Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Francisc Xaveriu

În ziua de 3 decembrie 2002 s-au împlinit 450 de ani de la moartea sfântului Francisc Xaveriu (1506-1552). Prieten și colaborator al sfântului Ignațiu de Loyola, membru al ordinului întemeiat de acesta, sfântul Francisc și-a desfășurat principala activitate misionară în regiunea Asiei. Cei 10 ani petrecuți acolo se împart în activități de organizare și în călătorii misionare care vor dura în jur de doi ani fiecare: în India (1542-1544), insulele Molucche (1545-1547), și Japonia (1548-1551).

O întâlnire providențială

Francisc, basc de origine, îl întâlnește pe Ignațiu de Loyola la Paris în 1530, unde pentru câțiva ani vor împărți aceeași cameră, împreună cu alți "companioni", studenți la Sorbona. Era un nobil din Navara, atras de lucrurile mondene; de dorința de a fi mai mult, de a avea mai mult, de a valora mai mult; de dorința de onoare, faimă și lux, în timp ce i se pare insuportabil modul de viață al lui Ignațiu. Acesta îi repeta din când în când: "La ce-i folosește omului să cucerească lumea întreagă dacă își pierde sufletul?" Într-un final, va reuși să-l molipsească de iubirea sa pasionată pentru Cristos și să-l deschidă spre acea viziune magnifică a lumii pe care o avea; Francisc, schimbându-și stilul de viață, se va alătura lui Ignațiu și tovarășilor săi cu care va da naștere Societății lui Isus (iezuiții). Avea 27 de ani; va fi sfințit preot patru ani mai târziu.

Pe mările Orientului

În 1540 regele Portugaliei îi cere papei doi tovarăși de-ai lui Ignațiu pentru ținuturile Orientului. În ultimul moment câțiva dintre misionari se îmbolnăvesc. Ignațiu, fiind constrâns de circumstanțe, îl cheamă pe Francisc și-i arată dorința Sfântului Părinte. În ziua următoare pleacă spre Lisabona pentru a se îmbarca spre India. În luna aprilie a anului 1541 va pleca spre India.

Ajuns la Goa, în India, după o călătorie care a durat mai mult de un an, plină de pericole și de suferințe, se dedică unei intense cateheze populare, îngrijirii bolnavilor de lepră și a celor închiși.

A face voia Tatălui

Pentru Francisc, a îndeplini voința lui Dumnezeu, este înaintea oricărui lucru. În timp ce se afla la Goa, întâlnește câțiva comercianți care îi vorbesc despre Japonia, trezind în el o mare dorință de a duce și acolo vestea cea bună.

În 1545, părăsește India pentru a merge în ținuturi puțin cunoscute (Molucche și Japonia) și la o distanță care pentru acele vremuri era imensă; aici intervine o nouă schimbare în viața sa, în modul său de a evangheliza, de a se raporta cu oamenii și cu celelalte culturi.

O dată ajuns în Japonia, simte nevoia de a studia limba și de a cunoaște cultura și religia din acest loc; arată o mare admirație pentru acest popor, pentru inteligența lui și pentru posibilitățile evanghelice. Se dedică muncii de cateheză, la traducerea catehismului, la ascultare și la dialog, în special cu persoanele influente, dând dovadă de o mare răbdare fără a căuta imediat roade.

Sfârșitul unui misionar

După părerea lui, poporul japonez depindea atât din punct de vedere cultural cât și religios de China: deci trebuia convertită China pentru a converti Japonia.

Începe pregătirile pentru a intra în China cu titlul de ambasador, obținut de la viceregele Indiei, titlul care reprezenta unica posibilitate pentru a fi primit în China. Străinul care punea piciorul în China risca închisoare pe viață dacă nu chiar moartea. Francisc era conștient de aceasta.

Într-un sfârșit, reușește să se transbordeze cu o șalupă chinezească până pe Insula Sancian, la mică distanță de coasta Chineză, unde va aștepta lună după lună persoana care îi promisese să-l ducă până pe teritoriul chinezesc. Fizicul său consumat de oboseală, susținut doar de dorința de a-l duce pe Cristos în China, nu rezistă și după câteva zile de febră și delir moare, singur, la răsăritul zorilor zilei de 3 decembrie 1552.

Când Xaveriu moare, Matteo Ricci avea doar două luni; el va fi, cu tovarășii săi, cel care va culege ce a lăsat Xaveriu și care va deschide porțile Chinei lui Cristos.

Pr. Olivo Bosa, SJ



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat