Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

190 de milioane de emigranți

Luni, 2 decembrie 2002, în Sala "Ioan Paul al II-lea" din Vatican, a avut loc o conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat "Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 89-a Zi Mondială a Migranților și Transfugilor", având tema: "Datoria de a învinge rasismul și naționalismul exasperat". În cele mai multe zone se celebrează pe 26 ianuarie. "Această zi, a spus Sfântul Părinte trebuie să fie o ocazie deosebită de rugăciune și de profundă reflecție".

Motivul pentru care Biserica acordă o importanță deosebită acestei zile se datorează faptului că fenomenul emigrării a căpătat proporții îngrijorătoare în ultimii ani. În ziua de azi crește tot mai mult numărul celor care sunt nevoiți să se deplaseze dintr-o țara într-alta, dintr-un continent într-altul. Ultradezvoltarea economică a anumitor țări, sărăcia existentă în multe părți, conflictele armate și dictaturile militare din multe puncte fierbinți de pe glob, calamitățile naturale și multe alte motive au făcut ca peste 190 de milioane de persoane să trăiască astăzi departe de țara în care sunt născuți.

Sfântul Părinte, conștient de dificultățile pe care emigrantul le poate întâmpina în efortul său de acomodare în cadrul noilor contexte, face apel pentru țările dezvoltate la ospitalitate și primire. Din păcate, rasismul, xenofobia, intoleranța și naționalismul

exagerat sunt încă prezente în lume, ceea ce duce la înrăutățirea condițiilor de viață a emigrantului. Sunt multe guverne care, față de problema emigranților, adoptă o politică injustă și dură concretizată în atacuri brutale, expulzări făcute după apartenența etnică și culoarea pielii, excluderea definitivă din viața socială, discriminarea făcută la adresa lor în câmpul muncii, imposibilitatea de a studia, de a beneficia de asistență sanitară, amplasarea lor la periferia marilor orașe, la marginea societății.

În comparație cu anii trecuți, în câmpul emigrării au intervenit diferite schimbări, răsturnând schemele clasice ale emigrației existente până azi. Dacă în trecut majoritatea emigranților erau bărbați, astăzi numărul femeilor este în continuă creștere. Multe dintre ele sunt private de drepturi și sfârșesc căzând în capcana lipsei de moralitate a societății contemporane. O altă noutate de care trebuie ținut cont este emigrarea în masă pricinuită de factorii politici. Familii întregi, copii și bătrâni, sunt nevoite să părăsească locurile natale, luând drumul pribegiei, trăind în cea mai neagră mizerie. După 11 noiembrie, statutul și identitatea emigrantului au fost compromise. În multe națiuni, renumita luptă împotriva terorismului se concretizează în atacuri la adresa emigranților și a refugiaților.

Iată de ce Sfântul Părinte invită astăzi la un nou mod de pastorație cu emigranții. O pastorație care se concretizează în noua poruncă a iubirii, în arta de a deschide inima în fața suferinței aproapelui. "Primiți-vă unii pe alții, așa cum Cristos v-a primit pe voi" (Rom 15,7).

Se întâmplă deseori, când se vorbește de fenomenul emigrării, să se dea cifre, clasificări, statistici etc. Este un mijloc de a cunoaște realitatea și fenomenul, dar să nu uităm că fiecare cifră corespunde unei persoane umane, care are un chip uman, o istorie personală, persoană care iubește și în același timp este iubită, persoană care are o viață țesută din bucurii și dureri. Fiecare cifră este o persoană cu aspirații, drepturi și obligații. De aceea toți, mai ales noi care ne considerăm creștini, trebuie să înțelegem și să-i ajutăm pe alții să înțeleagă faptul că neșansa de a se naște într-un stat deficitar din punct de vedere politic sau economic nu trebuie să compromită pentru totdeauna drepturile, datoriile și demnitatea persoanei, fie că se vorbește de un cetățean, de un emigrant sau de un refugiat cu documentele mai mult sau mai puțin în regulă.

Pr. Francisc Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat