Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Omul îl caută pe Domnul

Interviu cu PS Rino Fisichella

În perioada 26-29 septembrie, PS Rino Fisichella, episcop auxiliar de Roma, a efectuat o vizită la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Cu această ocazie a participat și la deschiderea anului academic la Institutul Teologic "Sf. Iosif". Preasfinția sa a avut amabilitatea să acorde un amplu interviu din care redăm câteva fragmente.

- Lumea de astăzi este o lume în mișcare, o lume aproape indiferentă la aspectul religios... Cum vedeți această tendință în raport cu misiunea Bisericii?

Sunt convins că trăim o perioadă de profunde schimbări culturale. Incertitudinea viitorului este specifică unor astfel de perioade. Ea poate fi depășită dacă rămânem fideli acelor valori pe care le-am dobândit în cei 2000 de ani de istorie. La nivel pastoral, întreaga Biserică trebuie să fie conștientă de rolul pe care îl are în acest proces al schimbării. Lumea trăiește din ce în ce mai mult în anonimat. Orașele noastre devin din ce în ce mai mari și singurătatea devine din ce în ce mai apăsătoare. Zgomotul asurzitor deranjează, iar omul caută o întâlnire personală, îl caută pe Domnul. Astăzi caută liniștea, pentru că are nevoie de liniște. În Biblie se spune că, atunci când Dumnezeu vrea să vorbească cuiva, îl invită în deșert. Citez din profetul Osea: "Vino în deșert pentru că vreau să vorbesc inimii tale". Deșertul este locul tăcerii. Chiar și Isus își chema discipolii de-o parte, în tăcere, să stea numai cu el.

- Ce ne puteți spune despre mișcarea ecumenică la nivel mondial?

Mișcarea ecumenică implică reciprocitate.(...) Se va realiza foarte puțin dacă aspectul ecumenic este doar o disponibilitate a catolicilor către ceilalți frați. Trebuie să ne cunoaștem din ce în ce mai mult, trebuie să trecem peste dificultățile care existau odinioară, avem nevoie să înțelegem cine suntem cu adevărat: atât unii, cât și ceilalți. Atunci când vom înțelege toate aceastea, vom putea să ne așezăm cu ușurință în jurul unei mese și, dialogând, vom depăși dificultățile și problemele teologice care există. Nu ne putem amăgi gândindu-ne că vom rezolva totul, doar pentru că ne iubim. Există și probleme teologice importante care cer fiecăruia dintre noi să facă pași înainte. Poate că a sosit momentul să uităm neînțelegerile din trecut și să privim spre viitor, pentru că viitorul are nevoie de unitatea creștinilor. Lumea nu înțelege de ce creștinii sunt divizați, iar primii care nu înțeleg acest lucru sunt chiar creștinii. Domnul vrea ca noi să fim una. Trebuie să găsim căile pentru ca fiecare dintre noi să alcătuiască acea unitate a primului mileniu, chiar și cu diferențele care ne-au caracterizat, însă în acea profundă unitate care provine din revelație.

- Știm că sunteți membru al Congregației pentru Cauza Sfinților. Ce informații ne puteți da despre episcopul martir Anton Durcovici, mort la Sighet în 1951?

Este o figură care m-a impresionat mult și pe care am cunoscut-o venind la Iași. Procesul încă nu a ajuns la comisie, însă știu că papa a fost întotdeauna impresionat de exemplul martirilor și sunt sigur că mărturia episcopului Durcovici nu va trece neobservată. În anul 2000, papa a vrut să fie întocmită o listă cu martirii secolului al XX-lea și cred că episcopul Durcovici, alături de mulți alți episcopi, preoți, tineri, bărbați și femei care au plătit cu viața mărturia credinței lor, îmbogățește această nouă și lungă listă.(...)

A consemnat Cristinel Farcaș


Rino Fisichella s-a născut la Codogni (Lodi-Italia) în 1951 și este episcop auxiliar de Roma din 1998, iar din 2002 este și rector al Universității Pontificale din Lateran. Este titular al catedrei de teologie fundamentală la Universitatea Pontificală Gregoriana, unul dintre teologii italieni cei mai cunoscuți la nivel internațional, membru al Congregației pentru Doctrina Credinței, al Congregației pentru Cauza Sfinților și capelan la Palatul Parlamentului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat