Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Maria și misiunea Bisericii

A 78-a Zi Mondială a Misiunilor

În acest an, Ziua Mondială a Misiunilor se va celebra la 19 octombrie. Mesajul a fost publicat la 12 ianuarie și poartă titlul "Maria și misiunea Bisericii". În mesajul din acest an, papa cheamă întreaga Biserică să fie mai contemplativă, mai sfântă și ca urmare mai misionară, punând la temelia muncii rugăciunea, îndeosebi recitarea cu devoțiune a Rozariului.

Sfântul Părinte a subliniat în mesajul său că numai într-un climat de rugăciune îl putem primi pe Duhul Sfânt și putem deveni mărturisitori ai lui Cristos.

În textul mesajului, suveranul pontif a exprimat "nevoia urgentă de a pregăti evanghelizatori competenți și sfinți; este necesar să nu se lâncezească fervoarea în apostoli, în special pentru misiunea «ad gentes»". Anul Rozariului trebuie să constituie pentru credincioși o ocazie pentru a aprofunda sensul vocației creștine, pentru că "toți credincioșii sunt chemați la sfințenie, datorită Botezului", iar sfințenia și misiunea sunt aspecte inseparabile ale oricărui botezat.

În plus, contemplând-o pe Maria, "model neîntrecut", și urmând exemplul ei, vom putea reacționa "în fața marilor probleme, în fața durerii nevinovate și a nedreptăților făcute cu o aroganță insolentă". În încheierea mesajului, papa face un apel la a se intensifica recitarea sfântului Rozariu individual și comunitar, cerând îndeosebi darul păcii. "Cel care asimilează misterul lui Cristos - și Rozariul urmărește tocmai acest lucru - învață secretul păcii și își face din el un proiect de viață".

Cardinalul Crescenzio Sepe, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, în cadrul prezentării mesajului Sfântului Părinte a oferit date statistice despre activitatea misionară actuală a Bisericii Catolice.

La începutul anului 2003, circumscripțiile ecleziastice (arhidiecezele, diecezele, vicariatele apostolice...) care depind de "Propaganda Fide" erau 1.075, adică aproximativ 39% din totalul circumscripțiilor ecleziastice ale Bisericii Catolice din lume. În țările de misiune (așa-zisa misiune "ad gentes") lucrează 85.000 de preoți, dintre care 52.000 diecezani, iar 33.000 călugări. Dintre ei, 27.000 lucrează în Africa, 44.000 în Asia, 6.000 în America, 5.000 în Oceania, 3.000 în Europa.

La această activitate misionară participă, în plus, 28.000 de călugări care nu sunt preoți, 450.000 de călugărițe și 1.650.000 de cateheți. În țările de misiune există 42.000 de școli catolice, 1.600 de spitale, peste 6.000 de dispensare, 780 de leprozerii, precum și 12.000 de inițiative cu caracter caritativ și social.

Cu aceeași ocazie, arhiepiscopul Robert Sarah, secretar al aceleiași congregații, a arătat situația din Biserica din Africa: numărul catolicilor a crescut de la 2 milioane de catolici botezați existenți în 1900, la 110 milioane, adică 15% din populația africană. Acest progres se manifestă îndeosebi în domeniul vocațiilor la preoție și la viața consacrată. În Oceania, a explicat Mons. Sarah, din cei 26 de milioane de locuitori, 7 milioane sunt catolici, adică 26%.

Mons. Patabendige Don Albert Malcom Ranjith, secretar adjunct al congregației, a arătat situația din Asia, unde trăiesc două treimi din populația de pe glob, și din care doar 3% sunt creștini. În Asia, Biserica Catolică este majoritară numai în Filipine și în Timorul de Est. Situația din America a fost ilustrată de pr. Massimo Cenci, misionar P.I.M.E., care a constatat maturitatea misionară a acestui continent, îndeosebi în America Latină, prin trimiterea primilor misionari (preoți "fidei donum" sau laici) în alte continente, înființarea diferitelor seminare misionare diecezane, și celebrarea Congresului Misionarilor din America (următorul va avea loc în Guatemala, în noiembrie 2003).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat