" până când acesta, "ca să nu-l mai bată la cap", îi face dreptate. Terminând parabola, Isus adaugă: "Dar Fiul Omului, când va veni, va găsi el credință pe pământ?" (Lc 18,8). Este o provocare vrednică de luat în seamă. Ca niște ucenici sârguincioși, să-i spunem deseori lui Isus: "Doamne, sporește în noi credința!".

Ar fi bine venită la intrarea în locuințe și bine întipărită în memorie inscripția: "Atenție, Adventul!".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat