Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Episcopia de Chișinău
Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor pe lângă Guvernul Republicii Moldova, prin Ordinul nr. 30 din 20 august 2002 a aprobat modificările și completările operate în Statutul Administraturii Apostolice din Republica Moldova și prin eliberarea certificatului de înregistrare nr. 1654 din 20 august 2002 a recunoscut oficial Episcopia Romano-Catolică de Chișinău. După ce în 1993, la 23 noiembrie, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică a Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova, după opt ani de activitate, la 27 noiembrie 2001, ea a fost ridicată la rangul de dieceză prin constituția apostolică "Sollicitus de spirituali bono" ("Preocupat de binele spiritual"), iar administratorul apostolic a fost numit episcop de Chișinău. Oficial acest eveniment a fost proclamat în mod solemn în ziua de 8 decembrie 2001 în cadrul sfintei Liturghii pontificale prezidată de către Mons. Karl-Josef Rauber, nunțiu apostolic în Republica Moldova. Crearea Episcopiei de Chișinău reprezintă pentru Biserica Catolică din Moldova o nouă etapă în dezvoltarea ei, văzută ca o creștere firească într-o continuitate istorică. Această schimbare mai înseamnă dobândirea unei certe maturități, a unei capacități sporite și de promovare a activităților apostolice; au sporit obligațiile și responsabilitățile.

Prezenți pe Internet
Peisajul Internetului catolic românesc este din ce în ce mai bogat. În Arhidieceza de București au fost lansate în luna martie două noi situri: unul al Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului și altul al Parohiei "Sfânta Cruce". Ambele sunt găzduite de firma SoftOrigin, ele fiind realizate mulțumită directorului de marketing al acestei firme, Cristian Dămoc. Primul, www.tic.ro, oferă deja o multitudine de informații despre asociațiile și grupurile de tineret din Arhidieceza de București, despre organizarea tineretului în grupuri parohiale, precum și despre programul de cateheză pentru anul în curs. Situl dispune și de un serviciu propriu de știri, care informează despre activitățile de tineret din cadrul arhidiecezei. Al doilea sit, www.sfantacruce.ro, oferă acele informații care prezintă o parohie: scurt istoric, orarul celebrărilor, prezentarea preoților parohi, viața parohiei, în special activitățile tineretului. Noile situri continuă "primăvara" Internetului catolic românesc, marcată de lansarea sitului www.catholica.ro în luna ianuarie. Apoi în luna mai a fost lansat situl www.ercis.ro. Mai există și alte situri: Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași (www.itrc.tuiasi.ro); Institutul Teologic Franciscan din Roman (www.itrcf-roman.ro); Parohia Călărași (www.parohia-calarasi.ro); Parohia Răducăneni (www.parohia-raducaneni.rom.cd) etc.

Deschidere oficială
Recent s-a deschis oficial în localitatea Roman Centrul de Ajutor pentru Viață. Acest centru a apărut în cadrul Asociației Caritas și în prezent se află la Iași, Piatra Neamț, Roman și în curând și la Bacău. Printre cei prezenți la deschiderea oficială de la Roman au fost: PS Petru Gherghel, senatorul de Trento (Italia), Pino Morandini, 26 de voluntari din cadrul centrelor pentru viață din Italia, directorul Spitalului Municipal Roman, primarul Romanului și multe alte personalități bisericești și politice. Organizarea directă a fost făcută de pr. Claudiu Iștoc, președinte al Asociației Caritas Roman și de pr. Mihai Budău, coordonator al Centrului de Ajutor pentru Viață.

Gândirea socială a Bisericii
Un volum de excepție, premieră absolută în cultura teologică și politică românească, a apărut recent la Editura "Deisis", în colaborare cu Centrul de Studii și Cercetări Est-Vest "Ezio Aletti" din Roma. Este vorba de volumul "Gândirea socială a Bisericii", care grupează studii și eseuri care reflectă această gândire. Printre ele se află și enciclica "Centesimus annus" a papei Ioan Paul al II-lea, publicată în anul 1991. În prezentarea lucrării este notat: "Volumul de față strânge la un loc, într-un spațiu interdisciplinar și ecumenic, teologi și economiști, filozofi și eseiști, clerici și laici, ortodocși și catolici, animați de răspunderea comună ce le revine față de evanghelie și istorie, față de Biserică și societate, față de revelație și rațiune într-o Europă care evoluează rapid spre uniune și integrare federală în cadrul unei umanități tot mai globalizate". Lucrarea de peste 600 de pagini este structurată în nouă capitole. După introducerile semnate de Ioan I. Ică jr. și de Germano Marani urmează capitolele: I. Reflecții principale; II. Documente oficiale ale Bisericii; III. Fundamente teologice; IV. Biserică și stat; V. Capitalism și liberalism; VI. Globalizarea și provocările ei; VII. Integrarea europeană; VIII. Contextul românesc; IX. Diagnoză și imaginare.

Profesorii de religie
În perioada 22-25 august a avut loc la Mănăstirea Surorilor "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni campusul pentru profesorii de religie din zona Bacău. Această întâlnire a avut loc sub coordonarea pr. Felician Tiba care a ținut și meditațiile cu tema: "Împreună-i mai bine". În cadrul întâlnirilor s-a discutat și pe marginea Sinodului diecezan.

Ședințe decanale
În a doua jumătate a lunii august și începutul lunii septembrie au fost convocate la ședință toate decanatele Diecezei de Iași. Scopul acestor întâlniri a fost Sinodul diecezan cu diferite propuneri pentru alcătuirea schemei sinodale "Lineamenta". Până acum se cunosc datele următoarelor întâlniri: luni, 19 august: decanatele de Bacău și Traian; miercuri, 21 august: decanatele de Trotuș și Piatra; miercuri, 28 august: decanatele de Iași, Siret și Bucovina; luni, 9 septembrie: decanatul de Focșani.

Profesiuni religioase
- În cadrul unei sfinte Liturghii solemne, 12 surori din Congregația Franciscanelor Misionare de Assisi au depus voturile perpetue în biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra în ziua de 17 august. Pe lângă rudele surorilor, au participat multe persoane consacrate, mulți preoți concelebranți și mulți credincioși din parohie. Episcopul le-a îndemnat pe surori și pe credincioși să pună în practică iubirea care l-a făcut pe sfântul Francisc să se apropie așa de mult de Dumnezeu și de oameni. Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul a vizitat și casa Surorilor Franciscane Misionare din Assisi.

- Sâmbătă, 10 august, în biserica "Sfânta Treime" din Oituz în cadrul sfintei Liturghii de la ora 17.00, prezidată de Mons. Alois Fechet, a avut loc profesiunea perpetuă a sr. Mihaela Baciu (Adjudeni) și a sr. Iustina Pârgaru (Satu-Nou, Bacău). În cadrul aceleiași Liturghii novicea Irina Tulbure (Luizi-Călugăra) a făcut prima profesiune religioasă.

- În ziua de 31 august, la ora 10.30, în biserica parohială din Adjudeni a avut loc profesiunea solemnă pe viață a 13 frați din cadrul Ordinului "Frații Minori Conventuali". Aceștia sunt: Iosif Blaj (Barticești), Gabriel Bogliș (Adjudeni), Marius Buruiană (Gherăești), Viorel Cuș (Constanța), Marius-Liviu Ciuraru (Bacău), Gabriel Dancă (Adjudeni), Cristian Dumea (Săbăoani), Cristinel Farțadi (Faraoani), Claudiu Hazaparu (Gherăești), Iosif Petrila (Luncași), Marius Pitica (Bogdănești, Bacău), Valentin Sabău (Cleja), Augustin Patrașcu (Fundu-Răcăciuni).

- Vineri, 1 noiembrie, în sanctuarul "Iubirii Milostive" din Collevalenza (Italia), va avea loc o sfântă Liturghie în cadrul căreia va face profesiunea simplă surorile Alina Balint și Cecilia Gabor din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Reîncepere de cursuri
Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia", cu sediul în Tomești, bl. 30; ap. 2, parter, telefon 0232/290506, își va redeschide cursurile în luna octombrie pentru anul școlar 2002-2003. Înscrierea și examenul de admitere vor avea loc la sediul școlii în ziua de joi, 24 octombrie, urmând ca în zilele de 25 și 26 octombrie să fie primele cursuri școlare. Pentru relații suplimentare se poate lua legătura cu pr. Pavel Chelaru la adresa amintită mai sus sau la telefonul 0745/314061.

Zile de reculegere
La Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași vor avea loc în zilele de 21-22 septembrie zile de reculegere pentru surorile Institutului secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România. Tema va fi: "Carisma și apostolatul Institutului secular". De la Lugano (Elveția) vor fi prezenți pr. A. Lobato, Marina, directoarea Institutului și asistenta sa, Maria-Tereza Candia. Simpatizanții acestei companii sunt rugați să-și anunțe participarea. Responsabilă pentru zona Iași este Tereza Dorcu, tel. 0232/265167.

Numiri și transferuri
În urma eliberării Mons. Grigore Duma din funcție de director al Centrului Diecezan Caritas Iași, prin decret episcopal începând cu 1 august cu un mandat de patru ani au fost numiți: pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Mihai Budău, secretar general al aceluiași centru. Tot de la 1 august au fost numiți următorii preoți franciscani: pr. Damian Anton - paroh la Buruienești; pr. Anton Bogdănel - vicar la Nisiporești; pr. Benone Butacu jr. - vicar la Hălăucești; pr. Benone Butacu sr - vicar la Târgu Trotuș; pr. Iulian Lujinschi - vicar la Prăjești; pr. Florian Enășcuț - vicar la Cacica; pr. Florin-Gheorghiță Bogdan - vicar la Huși "Corni"; pr. Cristian Pal - vicar la Luizi-Călugăra. Tot la aceeași dată au fost transferați; pr. Ionel Cristian Diac - vicar la Buruienești și pr. Cristian Ciobancă - vicar la Valea Seacă.

Au trecut la Domnul...
+ pr. Jakob Schmegner s-a născut la 26 noiembrie 1912 la Câmpulung Moldovenesc, iar la 29 iunie 1939 a fost sfințit preot la Iași. Începând cu anul 1940 a activat ca preot în Germania. Din anul 1945, timp de 10 ani, a activat ca vicar la Römershag și din anul 1955 a activat ca paroh la Gössenheim. În această localitate a activat până în anul 1980 de unde a fost transferat la Ehrenbürger. La 1 martie 1993 s-a retras la căminul de bătrâni "Sfântul Iosif" din Regenssburg (Germania) unde după o scurtă boală a murit în ziua de 27 ianuarie 2002.

+ Cunoscutul autor al lucrării "Biserica furată", preotul greco-catolic Alexandru Rațiu, în vârstă de 86 de ani, a murit joi, 25 iulie, în locuința sa din Aurora, Il, SUA. El s-a născut în Scalp Level, Pennsylvania, la 4 mai 1916. A studiat filozofia la Oradea. A fost trimis pentru studii la Roma, la Colegiul "Pio Romeno" și la "Propaganda Fide", unde și-a luat doctoratul în teologie. La 20 iulie 1941, a fost hirotonit preot la Roma al Bisericii Greco-Catolice din România, pentru Eparhia de Oradea. Timp de 16 ani, între 1948-1964, pr. Rațiu s-a aflat în închisoare și în lagăre de muncă. El a petrecut 18 luni singur în celulă în crunta închisoare de la Sighet. După ce a fost eliberat, s-a întors în America în 1971. A slujit în Dieceza de Joliet, din 1974 până la retragere. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 27 iulie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat