Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Canada, Guatemala și Mexic

Cea de-a 97-a călătorie internațională a papei, care l-a dus în Canada, Guatemala și Mexic între 23 iulie și 2 august, a început în momentul în care a ajuns cu avionul pe aeroportul internațional Lester B. Pearson din Toronto. El a mers pe Insula Strawberry, de pe Lacul Simcoe, pentru trei zile de odihnă. În după-amiaza zilei de joi, 25 iulie, papa a mers la Toronto, unde a fost primit de 375.000 de tineri în Palatul Expozițiilor din oraș; a fost ceremonia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului. Sâmbătă, 27 iulie, dimineața, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu autoritățile civile și cu episcopii țării, iar seara a participat la o priveghere cu 600.000 de tineri. A doua zi papa a prezidat Liturghia de încheiere a ZMT (au participat 800.000 de persoane), în Downsview Park, unde tinerii au petrecut noaptea de 27-28 iulie.

Republica Canada

  • Stat în America de Nord
  • Suprafața: 9.975.000 km2
  • Populația: 29.784.000 (3 loc./km2)
  • Capitala: Ottawa
  • Ziua națională: 1 iulie, aniversarea creării Confederației - 1867
  • Culte: catolici, protestanți

Republica Guatemala

  • Stat în America Centrală istmică
  • Suprafața: 109.000 km2
  • Populația: 10.928.000 (100 loc./km2)
  • Capitala: Ciudad de Guatemala
  • Ziua națională: 15 septembrie, aniversarea proclamării Independenței - 1821
  • Culte: catolici

Republica Mexic

  • Stat în America de Nord
  • Suprafața: 1.970.000 km2
  • Populația: 95.470.000 (48 loc./km2)
  • Capitala: Ciudad de Mexico
  • Ziua națională: 16 septembrie, aniversarea proclamării Independenței - 1810
  • Culte: catolici

Pontiful a plecat de pe aeroportul internațional din Toronto luni, 29 iulie, dimineața, și a mers în Guatemala, unde a stat 26 de ore. A fost a treia vizită a papei în Guatemala. Punctul central al acestei vizite a fost canonizarea fr. Pedro de San José de Betancur (1926-1967), membru al Ordinului Terțiar al Sfântului Francisc și fondator al Ordinelor Fraților și Surorilor Betleemite, apostol al săracilor și al nevoiașilor din Guatemala. Fr. Pedro a devenit, de asemenea, primul sfânt canonizat din Insulele spaniole Canare, unde s-a născut. Apăsați de 36 de ani de război civil, care a dus la 200.000 de morți și a trimis 1 milion de refugiați în Mexic, guatemalezii l-au primit pe papa Ioan Paul al II-lea ca un "mesager al speranței". "Doresc fierbinte ca nobilul popor guatemalez, însetat de Dumnezeu și de valorile spirituale, doritor de pace și reconciliere, atât în mijlocul său cât și cu popoarele vecine și surori, de solidaritate și dreptate să poată trăi și să se bucure de demnitatea ce i se cuvine", a spus papa. În jur de 700.000 de oameni, mulți dintre ei indieni, au umplut marți, 30 iulie, hipodromul din capitală pentru Liturghia de canonizare. În timpul predicii, pontiful a cerut ca moștenirea fratelui Pedro să fie pusă în practică: "Această moștenire trebuie să trezească în creștini și în toți cetățenii dorința de a transforma comunitatea umană într-o mare familie, în care relațiile sociale, politice și economice să fie demne de om".

Apoi papa a mers în Mexic, unde a stat până în dimineața zilei de 2 august. A fost a cincea vizită în această țară de la începutul pontificatului său. Miercuri dimineața, 31 iulie, Sfântul Părinte a trecut prin piața principală a orașului, Plaza del Zocalo, unde erau adunați mii de tineri, care participaseră la o priveghere de rugăciune în noaptea de dinainte. Apoi l-a canonizat pe Juan Diego, indianul care a fost martorul aparițiilor Fecioarei de Guadalupe, a cărei imagine a ajutat la convertirea Mexicului. Sfântul, care a trăit între anii 1474 și 1548, este primul indian american ridicat la cinstea altarelor. Descriindu-l pe noul sfânt canonizat, pontiful a spus: "El a facilitat întâlnirea rodnică dintre două lumi" - cea europeană și cea indiană, fapt care a contribuit la construirea Mexicului de astăzi. În următoarea zi, Sfântul Părinte a beatificat doi laici indieni martiri: Juan Bautista și Jacinto de los Angeles. Papa i-a prezentat pe martirii din sudul statului Oaxaca drept exemple pentru Biserică și lume. El a prezidat liturgia cuvântului din bazilica de Guadalupe, la care au participat o diversitate de grupuri etnice. Cei doi indieni zapoteci, căsătoriți și tați de familie, îi îndeamnă pe toți cei botezați să devină evanghelizatori, a spus Sfântul Părinte. Cei doi bărbați au fost martirizați pentru că au refuzat să își nege credința, în ziua de 16 septembrie 1700, în satul lor, San Francisco Cajonos. "Fiți sfinți! le-a cerut papa mexicanilor, "slujiți-l pe Dumnezeu, Biserica și patria, asumându-vă fiecare responsabilitatea de a transmite mesajul evanghelic și de a da mărturia unei credințe vii și active în societate". După beatificare, papa a mers direct la aeroportul din Ciudad de Mexico, unde s-a desfășurat o ceremonie simplă de rămas bun.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat