Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Dieceza de Chișinău - 10 ani de existență

Biserica Romano-Catolică din Republica Moldova a sărbătorit în perioada 5-11 octombrie zece ani de la crearea primei sale structuri centrale. O scrisoare pastorală, consacrare de biserici, expoziție, deschiderea catedralei renovate, sfințirea unei capele, un concert jubiliar - au făcut parte din programul manifestărilor jubiliare. La eveniment au participat oaspeți de seamă din țară și străinătate, printre care cardinalul Josef Glemp, primatul Poloniei; ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Josef Michalik, mitropolit de Przemysl; ÎPS Ioan Robu, mitropolit de București; PS Piotr Libera, secretar general al Conferinței Episcopale Poloneze; PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Bronislaw Bernacki, episcop de Odesa; PS Leonid Maksymilian Dubrawski, episcop de Kamyanets-Podolski; PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

În ziua de 28 octombrie 1993 papa Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică a Bisericii Catolice, din teritoriul actual al Republicii Moldova, în fruntea căreia l-a numit ca administrator apostolic pe parohul de atunci al Bisericii "Providența Divină" din Chișinău, pr. Anton Coșa. La 23 noiembrie, același an, a avut loc ceremonia de luare în primire a structurii nou create. La 6 ianuarie 2000 pr. Anton Coșa a fost consacrat episcop de către papa Ioan Paul al II-lea, iar la 27 octombrie 2001 Administratura Apostolică de Moldova a fost ridicată la rangul de dieceză. La 20 august 2002 Guvernul Republicii Moldova a recunoscut oficial Episcopia Romano-Catolică de Chișinău.

Programul manifestărilor aniversare a debutat duminică, 5 octombrie, printr-o scrisoare pastorală jubiliară în care episcopul diecezan spune: "Celebrând acest jubileu noi, catolicii de astăzi, suntem conștienți că suntem privilegiații moștenitori ai înaintașilor noștri care ne-au transmis în timp neprețuita comoară a adevăratei credințe". Apoi, înainte de a-i îndemna pe toți să se roage, arată ce este de făcut: "A forma creștini maturi, conștienți care să trăiască cu adevărat învățătura lui Cristos".

Marți, 7 octombrie, a avut loc sfințirea bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu" din Parohia Stârcea. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, iar predica a fost ținută de PS Aurel Percă. Miercuri, 8 octombrie, jubileul s-a oficiat în nordul diecezei, prin Liturghia celebrată în Parohia Bălți de ÎPS Josef Michalik, în cadrul căreia s-a sfințit noua biserică. Pentru ziua de joi, 9 octombrie, locul celebrării s-a mutat în regiunea transnistreană a Diecezei de Chișinău, unde a avut loc sfințirea bisericii Parohiei Râbnița de către cardinalul Josef Glemp.

Vineri, au avut loc inaugurarea expoziției "Biserica Catolică din Republica Moldova. Istorie, spiritualitate, artă", la Muzeul Național de Istorie, și sfințirea monumentului hatmanului Zolkiewski de la Berezovka, de către cardinalul primat al Poloniei.

Sâmbătă, 11 octombrie, a avut loc sfânta Liturghie de încheiere a jubileului, la care, alături de ES Jean-Claude Périsset, care a prezidat sfânta Liturghie, au mai concelebrat PS Piotr Libera, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă... În predica sa, nunțiul apostolic a subliniat tripla semnificație a celebrării în catedrala restaurată: binecuvântarea noii capele "Maica Bunului Sfat", jubileul de zece ani de la crearea primelor structuri bisericești pe teritoriul Republicii Moldova, ziua patroanei diecezei, Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat.

Petru Tamaș


În prezent, Episcopia de Chișinău cuprinde 11 parohii, opt filiale, 20.000 de credincioși. Activitatea pastorală în parohii este asigurată de către cei 20 preoți, dintre care opt sunt călugări. În parohiile din cadrul diecezei activează 35 de călugărițe, care se ocupă de catehizare, educația copiilor și a tinerilor, activități sociale etc. Pe lângă Organizația "Caritas Moldova" există numeroase centre și asociații cu scop social. În anul 2002 s-au făcut restructurări în organizarea revistei diecezane "Bunul Sfat", tipărită în limbile română și rusă. Viața diecezei este reflectată și on-line în paginile web ale sitului www.catolicmold.md.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat