Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Consiliu prezbiteral

Joi, 5 decembrie 2002, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a avut loc întrunirea consiliului prezbiteral. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți 30 de membri. Pe agenda de lucru au fost: salutul episcopului și precizarea mandatului pentru consilieri și consultori; reflecție asupra misterului Bisericii locale, prezentată de pr. prof. dr. Eduard Ferenț; evoluția și continuarea activităților legate de Sinod, prezentată de PS Aurel Percă; prezentarea primei teme de Lineamenta, de pr. prof. dr. Ștefan Lupu; activitatea pastorală legată de emigrație; proiectul capelaniei universitare din Iași pentru studenții catolici; diverse.

Prezentarea primei teme

Preasfințitul Petru Gherghel a deschis ședința la ora 10.30 cu o rugăciune, i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat să facă profesiunea de credință ca membri ai consiliului prezbiteral și ai consultorilor diecezani, fiecare primind numirea sau confirmarea în funcția deja avută.

Pr. Eduard Ferenț a prezentat o reflecție asupra misterului Bisericii locale, cu tema: "Euharistia, taina care constituie Biserica locală". Părintele a vorbit despre pericolul de a transforma Biserica într-un lucru sacru, despre Euharistie, centrul vieții creștine, despre ecleziologia euharistică... A încadrat tema în contextul Sinodului început la 8 decembrie 2001. Concluziile l-au condus la necesitatea pentru toți a unei reînnoiri personale și ecleziale: a ne cunoaște pe noi ca mister, taină, sacrament al lui Cristos. Cristos nu este unul dintre mistere, el este misterul. Apropiindu-ne de Domnul din Euharistie, Biserica se va trezi ca taină și în sufletele noastre.

Preasfințitul Aurel Percă a prezentat evoluția și continuarea activităților legate de Sinodul diecezan. Capitolul despre ecleziologie: misiunea Bisericii locale. În prima fază au răspuns 15 parohii; vor urma 17 teme spre dezbatere, care vor să acopere toate problemele pastorale din dieceză. Sunt invitați să participe mai activ toți preoții, iar cei care "n-au înaintat în... larg" să vină din urmă și să se regăsească în Sinod. Temele vor fi tratate după schema: cine suntem? ce trebuie să fim? ce trebuie să facem?

S-a stabilit că Adventul este perioada de reflecție și stabilirea grupurilor sinodale, perioada când preoții se vor întruni pe decanate. Temele vor fi dezbătute în comisiile parohiale, în cinci-șase întâlniri.

Pr. Ștefan Lupu a prezentat prima temă de Lineamenta: "Biserica lui Cristos care este în Moldova, identitate și misiune". Tema este însoțită de un rezumat și de un chestionar (care, după ce va fi completat de comisiile parohiale, va fi trimis la secretariatul Sinodului). S-a subliniat că implicarea credincioșilor îi va pune în situația de a trăi mai intens viața Bisericii și că preotul este chemat să prezinte poporului - la nivelul respectiv - temele care să motiveze implicarea lor.

Cu privire la emigrație s-a vorbit despre prezența credincioșilor din Moldova în străinătate. 278 de preoți sunt în pastorație în Moldova; 48 asigură pastorația românilor catolici din străinătate. Este nevoie și de alți preoți. Pentru a avea o situație exactă, cu ocazia sfințirii caselor fiecare preot este invitat să facă un recensământ al credincioșilor plecați în străinătate, urmând să-l trimită la episcopie.

Mulți studenți dispar în anonimat, fiind în pericol de a-și pierde credința. Pentru aceasta s-a constituit capelania universitară; pr. Lucian Farcaș a fost numit capelan... Liturghia de referință rămâne cea de la ora 16.00, duminica. Preoții parohi vor anunța studenții din parohiile lor, eventual cu adresa. Se va face același lucru și pentru elevii catolici...

Pr. Petru Mareș a propus ca pr. Rafael Friedrich să fie promovat pentru creșterea calității bisericii locale. Preasfințitul Gherghel a adăugat: "S-a discutat despre martirii noștri la Conferința Episcopală, nu numai despre episcopi, dar și despre preoți, călugări, laici: pr. Matei Sandu, Veronica Antal de la Nisiporești... Trebuie începute investigațiile pentru a-i aduna pe toți cei care s-au jertfit pentru credință".

S-a amintit, de asemenea, de: lucrările de construcție ale seminarului mic; solidaritatea preoților din Erfurt cu cei din Dieceza de Iași; contabilitatea parohiilor, registre, responsabilitatea părinților decani etc.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat