Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Îndemn pentru tineri
Cu doar câteva săptămâni înainte de Ziua Mondială a Tineretului din Toronto, papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe tineri "să redescopere valoarea castității și să trăiască relațiile interpersonale în spiritul respectului reciproc și al iubirii sincere". Adresându-se credincioșilor aflați pe 7 iulie în Piața "Sfântul Petru", papa a amintit exemplul sfintei Maria Goretti (1890-1902), o tânără ucisă după ce s-a opus avansurilor unui tânăr. Alessandro Serenelli, care în mai multe rânduri i-a făcut avansuri Mariei Goretti, a înjunghiat-o cu un cuțit atunci când aceasta l-a refuzat. Regretându-și fapta, și având mai apoi o viață exemplară, Serenelli a participat la canonizarea ei la 24 iunie 1950. "Sfânta Maria Goretti este un exemplu pentru tinerele generații, a explicat papa Ioan Paul al II-lea. "Martirajul ei ne amintește că ființa umană nu se împlinește urmând impulsurile plăcerii, ci prin trăirea vieții cu iubire și responsabilitate... Nu lăsați cultura posesiilor și a plăcerilor să adoarmă conștiințele voastre! Fiți santinele vigilente, pentru a putea fi protagoniști adevărați ai noii omeniri".

Copii arestați
Cinci adulți și 25 de copii au fost arestați în sud-estul Chinei pentru că au participat la activități religioase, adică la ore de cateheză, a raportat în ziua de 21 iulie poliția. Unul dintre adulți, sr. Chen Mei, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnată joi, fără proces, la 15 zile de închisoare, pentru că a predat ore de cateheză în satul Dongan, din districtul Lianjiang din provincia Fujian, a spus poliția. Ceilalți patru adulți au primit un avertisment oficial din partea autorităților și au fost eliberați în ziua în care au fost arestați, la fel ca și copiii, cu vârstele între 10 și 16 ani, care au participat la cateheză. Într-o declarație, Fundația "Cardinal Kung" a acuzat autoritățile comuniste de violarea dreptului fundamental la libertate religioasă și a cerut eliberarea sr. Chen Mei, precum și a preoților și episcopilor catolici reținuți în închisorile chineze.

Încă un preot ucis
Un preot care a criticat îndelung rebelii de stânga din Columbia a fost împușcat mortal în fața bisericii în care tocmai slujise sfânta Liturghie, devenind cea mai nouă victimă din rândul clerului. Uciderea pr. Hilario Arango, joi noaptea, 27 iunie, în Cali, cel de-al treilea oraș ca mărime din Columbia, a venit pe fondul dezlănțuirii amenințărilor și violențelor împotriva liderilor locali din partea Forțelor Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC), informează Associated Press. La 16 martie, Arhiepiscopul Isaias Duarte Cancino de Cali a fost împușcat mortal după ce celebrase Liturghia într-o zonă periferică a orașului. Arhiepiscopul a fost, de asemenea, un aspru critic împotriva traficanților de droguri, a trupelor de guerilă și a forțelor paramilitare. Episcopul Libardo Ramirez Gomez de Garzon, din statul Huila, a declarat că uciderea pr. Arango "ne rănește inimile". În aprilie, un alt preot a fost împușcat în același stat în timp ce oferea sfânta Împărtășanie.

Dovezi ale unei masacrării
Muncitorii din domeniul construcțiilor care lucrează la o mănăstire ucraineană au descoperit un loc comun de îngropare, care este considerat a fi dovada unui masacru asupra greco-catolicilor efectuat de poliția secretă din epoca stalinistă. Rămășițele a 130 de oameni, printre care și copii, au fost găsite sub podeaua unei chilii dintr-o mănăstire din vestul Ucrainei. Mănăstirea a aparținut greco-catolicilor până în momentul în care Biserica a fost interzisă de către liderul sovietic Stalin în 1946. Evhen Yanushevych, vicepreședinte al administrației regionale din Zhovkva, a spus că unora dintre victime le lipseau dinții și aveau găuri de glonț în cap. "Aceste persoane au fost îngropate în secret, astfel încât nici măcar localnicii nu au știut despre acest loc din mănăstire. Se pare că familii întregi au fost ucise aici", a declarat Yanushevych pentru agenția de știri Reuters. "Presupunem că ar fi putut fi omorâți de către NKVD (poliția secretă sovietică), dar trebuie să mai cercetăm în continuare", a spus el. Yanushevych a spus că el se așteaptă să fie descoperite mai multe oseminte.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat