Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Acțiunea Catolică în sărbătoare

Duminică, 8 decembrie 2002, în catedrala din Iași, la 10 ani de existență în Dieceza de Iași, Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" a făcut sărbătoare. Peste 300 de membri și simpatizanți însoțiți de asistenții spirituali au fost prezenți la sărbătoarea aniversară, care a fost marcată printr-o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Evenimentul s-a înscris în cadrul Sinodului diecezan în curs de desfășurare, continuând seria manifestărilor legate de caracterul jubiliar al anului 2002: ștafeta rugăciunii (13 februarie - 23 martie), întâlnirea de la Gioseni (2-4 august) etc.





Zece ani de existență a Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași. La sărbătoare au luat parte peste 300 de membri și simpatizanți A.C. din 28 de parohii ale diecezei. În ciuda vremii geroase și a iernii care-și făcea din plin prezența, tineri, copii, adulți, membri ai Acțiunii Catolice, au venit la Iași cu trenul, mașini personale, microbuze sau autobuze, să trăiască din plin această sărbătoare. Au fost întâmpinați cu ospitalitate și căldură de gazde, tinerii din Iași.

La ora 11.00 a început Liturghia solemnă la care au participat, pe lângă comunitate, acționari, preoți invitați, și asistenții spirituali ai A.C. împreună cu episcopul Petru Gherghel, din a cărui inițiativă s-a născut acum 10 ani Acțiunea Catolică în dieceza noastră.

Părintele spiritual diecezan, Cornel Cadar, a reamintit că acum 10 ani, în aceeași zi și la aceeași oră, un grup de nouă parohii din dieceză depunea adeziunea pentru A.C. în biserica din Bacău "Sfântul Nicolae". Ceea ce s-a sădit atunci a crescut, s-a dezvoltat, iar astăzi această asociație este prezentă în peste 50 de parohii, structurată pe trei sectoare de vârstă (copii, tineri, adulți) și trei zone de activitate (Roman, Bacău, Iași).

La predică, părintele Iosif Dorcu ne-a familiarizat cu figura lui Ioan Botezătorul, un "om dintr-o bucată", coerent și iubitor al adevărului. El este cel care a anunțat cu fermitate venirea Mântuitorului. Am fost îndemnați să-l avem ca model, iar caracteristicile sale să se regăsească și în activitățile noastre.

După Împărtășanie, împreună cu președinta asociației, Mihaela Ciobanu, am rostit cuvintele de angajare și adeziune la Acțiunea Catolică: "Doamne, sunt aici cu dorința de a ieși din anonimat și de a părăsi angajarea ocazională. Aleg împreună cu cei care trăiesc în celelalte parohii, aceeași persoană: Cristos și aceeași comunitate: Biserica. Vreau să slujesc Biserica, colaborând cu păstorii ei, în unitate cu ceilalți. Întărește-mi hotărârea! Ajută-mă să fiu mereu sare și lumină pentru cei din jurul meu. Amin".

Două persoane au dat mărturie despre ceea ce a însemnat Acțiunea Catolică în viața lor. S-a subliniat rolul foarte important pe care îl are această asociație în viața unui tânăr. Acțiunea Catolică oferă tuturor o lecție de iubire și credință.

În finalul Liturghiei, PS Petru Gherghel ne-a felicitat pentru gestul de slujire pe care l-am ales prin adeziunea la această asociație. Este o angajare a unui creștin bun în rândul poporului lui Dumnezeu. "Voi nu sunteți diferiți de alții, aveți însă un ideal pe care l-ați descoperit și pe care trebuie să-l aprofundați devenind profeți și martori ai iubirii lui Cristos! Să nu dați niciodată înapoi de la această alegere!" - ne-a îndemnat Preasfințitul.

Prin cântecele și rugăciunile pe care le-am rostit la această Liturghie am trăit din plin atmosfera Adventului, timp de pregătire și de așteptare a venirii Mântuitorului.

Parohiile participante au avut un reprezentant care a purtat o eșarfă cu numele parohiei. Ei au participat la procesiune și au stat în fața altarului.

După Liturghie s-a recitat rugăciunea Ora medie și a fost un moment festiv. Ne-am reamintit cântecele și momentele frumoase din cei 10 ani de activitate A.C. În prezența PS Petru Gherghel, a episcopului auxiliar Aurel Percă și a asistenților spirituali a fost tăiat tortul aniversar. Președinta a suflat lumânările, iar participanții au avut onoarea de a-l degusta și de a-l savura. S-a cântat de nenumărate ori "La mulți ani!" pentru diferitele aniversări ale acestei zile: trei ani de episcopat ai PS Aurel Percă, aniversarea președintei și aniversarea Acțiunii Catolice.

În final, am fost încredințați ocrotirii Mariei; episcopul ne-a împărțit binecuvântarea și am pornit cu toții spre casele noastre. Sărbătoarea a continuat însă în sufletele noastre prin bucuria așteptării venirii printre noi a lui Cristos făcut copil.

La mulți ani, Acțiunea Catolică!

Anca Lucaci


Mărturii

- Am să încep prin a spune că dacă eu mă aflu aici, într-o biserică, la o sfântă Liturghie, se datorează într-o mare măsură și faptului că am făcut parte dintr-un grup care se numește Acțiunea Catolică.

Ce a însemnat pentru mine Acțiunea Catolică? În primul rând, a însemnat o școală unde am încercat să învăț ce înseamnă iubirea, rugăciunea, credința și speranța. Știam că Dumnezeu bate la ușa sufletului meu și nu știam cum să-i răspund. Împreună cu acest grup de tineri extraordinari, am început să dau din timpul meu și să particip la diverse activități. Singură nu aș fi făcut nimic. Împreună cu ceilalți am avut curajul, spre exemplu, de a vizita oameni bătrâni, bolnavi, singuri. Curajul cu care-și purtau crucea, bucuria din ochii lor a fost adevărata lecție de iubire și de credință.

Numai împreună cu ceilalți am învățat ce înseamnă să te rogi. Exercițiile spirituale, rozariul recitat într-o cameră de cămin, orele de adorație, discuțiile din cadrul întâlnirilor din Tudor sau Copou au fost adevărați stâlpi care m-au ajutat să clădesc ceva în mine. Mai târziu, când am avut momente dificile, mi-au dat putere să mă ridic și să merg mai departe, pe drumul credinței.

În tot acest timp, nu m-am simțit niciodată singură. Oamenii din acest grup au fost și sunt în continuare adevărații mei prieteni. Într-o lume din ce în ce mai mercantilă, din care dispar adevăratele valori, prietenia este un lucru rar. Este mare lucru să poți să te întâlnești din când în când cu oameni care, ca și tine, încearcă să trăiască într-un mod creștin, să-și păstreze coloana vertebrală într-o lume desacralizată.

Pot să spun cu mâna pe inimă că am fost o norocoasă. M-au format preoți pe care pot să-i numesc părinți spirituali, am făcut parte dintr-un grup de tineri entuziaști, care vor să schimbe lumea și să o facă mai bună. Îmi doresc ca toți tinerii prezenți, dar și cei care nu sunt acum aici să fie le fel de privilegiați ca și mine. Depinde doar de voi. (Cristina Bîrliba)


 

- Acțiunea Catolică a reprezentat pentru mine posibilitatea de a mă angaja în viața comunității Bisericii, alături de ceilalți membri, pentru a da mărturie vie despre credința noastră.

Sunt în Acțiunea Catolică de cinci ani, timp în care am învățat foarte multe lucruri. În primul rând, aici m-am format ca tânăr prin catehezele, campusurile, zilele de reculegere și alte activități ale A.C. la care am participat.

Acțiunea Catolică este locul unde îți descoperi vocația și locul în care găsești mulți prieteni. Aici te pregătești pentru viață, înveți să vezi frumusețea din jurul tău, în tot ceea ce te înconjoară, oameni, lucruri. Bucuria, entuziasmul dau un impuls vieții tale... Simți prezența lui Cristos în tot ceea ce faci. Acțiunea Catolică este o cale de a ne îndrepta spre ceilalți și împreună spre Cristos.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am numărat și eu printre membrii Acțiunii Catolice, iar acum, la 10 ani, urez acestei asociații să continue lucrarea sa în dieceza noastră și un "La mulți ani!" din toată inima. (Anca Lucaci)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat