Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

25 de ani de pontificat

În ziua de 16 octombrie Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea va împlini 25 de ani de când a fost ales papă. Cu această ocazie în întreaga Biserică au loc diferite inițiative de omagiere. PS Petru Gherghel a trimis Sfântului Părinte o telegramă prin care se arată că în aceeiași zi toți din dieceză "vom înălța rugăciuni fierbinți către Domnul istoriei... și vom oferi un prinos de recunoștință și mulțumire pentru toate darurile pe care omenirea le-a primit prin activitatea pastorală pontificală a Sanctității voastre și prin care Biserica și poporul lui Dumnezeu s-au îmbogățit în acești 25 de ani". La Vatican, în perioada 15-18 octombrie este prevăzut un simpozion promovat de colegiul cardinalilor, la care au fost invitați cei 164 de cardinali. În seara de 16 octombrie va avea loc o celebrare euharistică în Piața "Sfântul Petru", iar pentru 17 octombrie este prevăzut un concert în cinstea suveranului pontif. În seara zilei de 15 octombrie, membrii colegiului cardinalilor se vor reuni în noua aulă a Sinodului pentru deschiderea simpozionului, în timpul căruia șase cardinali vor reflecta pe diferite teme de o deosebită importanță pentru Biserică. La simpozion au fost invitați și președinții conferințelor episcopale, președinții dicasteriilor din curia romană și patriarhii. În ziua de 16 octombrie, suveranul pontif va semna exortația postsinodală referitoare la Sinodul din 2001 despre ministerul episcopilor.

Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost ales la 16 octombrie 1978, este al 263-lea succesor al lui Petru. Fumul alb care a ieșit din Capela Sixtină, indicând alegerea cardinalului Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, în scaunul lui Petru, a fost văzut la ora 18.18, la 16 octombrie 1978. La ora 18.45, cardinalul Pericle Felici îl anunța pe noul papă, care și-a ales numele de Ioan Paul al II-lea. La 19.15, primul papă polonez din istoria Bisericii apărea în balconul central al bazilicii "Sfântul Petru".

Doar trei papi, printre care și sfântul Petru, au avut un pontificat mai lung decât al papei Ioan Paul al II-lea. În ordine crescătoare, aceștia sunt: Leon al XIII-lea (25 de ani și cinci luni), Pius al IX-lea (31 de ani, șapte luni și 21 de zile) și sfântul Petru (nu se cunoaște exact durata).

Timp de un sfert de secol de pontificat, Sfântul Părinte a stabilit statistici fără precedent, realizând 102 călătorii apostolice în afara Italiei în care a vizitat 137 de țări, în total parcurgând o distanță echivalentă cu de trei ori distanța de la Pământ la Lună, peste 1.200.000 km. De asemenea, a efectuat 142 de vizite pastorale în Italia, fără a mai pune la socoteală vizitele efectuate la diferite instituții din Dieceza de Roma. A redactat 14 scrisori enciclice, 13 exortații apostolice, 11 constituții apostolice, 42 de scrisori apostolice și 28 de motu proprio.

Până în aprilie anul acesta, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat în timpul a 138 de ceremonii, 1.314 de fericiți și în timpul a 48 de ceremonii, 469 de sfinți.

De-a lungul pontificatului său, papa Ioan Paul al II-lea a ținut opt consistorii, ultimul în februarie 2001, ocazii cu care a creat 201 cardinali. Colegiul Cardinalilor este alcătuit în momentul de față din 164 de membri. În timpul pontificatului său au avut loc 15 sinoade: șase adunări generale ordinare, o adunare generală extraordinară, șapte adunări speciale și un sinod particular.

În cei 25 de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea a ținut aproape 1.100 de audiențe generale săptămânale, la care au participat circa șaptesprezece milioane de credincioși proveniți din întreaga lume, iar audiențele private, acordate diferitelor grupuri sau personalități politice, ajung la 1.500.

În timpul pontificatului său, papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o sinagogă (Roma, aprilie 1986); primul care a vizitat o moschee (mai 2001, Marea Moschee Omayyad din Damasc, Siria); primul care a ținut conferințe de presă în avion și una în Biroul de Presă al Vaticanului (24 ianuarie 1994); primul care a publicat cărți de proză și poezie; primul care a adăugat cinci noi mistere Sfântului Rozariu (octombrie 2002); primul care a stabilit Ziua Iertării (Marele Jubileu al Anului 2000).

Papa Ioan Paul al II-lea a fost și primul papă care a vizitat celula unei închisori (în decembrie 1983, când l-a vizitat pe Ali Agca, acel cetățean turc care a atentat la viața papei în 1981 în Piața "Sfântul Petru"); a fost primul papă care a celebrat sfânta Liturghie pentru comunitatea catolică ce trăiește în extremitatea nordică a lumii, la mai bine de 350 km la nord de Cercul Polar Artic (Tromso, Norvegia 1989); și primul care a folosit o monogramă (litera "M" de la Maria) pentru stema sa papală (în mod normal, regulile heraldice prevăd folosirea monogramelor în jurul unei steme, nu pe stemă).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat