Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

O nouă exortație
Vineri, 17 octombrie, a fost prezentată jurnaliștilor exortația apostolică "Pastores gregis", semnată joi, 16 octombrie, de papa Ioan Paul al II-lea. Acest document poate fi considerat un fel de "regulă pastorală" modernă pe care papa o încredințează celor 4.695 episcopi ai Bisericii de astăzi ca sinteză redactată în baza propunerilor și sugestiilor rezultate din lucrările sinodale. Prima parte a exortației trasează identitatea și viața episcopului la începutul celui de-al treilea mileniu, în timp ce a doua parte prezintă ministerul episcopului ca păstor al diecezei, în contextul provocărilor actuale cărora trebuie să le facă față. Întreaga exortație apostolică se situează în optica speranței pe care episcopul este chemat să o reînvie în credincioși și în lume. A doua parte a exortației apostolice se oprește asupra funcției episcopului de a învăța, de a sfinți și de a cârmui.

Papa și mass-media
În cei 25 de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea "a nutrit mereu un mare interes pentru mijloacele de comunicare socială, deoarece aceste mijloace îl ajută în dorința sa de a proclama evanghelia în toată lumea", a declarat, la 6 octombrie, arhiepiscopul John Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale. "Sfântul Părinte a avut ideea Centrului Televiziv din Vatican, el este fondatorul CTV, și chiar el a fost cel care a ridicat dicasterul comunicațiilor sociale la nivelul de consiliu pontifical. În această perioadă a luat ființă RIAL (Rețeaua Informatică a Bisericii din America Latină). A dat impuls și Filmotecii din Vatican. "Papa cooperează pe deplin cu mass-media, făcând ca fiecare activitate a sa publică să fie deschisă pentru presă, pentru mijloacele de comunicare socială", a amintit în încheiere Mons. Foley.

Dialogul anglicano-catolic
Sâmbătă, 4 octombrie, papa Ioan Paul al II-lea l-a primit în audiență pe arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, primat al Comuniunii Anglicane. În cadrul audienței, cei doi au constatat progresele care au loc în dialogul dintre cele două Biserici, dar și dificultățile vechi și noi din calea unirii depline. Aceasta a fost prima vizită a noului primat al Comuniunii Anglicane la papa Ioan Paul al II-lea. Dr. Rowan Willians, în vârstă de 53 de ani, i-a mulțumit suveranului pontif pentru darul pe care i l-a trimis cu ocazia întronizării sale ca arhiepiscop de Canterbury. În discursul adresat arhiepiscopului, papa a subliniat că, pe lângă progresele care s-au realizat, există "noi și serioase dificultăți" în calea spre unirea deplină a celor două Biserici".

Combaterea foametei
În mesajul adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, ținută la data de 16 octombrie, papa Ioan Paul al II-lea a cerut stabilirea unei "noi ordini internaționale" pentru a asigura o alimentație echitabilă pentru toți și a deplâns lipsa de voință politică pentru combaterea efectivă a foametei. Într-un timp în care statisticile Națiunilor Unite arată că în lume, la fiecare 7 secunde moare un copil de foame, suveranul pontif a afirmat că trebuie împărțite "rapid și eficient" mijloace pentru a contracara foametea. "Tristul fenomen al sărăciei și al foamei nu poate fi atribuit doar condițiilor de mediu, proceselor economice sau consecințelor situațiilor din trecut", scrie papa Ioan Paul al II-lea în mesaj. În plus, Sfântul Părinte a subliniat că problemele sunt provocate de "sistemele ideologice și politice care sunt departe de idealul solidarității".

Simpozion la ONU
Arhiepiscopul Renato Martino a intervenit luni, 6 octombrie, la Simpozionul Organizației Națiunilor Unite organizat cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la publicarea enciclicei papei Ioan al XXIII-lea, "Pacem in terris" și a 25 de ani de pontificat ai papei Ioan Paul al II-lea. Simpozionul a fost organizat de Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite, de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace și de Fundația "Path to Peace", instituită de cardinalul Renato Raffaele Martino. Printre participanți s-au numărat cardinalul Edward Egan, arhiepiscop de New York; arhiepiscopul Celestino Migliore, observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă ONU; Kofi Annan, secretar general al ONU, și Julian Unte, președinte al celei de-a LVIII-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Congres al laicilor
În perioada 8-12 octombrie s-a desfășurat la Kiev (Ucraina), Primul Congres al Laicilor din Europa de Est, organizat de Consiliul Pontifical pentru Laici, cu participarea a circa 300 de persoane și observatori fraterni din alte Biserici și comunități ecleziale. Congresul de la Kiev se înscrie în cadrul congreselor regionale și continentale ale laicilor pe care Consiliul Pontifical pentru Laici le-a organizat deja în Asia, Oceania, America Centrală, Africa, Europa și Orientul Mijlociu. Pentru atingerea obiectivului primar al congresului, se va pune un accent deosebit pe participarea indispensabilă a credincioșilor la viața comunităților parohiale, pe importanța pentru misiunea Bisericii a realităților organizațiilor de laici, pe criteriile unui protagonism corect al laicilor în viața Bisericii și a lumii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat