Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Păcii
Papa Ioan Paul al II-lea și-a îndreptat atenția spre o enciclică din 1963 pentru a alege tema următoarei Zile Mondiale a Păcii, a 36-a ediție, care este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie. Tema aleasă este "Pacem in terris: un efort constant". Într-o declarație de presă a Vaticanului se explică faptul că papa a dorit să comemoreze a 40-a aniversare a scrierii acestei enciclice de către papa Ioan al XXIII-lea. "Mesajul va aminti cele patru fundamente ale păcii în lumina circumstanțelor actuale", se spune în text, și anume adevărul, dreptatea, caritatea și libertatea (cf. Pacem in terris, 89). "Pacem in terris a fost prima enciclică pe care un suveran pontif a adresat-o nu doar catolicilor, ci tuturor oamenilor de bună voință", se afirmă în nota Vaticanului. Subliniind "legăturile care îi unesc pe oameni cu Dumnezeu", prin această enciclică papa Ioan al XXIII-lea "a așezat fundamentele spirituale și culturale ale unor noi forme de organizare politică, ce cred în demnitatea naturală și egală a ființelor umane", se mai adaugă în notă. "Aceste noi forme trebuie să caute binele comun universal și, mulțumită unei autorități publice și mondiale, să protejeze și să promoveze drepturile fundamentale ale omului", se continuă în declarație. "În acest sens, Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din 2003 va atrage atenția asupra stării precare a păcii din lume și îi va încuraja pe toți la o citire înțeleaptă a semnelor vremii și la o atenție mai mare la valorile necesare pentru construirea unei coexistențe umane adevărate". "Conștient de îngrijorările care provin din accentuarea terorismului și din alte forme de luptă fratricidă, papa Ioan Paul al II-lea amintește actualitatea perenă a acestor valori fundamentale și va face un apel pentru un angajament înnoit și curajos în favoarea păcii", se spune în încheiere.

Întâlniri FIAC
În perioada 21-25 august a avut loc în Africa, în localitatea Bujumbura, Cea de-a II-a Întâlnire Continentală Africană, cu tema: "Voi sunteți martorii mei în Africa. Realități, provocări și perspective pentru formarea și misiunea credincioșilor laici. Contribuția Acțiunii Catolice". În perioada 20-22 septembrie va avea loc la Varșovia o întâlnire a membrilor FIAC, gazdă fiind Acțiunea Catolică din Polonia, care începând cu Cea de-a III-a Adunare FIAC este membră a acestui organism. Cu această ocazie vor avea loc o serie de discuții în vederea organizării Celei de-a III-a Întâlniri Continentale Europene, prevăzute pentru perioada 10-14 septembrie 2003, la Sarajevo.

Edith Stein
A 60-a aniversare a morții sfintei Tereza Benedicta a Crucii - Edith Stein - a fost comemorată la Auschwitz la 9 august. Evenimentul a inclus și o rugăciune ecumenică pentru Țara Sfântă. Organizatorii au fost Arhidieceza de Cracovia, Dieceza de Bielsko-Zywiec și Provincia Carmelită de Cracovia. Cardinalii Jean-Marie Lustiger de Paris, Joachim Meisner de Cologne, Friedrich Wetter de München și Henryk Roman Gulbinowicz de Wroclaw, precum și numeroși episcopi polonezi și germani, au fost invitați pentru acest eveniment. Aniversarea a fost marcată printr-o Liturghie la mănăstirea surorilor carmelite de la Auschwitz și o rugăciune ecumenică pe câmpia de la Birkenau. Edith Stein s-a născut în Breslau, Germania (astăzi Wroclaw, Polonia), la 12 octombrie 1891. Ea a fost cea mai tânără din cei 11 copii ai unei familii evreiești. După convertirea la catolicism și intrarea în Carmel, ea a murit într-o cameră de gazare nazistă de la Auschwitz, la 9 august 1942. Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe călugărița carmelită la Cologne, la 1 mai 1987, și a canonizat-o pe Tereza Benedicta a Crucii, numind-o și copatroană a Europei, la 11 octombrie 1998, în bazilica "Sfântul Petru. Biserica o amintește în calendar la 9 august.

Întâlnire în Sicilia
Cu atenția îndreptată spre problemele terorismului, sărăciei și globalizării, în jur de 350 de lideri religioși și laici evrei, musulmani și creștini se vor întâlni în Sicilia la sfârșitul acestei veri. Conferința din perioada 1-3 septembrie din Palermo va fi a 16-a dintr-o serie de evenimente anuale organizate de Comunitatea "Sant'Egidio", un grup catolic cu sediul în Roma implicat în programe de servicii sociale și medierea de dispute politice. Evenimentul din acest an, la care așteaptă să participe 5.000 de persoane, se va concentra asupra temei "Religii și culturi între conflict și dialog". Se vor desfășura peste 20 de discuții de tip masă rotundă. Patriarhiile ortodoxe de Moscova și Constantinopol au confirmat faptul că își vor trimite reprezentanții. Ishmael Noko, secretar general al Federației Luterane Mondiale, și Suday C. Mbang, președintele Consiliului Metodist Mondial, vor participa la întâlnire, precum și zeci de episcopi și peste 10 cardinali. Rabinul Rene Samuel Sirat, președintele Conferinței Rabinilor din Europa, va lua cuvântul la sesiunea de deschidere. Printre reprezentanții musulmani se vor număra ayatolahul iranian Mohammed Ali Taskhiri și președintele Burundi, Pierre Buyoya.

Congres al medicilor
Cel de-al 21-lea Congres Mondial al Federației Internaționale a Asociațiilor Medicilor Catolici se va concentra asupra "Identității și misiunii medicilor catolici în asistența de sănătate". Arhiepiscopul Javier Lozano Barragan, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Serviciilor de Sănătate, va participa la congresul care se va desfășura în perioada 1-4 septembrie la Seul, Coreea de Sud. El se va adresa congresului în sesiunea de deschidere și va citi un mesaj din partea papei Ioan Paul al II-lea scris pentru această ocazie. Patru sesiuni științifice vor urma după sesiunea de deschidere: "Biserica și asistența de sănătate: ethos și etică"; "Misiunea medicului catolic"; "Misiunea medicală mondială: mărturia medicilor catolici din domeniul cooperației internaționale în asistența de sănătate"; și "Biserica Catolică și managementul asistenței de sănătate". Printre altele, grupul urmărește să promoveze întâlniri ale profesioniștilor din domeniul medical din întreaga lume. (Catholica.ro).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat