Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Valoarea timpului

"Dacă există vreun păcat împotriva vieții, acesta constă probabil nu atât în a renunța, din disperare, să afli un sens al vieții, cât a spera la o altă viață, ignorând implacabila grandoare a acestei vieți" (Albert Camus).

Toți oamenii se plâng că nu au timp. Aceasta se datorează faptului că privim viața în exclusivitate numai din punct de vedere omenesc. Trăim un timp prețios, dar ce e ciudat și trist este că puțini ne dăm seama de asta. Trăim un prezent prețios, indiferent ce s-a întâmplat ieri, indiferent ce va aduce ziua de mâine.

Putem descoperi în clipa prezentă nesfârșita frumusețe ascunsă în mărunțișurile vieții. Dacă trăim un prezent prețios înseamnă că e inutil să ne petrecem viața chinuindu-ne să obținem din ce în ce mai multă prosperitate, admirație și dragoste.

E o greșeală să nu ne bucurăm de viața cotidiană până nu avem mai mult succes, până nu ne simțim în siguranță, până nu suntem mai iubiți. A ne bucura de prezent presupune o apreciere activă a ceea ce viața ne oferă în momentul de față și o valorificare a delicatelor bucurii și mistere ale existenței obișnuite.

Sunt oameni pentru care "a trăi prezentul" devine o scuză ca să trăiască iresponsabil, să nu-și mai facă nici un plan de viitor sau să profite de eforturile și generozitatea altora. Avem cu toții obligații și responsabilități față de noi înșine și față de alții, care pot apărea uneori ca o povară. A ști într-adevăr că trăim un prezent prețios ne face să purtăm aceste poveri cu inima mai ușoară. Ne mai ajută să vedem și dacă nu ne-am asumat cumva poveri inutile, care nu ne servesc nici nouă, nici altcuiva. Pe acelea trebuie să le lăsăm deoparte. Însă abandonarea responsabilităților și obligațiilor legitime ne sărăcește existența. Avem suficient timp să ne îndeplinim datoriile pe care ni le-a încredințat Dumnezeu. E adevărat că pentru asta trebuie să ne folosim de fiecare minut disponibil, având o

conștiință vie. Același gând îl exprimă foarte frumos Blaise Pascal în Cugetări: "Noi nu ne situăm niciodată în prezent. Anticipăm viitorul ca prea lent în actualizarea lui, ca și cum am vrea să-i grăbim cursa; sau ne amintim trecutul pentru a-l opri; suntem atât de nesăbuiți, încât rătăcim prin timpuri care nu sunt ale noastre și nu ne gândim de fapt la ceea ce ne aparține și suntem atât de deșarți, încât gândim la cele ce nu mai sunt și alergăm fără să mai reflectăm doar la ceea ce există. Adevărul e că prezentul, de obicei, ne rănește. Îl ascundem din fața ochilor noștri pentru că ne îndurerează; dacă, în schimb, pentru noi e plăcut, îi deplângem fuga. Încercăm să-l susținem prin intermediul viitorului și ne îngrijim de orânduirea lucrurilor ce nu sunt în puterea noastră, pentru un timp la care nu suntem siguri că vom ajunge. Fiecare să-și analizeze gândurile proprii: le va găsi mereu pline de trecut și de viitor. Prezentul nu e niciodată scopul nostru: trecutul și prezentul sunt mijloace și numai viitorul e scopul nostru. În felul acesta, nu trăim niciodată, ci sperăm să trăim; tinzând mereu spre fericire, e inevitabil să nu ajungem niciodată la ea".

Carmen Lea


Timpul

În mâinile tale, Doamne,
timpul este fără margini.
Nu se află nimeni în stare
să-ți socotească minutele.

Zilele și nopțile se destramă,
epocile se schimbă
și apoi se ofilesc asemenea florilor.
Tu știi să aștepți.

Noi însă, oamenii,
noi nu avem timp de pierdut.
Și pentru că nu avem timp de pierdut,
trebuie să ne căznim
pentru șansele noastre.
Suntem prea săraci pentru a ne îngădui
să fim în întârziere.

Și astfel se scurge timpul
pe care eu îl dăruiesc
tuturor tânguitorilor care mi-l cer.

Iar la sfârșitul zilei mă grăbesc,
de teamă ca ferestrele
să nu fi rămas deschise.
Apoi găsesc că totuși
încă mai este timp.

Rabindranath Tagore



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat