Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Slovacia

Papa Ioan Paul al II-lea, în cea de-a 102-a călătorie în străinătate, a vizitat pentru a treia oară Slovacia. Scopul acestei vizite a fost beatificarea a doi martiri slovaci: episcopul greco-catolic Vasil Hopko (1904-1976) și sora Zdenka Schelingová (1916-1955). Tema centrală a acestei vizite a fost: "Fideli lui Cristos, fideli Bisericii", care este "o chemare adresată tuturor fiilor Bisericii la o fidelitate care niciodată nu se învechește și o propunere respectuoasă, dar clară pentru toți aceia care nu se recunosc în viața sau în valorile Bisericii Catolice".

Sfântul Părinte a fost pentru prima oară la Bratislava (în fosta Cehoslovacie) în 1989. În 1993 țara a fost recunoscută ca Republica Slovacia, iar după doi ani, în 1995, suveranul pontif i-a vizitat din nou pe slovaci.

Pregătirea spirituală pentru vizita papei Ioan Paul al II-lea a început în ziua de 30 iunie cu rugăciuni la crucea Zilei Mondiale a Tineretului. În timpul pregătirii spirituale, tinerii au fost invitați să reflecteze asupra mesajului Sfântului Părinte pentru ZMT 2003 și să se roage Rozariul. Comisia pentru Familie și Tineret din cadrul Conferinței Episcopale Slovace a pregătit un cadou pentru papa: un Nou Testament scris de mână. La realizarea acestui dar au participat circa 300 de tineri, reprezentanți din diferite parohii catolice, dar și din comunități creștine necatolice. Volumul are 500 de pagini în format A3 și cântărește circa 10 kg.

Joi, 11 septembrie, suveranul pontif a vizitat catedrala din Trnava, închinată "Sfântului Ioan Botezătorul", această catedrală fiind primul lăcaș sacru cu arhitectură barocă din Slovacia, devenită catedrală mitropolitană în anul 1977. După sosirea la catedrală, papa s-a recules în rugăciune pentru câteva minute, iar apoi le-a adresat celor prezenți câteva cuvinte de salut.

Vineri, 12 septembrie, după celebrarea Liturghiei din Piața Reînvierii Naționale din Banská Bystrica, papa a luat prânzul la Seminarul din localitate, împreună cu episcopii Conferinței Episcopale Slovace - care la 15 septembrie a împlinit zece ani de la înființare. Biserica din Slovacia numără 19 episcopi (nouă ordinari, șapte auxiliari, unul coadiuor și doi emeriți) și doi cardinali: Ján Cryzostom

Korec, SJ, episcop de Nitra, și Jozef Tomko, prefect emerit al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. În mesajul său, încredințat episcopilor la sfârșitul întâlnirii, Sfântul Părinte scrie: "Biserica lui Dumnezeu care este în Slovacia, ieșită din timpurile întunecate ale persecuției și tăcerii, în care a oferit o dovadă luminoasă de fidelitate față de evanghelie, a putut în acești ultimi ani să-și reia activitățile, stabilind și structurile necesare exercitării libere a misiunii sale". Papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe episcopi să îndrume cu grijă familia, "templu al iubirii și al vieții, proclamând și apărând unitatea indisolubilă a căsătoriei".

Duminică, 14 septembrie, la sfârșitul celebrării euharistice în timpul căreia i-a proclamat fericiți pe episcopul greco-catolic Vasil Hopko și pe sora Zdenka Cecilia Schelingová, papa a recitat rugăciunea Angelus împreună cu cei aproximativ 300.000 de credincioși prezenți pe esplanada Petrzalka din Bratislava. Înainte de a recita rugăciunea mariană, Sfântul Părinte a amintit sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, invitându-i pe toți cei prezenți să se așeze spiritual la poalele crucii pentru a primi de la Cristos răstignit "darul sublim al mamei sale, care din acel moment a devenit și maica Bisericii".

Geanina Oancă


Slovacia

Capitala: Bratislava
Limba oficială: slovacă
Suprafață: 49.000 km2
Locuitori: 5.593.000 (48.83% catolici)
Dieceze: 8
Parohii: 1.490
Diaconi permanenți: 21
Preoți diecezani: 1.893
Preoți călugări: 581
Călugări: 1.056
Călugărițe: 2.832



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat