Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Întâlnirea Familiilor
Între 22 și 26 ianuarie 2003 va avea loc la Manila (Filipine) Cea de-a IV-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Prima întâlnire de acest gen a avut loc la Roma, în 1994, Anul Internațional al Familiei. După trei ani a urmat ceea ce Sfântul Părinte a numit reuniunea "de neuitat" de la Rio de Janeiro, la care au participat peste un milion de persoane; în anul 2000, familii din lumea întreagă s-au întâlnit la Roma pentru marele jubileu. "Următoarea întâlnire va servi pentru a relansa în al treilea mileniu evanghelia familiei", a asigurat episcopul Romei, care va fi reprezentat la această întâlnire de cardinalul columbian Alfonso López Trujillo, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie. "Mulțumesc celor care lucrează la pregătirea acestei importante întâlniri de la Manila și doresc ca participarea familiilor să fie cât mai numeroasă, a afirmat papa. Lumea are nevoie de un semn de speranță care să vină tocmai de la familiile creștine".

Aniversare UCIP
Papa Ioan Paul al II-lea i-a primit vineri, 6 decembrie 2002, în cursul dimineții, pe cei 80 de membri ai Uniunii Catolice Internaționale de Presă (UCIP, www. ucip. org), veniți la Roma pentru cea de-a 75-a aniversare a asociației. Sfântul Părinte a subliniat, în timpul discursului rostit în limba engleză, sporirea numărului membrilor asociației. În 1933 erau 230 de jurnaliști pentru 33 de țări, iar în 2001, 1.080 pentru 106 țări. Vorbind despre trăsăturile jurnalistului profesionist catolic, Sfântul Părinte a spus: "Este vorba despre o persoană onestă, a cărei viață atât privată, cât și profesională reflectă învățătura lui Cristos și a Evangheliei. Acest lucru înseamnă străduință pentru a răspândi cele mai înalte idealuri de excelență profesională, de a fi om al rugăciunii care dă mereu tot ce este mai bun din el".

Zile de reculegere
Reculegerea anuală din timpul Adventului din Vatican este ținută de pr. Raniero Cantalamessa, predicatorul palatului pontifical, pe tema celibatului preoțesc și a fecioriei consacrate. Reculegerea anuală, la care participă papa Ioan Paul al II-lea și responsabilii Curiei Romane, a avut loc în trei zile succesive de vineri: 6, 13 și 20 decembrie 2002.

Papa va vizita Croația
În timpul întâlnirii sale de luni, 16 decembrie 2002, cu președintele Republicii Croația, Stjepan Mesic, papa Ioan Paul al II-lea a confirmat intenția sa de a călători pentru a treia oară în Croația în cursul anului 2003. Suveranul pontif l-a primit în audiență pe președintele Croației pentru a-i mulțumi pentru bradul adus din pădurile din regiunea Delnice (la aproximativ 140 km sud-est de Zagreb). Acest brad, înalt de 28 de metri, a fost așezat anul acesta de Crăciun în Piața "Sfântul Petru" din Vatican.

Ucis de rebeli
Pr. Jean Claude Kilamong, în vârstă de 40 de ani, a fost găsit mort luni, 9 decembrie 2002. Cu o zi mai înainte fusese răpit de oameni armați care controlau orașul de mai bine de o lună. Funeraliile sale au avut loc marți în catedrala din localitate. Rebelii au jefuit spitalul local și au distrus secția de chirurgie. De fapt, tot clerul a părăsit Bossangoa, un oraș la aproximativ 300 de km la nord de Bangui, capitala Republicii Centrafricane. Mii de civili au plecat și ei. Călugării care au rămas s-au adăpostit în seminarul mic, temându-se de ulterioare acte de violență. O mare îngrijorare o constituie comunitatea franciscană din centrul orașului, unde cinci misionari capucini - trei francezi, un italian și un polonez - sunt, de fapt, ostatici ai rebelilor. O altă comunitate franciscană, în apropiere de Bossangoa, a fost atacată la sfârșitul lunii noiembrie 2002 de aceeași rebeli. Trei misionari - un italian în vârstă de 67 de ani, un francez în vârstă de 77 de ani și un tânăr centrafrican - au fost bătuți și amenințați cu moartea. Mai târziu ei au reușit să fugă la Bangui.

A fost asasinat
Un preot misionar salezian de origine irlandeză, Declan Collins, în vârstă de 50 de ani, care lucra în Parohia din Ennerdale, la periferia orașului Johannesburg, Africa de Sud, a fost ucis în urma unui jaf. Crima, care a avut loc în ziua de 16 noiembrie 2002, aproape de parohie, a fost atribuită unui hoț, care l-a lovit pe preot în cap și i-a furat banii pe care-i avea asupra sa, echivalentul a 50 de dolari. "Se pare că a fost vorba de un furt", a explicat Agenției misionare Misna vicarul general al salezienilor, pr. Luc Van Looy.

Rolul congregațiilor
Cardinalul Zenon Grocholewski, prefectul Congregației pentru Educație Catolică, Mons. Giuseppe Pittau, SJ, secretar, și M. Antonia Colombo, superioară generală a Fiicelor Mariei Ajutorului, au prezentat în dimineața zilei de 19 noiembrie, în sala de presă a Sfântului Scaun, un document nou al acestei congregații, intitulat: "Persoanele consacrate și misiunea lor în școală. Reflecții și orientări". Cardinalul Grocholewski, prezentând documentul, a afirmat că scopul acestuia este de "a servi la stimularea persoanelor consacrate pentru ca, în circumstanțele actuale, în fața diminuării numărului vocațiilor, în fața tentației de a abandona slujirea educativă, și în fața complexității lumii educației și a școlii, să fie conștiente de măreția misiunii educative".

La cinstea altarelor
Vineri, 20 decembrie, Sfântul Părinte a aprobat 18 decrete ale Congregației pentru Cauzele Sfinților, printre care se numără mulți călugări și călugărițe foarte cunoscuți: Maica Tereza de Calcutta, Daniele Comboni, Arnold Janssen, Giacomo Alberione. Prima etapă a procesului de beatificare, adică recunoașterea virtuților eroice, se referă la Maica Tereza de Calcutta, fondatoarea Misionarelor Carității; Carlo Gnocchi, fondatorul Centrului "Pro Juventute"; Sora Anne-Marie Tauscher van der Bosch, fondatoarea Carmelului Inimii Dumnezeiești a lui Isus și Rosa Curcio, fondatoarea Carmelitelor Misionare a Sfintei Tereza. Pe lângă călugărița albaneză, din acest grup face parte și don Giacomo Alberione, paulin, fondatorul Congregației "Sfântul Apostol Paul"; franciscanul Valentin Paguay; spaniolul Boniface Rodriguez Castro, fondatorul Surorilor "Sfântul Iosif"; Giulia Salzano, fondatoarea Surorilor Doctrinei Creștine. Mai sunt și doi croați care vor fi beatificați în timpul călătoriei Sfântului Părinte în Croația, din primăvară: laicul Ivan Merz și sora Petkovic, fondatoare a Fiicelor Milostivirii. Ultimul grup de decrete, pentru canonizare, se referă la Daniele Comboni, fondator al Combonienilor; episcopul polonez Joseph Pelczar; fondatorul Societății Cuvântului Divin, Arnold Janssen și verbitul Joseph Freinandemetz, primul misionar în China; Maria De Mattias, fondatoarea Surorilor Adoratoare ale Preasfântului Sânge; Virginia Bracelli, fondatoare a Surorilor Sfintei Fecioare de pe Muntele Calvar.

Lexiconul familiei
Un studiu voluminos al Consiliului Pontifical pentru Familie, un compendiu terminologic asupra vieții și familiei, urmărește să demaște mulți termeni care, aparent inofensivi, ascund obiective ideologice. Așteptatul "Lexicon al familiei" va fi publicat la începutul anului 2003 în Italia. La volumul de aproximativ 1.000 de pagini au colaborat zeci de specialiști internaționali. "Întreruperea voluntară a sarcinii", referindu-se la avort, și "sănătatea reproducerii", prin utilizarea de anticoncepționale, sunt două exemple de termeni care în multe țări au creat grave confuzii morale. Chiar expresii aparent clare, precum "indisolubilitate matrimonială" sau "iubire conjugală", pot deschide porțile unei noi manipulări de limbaj. (Catholica.ro)

Rolul universităților
La congresul organizat în Vatican între 2-6 decembrie 2002, la inițiativa Congregației pentru Educația Catolică, cu tema "Rolul universităților în procesul globalizării", au participat din România Mons. Vladimir Petercă, rectorul Institutului Teologic "Sfânta Tereza" și prof. Constantin Bușe, vicerectorul Universității București. După estimările celor care au pregătit congresul, în lume există circa 1.000 de universități și institute catolice și aproximativ 4 milioane de studenți le frecventează. Reprezentanții României au fost însoțiți de corul "Musica Sacra", al Institutului "Sfânta Tereza", condus de Marcel Octav Costea și un grup de cinci studenți care au participat la aceste ceremonii speciale. (Catholica.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat