Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Omagierea Sfântului Părinte

București

Marți, 2 septembrie, la București, la Ateneul Român, s-au aniversat 25 de ani de la alegerea lui Karol Wojtyla ca episcop al Romei și primat al Italiei. Manifestarea, intitulată "O punte între Orient și Occident: căile ecumenismului în pontificatul lui Ioan Paul al II-lea", a fost organizată de institutele italiene de cultură în mai multe orașe ale lumii: Cracovia, Buenos Aires, București, Strasbourg, New York, Roma, Ierusalim.

"Sărbătorind nunta de argint a pontificatului, dorim să aducem un omagiu acestei uniuni dintre misterul universal, de pace și promovare umană, al succesorului lui Petru și vocația umanistă, de dialog și progres, a culturii italiene", a afirmat Mario Baccini, promotor al manifestării "A doua mea patrie".

În deschidere, moderatorul acestui eveniment, dr. Piero Schiavazzi, a subliniat importanța acestei aniversări, cuprinzând, în câteva fraze, esența pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, mesajul său de pace și unitate. Extraordinara relație dintre papă și mass-media a fost subliniată printr-o metaforică exprimare, ostia albă de pe altar fiind văzută ca micul ecran pe care papa își revede întregul pontificat și de unde își extrage întreaga putere de a merge înainte.

Au adresat cuvinte de salut Răzvan Theodorescu, Stefano Ronca, Mario Baccini, Ion Iliescu, Preafericitul Teoctist, card. Pio Laghi, Mons. Ioan Robu, Mons. Virgil Bercea, ÎPS Lucian Mureșan și alți invitați.

Cuvintele vorbitorilor au accentuat însemnătatea manifestării, privită atât din punct de vedere spiritual, religios, cât și laic, având în vedere că papa nu este doar conducătorul Bisericii Catolice, ci și un șef de stat și om politic. Au fost menționate bunele relații dintre România și Vatican, unele dintre cuvintele cele mai des folosite în aceste alocuțiuni au fost "ecumenism", "unitate", "pace"...

Intervalele dintre cuvântări au fost marcate de scurte filme, în deschiderea evenimentului fiind prezentate imagini de la istorica vizită a papei la București din 1999, apoi, proiecția filmului "Ioan Paul al II-lea văzut de Ion Iliescu", o mărturie a dr. Piero Schiavazzi, autor a două interviuri cu președintele României, prilejuite de întâlnirile cu Ioan Paul al II-lea din 1995 și 2001. Au urmat filmul "Din Carpați pe colina Vaticanului" de Pierluigi Rossi, realizat de Telepace cu ocazia vizitei la Roma a președintelui Ion Iliescu în decembrie 2001 și filmul "Dona nobis pacem" de dr. Piero Schiavazzi și Maurizio di Pinto, produs de Centrul Televiziunii Vaticane și de Telepace cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Maestrul italian Stelvio Cipriani a realizat în direct, la pian, coloana sonoră pentru unul din filmele prezentate pe un ecran amplasat în sală. Un cor ortodox a interpretat "Tatăl nostru" de Ciprian Porumbescu. Faimosul cântăreț italian Amedeo Minghi a cântat melodia "Un om venit de departe", al cărei videoclip fiind primul în care apare un suveran pontif.

Spre final, președintele Ion Iliescu a oferit un cadou papei. Este vorba de un tablou pe pânză, intitulat "Sacrificiul lui Ioan", cu dimensiuni de 110x200 cm, executat în 1999 de Vladimir Zamfirescu, care s-a vrut a fi o sinteză a stilurilor catolic și bizantin.

Vito Grasso a înmânat Mons. Jean-Claude Périsset un portret al Sfântului Părinte, realizat de Henri Mavrodin în amintirea vizitei papei în România.

Darul oferit de delegația orașului Roma a fost o copie a celebrei sculpturi "Lupa capitolina" și a fost înmânat președintelui României.

După o scurtă pauză prilejuită de un cocteil oferit în holul Ateneului, în partea a doua a manifestării a fost un concert extraordinar oferit de orchestra simfonică și de corul academic ale Filarmonicii "George Enescu", dirijor fiind maestrul Cristian Mandeal.

La București au fost prezente cu această ocazie delegații din fiecare dieceză catolică din țară.

Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat