Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri interne

La 150 de ani
În sesiunea solemnă dedicată aniversării a 150 de ani de la înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, găzduită de Teatrul Municipal Lugoj în ziua de sâmbătă, 4 octombrie, ÎPS Lucian Mureșan, mitropolitul Bisericii Greco-Catolice, a susținut o alocuțiune inaugurală. Sesiunea s-a desfășurat în cadrul Simpozionului omagial "150 de ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, 1853-2003. Identitate și misiune", care a avut loc la Lugoj în perioada 3-5 octombrie.

La 250 de ani
Institutul Teologic Romano-Catolic Alba-Iulia a celebrat în perioada 23-25 octombrie 250 de ani de la înființarea sa de către episcopul Sigismund Anton Sztoyka. Rugăciune, conferințe, program cultural artistic, conferință de presă - acestea au făcut parte din program. Sâmbătă, 25 octombrie, a avut loc Liturghia jubiliară în catedrala romano-catolică din Alba-Iulia. Au participat: arhiep. György Jakubinyi, ep. József Tamás, ES Jean-Claude Périsset, rectorii seminariilor, profesori și alte personalități. În anul 1753 episcopul Sigismund Anton Sztoyka a înființat un institut superior pentru formarea preoților sub denumirea de "Seminarium Incarnatae Sapientiae" (SIS). La început acest seminar a funcționat în clădirea de reședință a episcopului. În anul 1792 episcopul Ignațiu Battyány a reușit să obțină fosta mănăstire a Trinitarienilor. În fosta biserică episcopul și-a adăpostit valoroasa sa bibliotecă (Biblioteca "Battyaneum" - instituție cu renume mondial) și a instalat un observator astronomic, iar partea locuibilă a mănăstirii a devenit clădirea Institutului Teologic. Episcopul Mihály Fogarassy a lărgit clădirea Institutului în anul 1877 cu o aripa nouă. În timpul episcopatului lui Márton Áron și al lui Jakab Antal această "aripă-Fogarassy" și-a căpătat forma de azi. În această clădire se desfășoară învățământul teologic universitar până în zilele noastre.

Sesiune a CER
În perioada 19-21 octombrie, la sediul Secretariatului general din București s-a desfășurat sesiunea ordinară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România cu participarea episcopilor greco-catolici, romano-catolici și a ES Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. În comunicatul de presă transmis de pr. Cazimir Budău, secretarul general al conferinței, se menționează că duminică, 19 octombrie, în catedrala "Sfântul Iosif" din București episcopii au concelebrat sfânta Liturghie solemnă, prezidată de ES Jean Claude Périsset, cu ocazia celor 25 de ani de pontificat ai Sfântului Părinte. Predicator a fost episcopul de Iași, PS Petru Gherghel. Luni, 20 octombrie, episcopii au participat la festivitatea de omagiere a papei, organizată de Academia Română, și la recepția oferită la Nunțiatura Apostolică din București în onoarea Sfântului Părinte. Lucrările conferinței s-au desfășurat în zilele de luni și marți, respectiv 20-21 octombrie. Ordinea de zi a cuprins puncte referitoare la căsătoriile mixte, probleme de învățământ, traducerea unor ritualuri și a Breviarului, crearea unui web-sit pentru și despre familii (www.profamilia.ro), comunicarea mesajului Conferinței Superioarelor Majore din România, alte probleme de ordin intern. Următoarea sesiune ordinară a Conferinței Episcopale va avea loc în perioada 24-26 mai 2004, la Satu Mare.

Oaspeți de seamă
Părintele Tomas Spidlik SJ și părintele Marko Ivan Rupnik SJ au fost prezenți la Iași în zilele de 5 și 6 octombrie. La Centrul "Xaverianum" a avut loc o conferință duminică, 5 octombrie. În cadrul conferinței, pr. Marko Ivan Rupnik SJ a făcut o prezentare artistico-teologică a capelei "Redemptoris Mater" din Palatul Apostolic al Vaticanului. Luni dimineață, 6 octombrie, cei doi s-au întreținut la Episcopia Romano-Catolică cu PS Petru Gherghel și cu ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, după care împreună au participat la oferirea titlului de doctor honoris causa ÎPS Daniel Ciobotea, din partea Universității "Sacred Heart" din Fairfield, Connecticut (SUA). Pr. Marko Ivan Rupnik SJ este profesor de spiritualitatea Orientului creștin la Institutul Pontifical Oriental și de teologia evanghelizării la Universitatea Pontificală Gregoriană; este și directorul Centrului de Studii Orientale "Ezio Aletti" din Roma. Pr. Tomas Spidlik SJ, recent numit cardinal (28 septembrie), este profesor emerit de teologie spirituală patristică și orientală la Institutul Pontifical Oriental, la Universitatea Pontificală Gregoriană și la alte universități, precum și consultor la diferite dicasterii din Vatican.

Formarea voluntarilor
În perioada 20-24 octombrie, la Centrul Cultural și Spiritual "Xaverianum" din Iași s-a desfășurat un curs de formare, având tema "Echipat pentru a sluji". Organizatorul evenimentului a fost Asociația Creștin-Umanitară "Slujirea Vieții" din Iași. Scopul cursului a fost formarea voluntarilor care vor lucra cu adolescenții liceeni și cu copiii diagnosticați cu cancer și leucemie. Cele 15 sesiuni au avut ca moderatori preoți, profesori, psihologi, educatori.

La 25 de ani
Joi, 16 octombrie, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, s-a celebrat o sfântă Liturghie solemnă, ocazionată de împlinirea a 25 de ani de pontificat ai Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea. La concelebrare au participat: episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, episcopul auxiliar, PS Aurel Percă, înconjurați de aproximativ 40 de preoți din parohiile din Iași, de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" și de la diferite congregații călugărești. Au mai participat persoane consacrate, seminariștii de la Institutul Teologic din Iași și un număr mare de credincioși. Sfânta Liturghie a fost precedată de recitarea sfântului Rozariu pentru sănătatea papei. Cu ocazia evenimentului, la intrarea în biserică au fost expuse două panouri cu imagini reprezentând, pe de o parte, momente din viața sa, înainte de a fi numit episcop al Romei, iar, pe de altă parte, momente din activitatea celor 25 de ani de pontificat, surprinzând aspecte referitoare la contactul cu Biserica Catolică din România. După Liturghie s-a vizionat un film, cu titlul "O zi din viața papei", în care s-a urmărit programul unei zile obișnuite din viața suveranului pontif.

Seminar CSMR
La Traian, la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți, în zilele de 29 și 30 octombrie, s-a desfășurat seminarul Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor Călugărești și ai Societăților de Viață Apostolică din România (CSMR), cu tema "Pastorația familiei în Biserica locală - aportul persoanelor consacrate". În cadrul lucrărilor au fost prezentate și dezbătute mai multe referate despre familie, rolul persoanelor consacrate în pastorația familiilor, mass-media ca mijloc de exploatat pentru trăirea valorilor fundamentale ale familiei, modalități de depășire a provocărilor și încercărilor care zdruncină căsătoria creștină și instituția familiei. Lucrările seminarului au fost onorate de prezența PS Petru Gherghel și a PS Florentin Crihălmeanu, episcop responsabil cu viața consacrată din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de participarea ES Jean-Claude Périsset.

Depunere de voturi
- În Congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul", în ziua de 25 octombrie, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești (Bacău), tinerele Mihaela Lăcrămioara Moraru (Sprânceana), Antoneta Iacob (Bălțați) și Adriana Budău (Stufu) au făcut profesiunea temporară, iar surorile Maria Veronica Martonca (Ploscuțeni) și Maria Carmen Bălteanu (Șcheia) au făcut profesiunea perpetuă.

- Duminică, 26 octombrie, a avut loc în biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești o sfântă Liturghie concelebrată prezidată de PS Aurel Percă însoțit de pr. provincial Ioan Ciuraru, Mons. Ilie Sociu, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în Arhidieceza de București, și aproximativ 20 de preoți călugări și diecezani. În cadrul acestei Liturghii patru surori din Congregația "Surorile Misionare Franciscane de Assisi" au spus "da" lui Isus; două dintre ele au făcut prima profesiune: sr. Gabriela Gal și sr. Tereza Părțac, iar sr. Daniela Burlacu și sr. Cristina Sascău au făcut profesiunea perpetuă. La sărbătoare au participat surori din alte congregații, rude ale surorilor sărbătorite, precum și mulți credincioși din Parohia Hălăucești.

La 20 de ani
Joi, 30 octombrie, s-au împlinit 20 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia. La Onești a fost celebrată o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel; au participat și episcopii Aurel Percă și Anton Coșa, alături de numeroși credincioși, reprezentanți ai personalului didactic de la liceele din localitate, precum și ai autorităților civile. Cu acest prilej s-au sfințit cele 13 clopote pentru sanctuarul de la Onești și pictura din sala de mese a părinților capucini. În încheierea manifestării, elevi și eleve de la Liceul Catolic au prezentat un program artistic.

Pe scurt

- 1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii sărbătorită la Mănăstirea Carmelită din Slatina-Luncani; - 2-4 octombrie: Seminar Internațional de Film la Iași; - 7 octombrie: La Iași, zi specială de rugăciune mariană; - 11 octombrie: Aniversarea întemeietorului Institutului "Don Calabria" la Răcăciuni; - 14 octombrie: 10 ani de la înființarea Orfelinatului "Sf. Iosif" din Iași; - 17 și 19 octombrie: Traian - sărbătorirea fondatorilor Misionarilor Verbiți; - 18 octombrie: Părintele Thomas J. Ascheman SVD a conferențiat la Seminarul din Iași; - 18 octombrie: Medicii catolici în sărbătoare la Iași; - 25-26 octombrie: Vizită pastorală în Parohia Buhonca.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat