Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sare și lumină

Ziua Mondială a Tineretului (a XVII-a)

În perioada 23-28 iulie s-a desfășurat Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului în Toronto (Canada). Cateheze, Liturghii, servicii sociale și concerte organizate în cadrul Festivalului Tineretului - au constituit punctele importante ale întâlnirii tinerilor de la Toronto. "Voi sunteți sarea pământului... voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14) a fost tema întâlnirii la care au participat tineri din 170 de țări. Ziua Mondială a început în mod oficial marți, 23 iulie, prin celebrarea euharistică de deschidere prezidată de cardinalul Aloysius Ambrozic, arhiepiscop de Toronto. În zilele de 24, 25 și 26 iulie, dimineața, au avut loc în diferite biserici și săli din Toronto catehezele tradiționale, ținute în diferite limbi de episcopi din toată lumea. În aceleași zile, după-amiaza și seara, s-a desfășurat Festivalul tineretului. Vineri după-amiaza (26 iulie) s-a celebrat Calea crucii în diferite zone din Toronto. Aceeași zi de vineri a fost în mod special consacrată sacramentului Reconcilierii. Apogeul Zilei Mondiale a Tineretului l-a constituit privegherea și celebrarea euharistică finală prezidată de Sfântul Părinte sâmbătă seara, 27 iulie, și duminică dimineața, 28 iulie. Fiecare tânăr a primit sacul pelerinului, conținând printre altele ghidul ZMT, o hartă a orașului Toronto și uneori intenții de rugăciune. Sacii au fost făcuți de un grup de prizonieri din Quebec.

Deschiderea oficială

Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tineretului s-a deschis oficial marți, 23 iulie, cu o sfântă Liturghie, prezidată de arhiepiscopul de Toronto, care a spus că Isus este "cel mai minunat lucru care ni se poate întâmpla vreodată". Cardinalul Aloysius Ambrozic a prezidat Liturghia de deschidere la Pavilionul Expozițional. Cardinalul James Francis Stafford, însărcinat de Vatican cu organizarea ZMT, le-a urat tinerilor bun venit și le-a sugerat să pună aceeași întrebare pe care odinioară i-a pus-o un tânăr lui Isus: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să dobândesc viața veșnică?" În timpul ritului penitențial, tineri canadieni au purtat crucea ZMT pe umerii lor până pe platforma de lângă altar.

Catehezele

Între 24 și 26 iulie, sute de mii de tineri au fost catehizați dimineața de 261 de episcopi, dintre care 29 cardinali. Tinerii au fost împărțiți în 136 de grupuri, pentru a învăța mai multe despre credința lor și pentru a putea pune întrebări păstorilor lor. Sesiunile catehetice s-au ținut în cele 129 de biserici din zona Toronto, șapte grupuri folosindu-se de sălile din Palatul Expozițional. În timpul întâlnirilor, tinerii au avut acces la spovadă. Fiecare întâlnire s-a încheiat cu o Liturghie. În ziua de 24 iulie catehezele s-au concentrat pe cuvintele lui Isus: "Voi sunteți sarea pământului". În ziua de 25 iulie tema de reflecție a fost pasajul: "Voi sunteți lumina lumii". Tema meditației din 26 iulie a fost "Împăcați-vă cu Dumnezeu". Catehezele au fost ținute în 24 de limbi, printre care arabă, chineză, rusă și vietnameză. Liturghia de încheiere a fost celebrată în șapte rituri diferite ale Bisericii Catolice: roman, bizantin-ucrainean, bizantin-slovac, bizantin-rutean, bizantin-român, maronit și sirian.

Întâlnirea cu papa

În primul său discurs din cadrul Zilei Mondiale a Tineretului, din după-amiaza de joi, 25 iulie, papa Ioan Paul al II-lea a prezentat cuvântul lui Isus ca fiind speranța pentru lumea marcată de violență și nedreptate. Papa s-a descris pe sine ca fiind "bătrânul papă, împovărat de ani, dar cu inima încă tânără". El le-a mai spus: "Nu uitați niciodată: Cristos are nevoie de voi pentru a duce la îndeplinire planul său de mântuire! Cristos are nevoie de tinerețea voastră și de entuziasmul vostru generos pentru a face să răsune în noul mileniu proclamarea sa de bucurie". "Oamenii sunt făcuți pentru a fi fericiți", a continuat papa. "Așadar, setea voastră de fericire este legitimă. Cristos are răspunsul la această dorință a voastră. Vă cere însă să aveți încredere în el. Bucuria adevărată este o victorie, ceva ce nu poate fi dobândit fără o lungă și grea luptă. Cristos deține secretul acestei victorii".

Calea crucii

Mii de tineri (peste 500.000) au invadat vineri seara, 26 iulie, centrul orașului Toronto, pentru a participa la Calea crucii. Un mic grup de actori au interpretat părțile centrale ale narațiunii patimilor, în timp ce alți aproximativ 100 de tineri participanți la Ziua Mondială a Tineretului purtau în diferite zone din mulțime imagini ale crucificării lui Isus. Pentru meditațiile aferente stațiunilor Căii crucii au fost folosite textele scrise de papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte a urmărit ceremonia prin intermediul televiziunii, din reședința sa temporară din Insula Strawberry.

Privegherea de rugăciune

Papa Ioan Paul al II-lea le-a încredințat celor 600.000 de tineri adunați la privegherea de rugăciune de sâmbătă, 27 iulie, misiunea de a fi constructori ai unei noi civilizații a iubirii. Tinerii au făcut un pelerinaj de 15 mile din Toronto până la Downsview Park pentru privegherea de rugăciune. În jur de 400.000 de participanți la ZMT au făcut acest drum, ducând provizii în rucsacurile lor. "Dumnezeu vă încredințează vouă misiunea, grea și nobilă în același timp, de a lucra împreună cu el la construirea civilizației iubirii", le-a spus papa tinerilor. Pontiful i-a întrebat pe tineri: "Pe ce fundamente trebuie să clădim noua eră istorică ce se conturează din marile transformări ale secolului XX?" Tot el a răspuns: "În mod spontan, în inimile voastre, în entuziasmul anilor voștri tineri, voi cunoașteți răspunsul și îl rostiți prin prezența voastră aici în această seară: numai Cristos este piatra unghiulară pe care se poate clădi în mod trainic existența fiecăruia". Înainte de încheierea ceremoniei, papa a dat la 12 cupluri saci mici cu sare care să simbolizeze misiunea lor de a fi sare și lumină pentru lume, motoul acestei Zile Mondiale a Tineretului.

Liturghia de încheiere

În momente de dificultate și scandal, Biserica are și mai mare nevoie de tineri sfinți, a spus papa Ioan Paul al II-lea unei mulțimi de 800.000 de persoane la Ziua Mondială a Tineretului. Cu o voce clară, papa și-a exprimat fericirea de a vedea oceanul de oameni care s-au adunat duminică, 28 iulie, în Downsview Park pentru Liturghia de încheiere a ZMT. În jur de 600.000 de tineri, dintre care majoritatea nu au dormit, și-au petrecut noaptea în Downsview Park. O furtună de dimineață i-a trezit pe cei care adormiseră. Liturghia a început sub ploaie și vânt puternic. Ioan Paul al II-lea a spus: "Chiar și o flacără mică îndepărtează vălul greu al nopții. Ce multă lumină veți produce, toți împreună, dacă vă uniți în comuniunea Bisericii! Dacă îl iubiți pe Isus, iubiți Biserica!" "Nu vă lăsați descurajați de păcatele și greșelile unor membri ai săi... Gândiți-vă însă la marea majoritate a preoților și călugărilor dăruiți și generoși care nu doresc decât să slujească și să facă bine!" "Astăzi se află aici mulți preoți, seminariști și persoane consacrate; fiți alături de ei și sprijiniți-i! Și dacă, în adâncul inimilor voastre, simțiți aceeași chemare la preoție sau la viața consacrată, nu vă fie teamă să-l urmați pe Cristos pe calea regală a crucii! În momentele grele ale vieții Bisericii, căutarea sfințeniei devine din ce în ce mai imperioasă", a continuat papa.

Papa a anunțat oficial că următoarea Zi Mondială a Tineretului se va desfășura în orașul german Köln în 2005. "Ca pelerini, călătoria voastră spirituală spre Köln începe astăzi. Cristos vă așteaptă acolo pentru cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului!" a spus papa.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat